NEA

Ο ζεστός και υγρός καιρός σύμμαχός μας κατά του κορωνοϊού!

Ο ζεστός και υγρός καιρός σύμμαχός μας κατά του κορωνοϊού!

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Μια νέα μελέτη από το MIT, το Χάρβαρντ, το Virginia Tech και το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ έδειξε ότι ο ζεστός και υγρός καιρός επιβραδύνει τη μετάδοση κορωνοϊών.

 

Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε περίπου 1,7% μείωση του κινδύνου μετάδοσης ανά βαθμό Φαρενάιτ όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από 25 °C / 77 °F.

Η αναπαραγωγή της COVID-19 αυξήθηκε 0,8% για κάθε επιπλέον χιλιοστόλιτρο πίεσης αέρα άνω των 1016 χιλιοστών.

 

Για τα δεδομένα της Αμερικής, αυτό σημαίνει περιοχές όπως η Νέα Ορλεάνη μπορούν να αναμένουν εκδήλωση λιγότερων περιστατικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναμένοντας μία απότομη αύξηση το φθινόπωρο, ενώ περιοχές που είναι πιο δροσερές και με περισσότερη υγρασία, όπως το Σιάτλ, θα έχουν μια πιο σταθερή ροή κρουσμάτων όλο το χρόνο .

 

Οι παράγοντες άνεμος – χιόνι – βροχή

Στη μελέτη, η ταχύτητα του ανέμου επηρέασε επίσης την εξάπλωση του ιού ( αύξηση μιας τυπικής απόκλισης στην ταχύτητα του ανέμου έφερε αποτέλεσμα αύξηση 3,8% στο ποσοστό αναπαραγωγής του ιού).
Το χιόνι αύξησε αυτό κατά 1,4%,
ενώ η βροχή το αύξησε κατά 2,9%.

 Ο Hazhir Rahmandad, αναπληρωτής καθηγητής δυναμικής συστήματος, στο MIT Sloan School of Management, δήλωσε για την COVID-19 σε σύγκριση με τη γρίπη ότι: «Η κύρια διαφορά είναι πως τα βασικά ποσοστά μετάδοσης για τη γρίπη είναι σχετικά χαμηλότερα, επειδή ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει από γρίπη και έχει αναπτύξει σχετική ανοσία. Επομένως, ο αριθμός αναπαραγωγής για τη γρίπη είναι μικρότερος από τον αριθμό COVID-19».

Αυτή την έρευνα ακολουθεί μια παρόμοια μελέτη που διεξάγεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, το οποίο θα εφαρμόσει μεθόδους μηχανικής μάθησης για να χαρτογραφήσει τη σοβαρότητα, την κατανομή και τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι οι γεωγραφικές διαφορές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στους ρυθμούς μετάδοσης, για παράδειγμα, στο νότιο ημισφαίριο η εξάπλωση της νόσου ήταν πιο αργή. Εκτός από τη θερμοκρασία και την υγρασία που έχουν συσχετιστεί με τους ρυθμούς μετάδοσης της COVID-19, και η ανθρώπινη επαφή παραμένει σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση του SARS-COV-2.