ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αναστολή μέχρι νεωτέρας στην εφαρμογή του νέου τρόπου διάθεσης -με ιατρική συνταγή- των αντιβιοτικών

Αναστολή μέχρι νεωτέρας στην εφαρμογή του νέου τρόπου διάθεσης -με ιατρική συνταγή- των αντιβιοτικών

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικώς επείγον» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε ανακοίνωσή του ενημερώνει τους φαρμακοποιούς ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί από σήμερα 11 Ιουνίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ο νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών από τα φαρμακεία -μόνο με ιατρική συνταγή- αλλά θα υπάρξει αναστολή της εφαρμογής του μέχρι νεωτέρας λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις εφαρμογής του και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης .

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ αναφέρει:

«Σήμερα νωρίς το πρωί υπήρξε επικοινωνία της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το πρόβλημα του Νέου τρόπου διάθεσης των αντιβιοτικών βάσει του Νόμου 4675/2020 (Άρθρο 18), λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι). Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τον Πρόεδρο, κ. Βαλτά, ότι αποφασίστηκε αναστολή  της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος 4675/2020 (Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις) και συγκεκριμένα το άρθρο 18 (ΦΕΚ 54Α/11-3-2020) που αφορά ακριβώς τον τρόπο διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων, «κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάσει κωδικοποίησης κατά το International Classification of Diseases - ICD) για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, την ποσότητα και τη διάρκεια της θεραπείας, όπως ορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του».

Σύμφωνα με το νόμο «σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, ποσότητα και διάρκεια της θεραπείας, καθώς και τον λόγο αδυναμίας έκδοσης ηλεκτρονικής συνταγής. Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη, φέρουσα την υπογραφή του ασθενή, φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία, είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο με τη μορφή αρχείου εικόνας»

Η διαδικασία αυτή η οποία εφαρμόζεται με σκοπό να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.  Σύμφωνα με τον νόμο «δεν θίγει τον εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών φαρμακευτικών προϊόντων (όπως κατάταξη ανά κατηγορία απαιτούμενης ιατρικής συνταγής, απλής, περιορισμένης ή ειδικής αιτιολογημένης ιατρικής συνταγής) που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων».

Κάθε παράβαση των υποχρεώσεων που επιβάλλει ο νόμος –σύμφωνα με τα παραπάνω- εξομοιώνεται με χορήγηση συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή και στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας. 

 

ΠΙΣ: Κανένα φάρμακο και δη αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πάντως από την πλευρά του έσπευσε με σχετικό δελτίο Τύπου έσπευσε να χαιρετίσει την –αρχικώς προγραμματισμένη για σήμερα 11 Ιουνίου- εφαρμογή του νέου τρόπου χορήγησης των αντιβιοτικών σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια να εφαρμοστεί.

Στο δελτίο Τύπου ο ΠΙΣ αναφέρει τα εξής:

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί! Να θυμίσουμε ότι ο υπάρχον νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού!

Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) να καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.

Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως  τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.