NEA

Πρωτοφανή ευρήματα από ανάλυση αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας

Πρωτοφανή ευρήματα από ανάλυση αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας

Υπέρμετρη κατανάλωση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών κατά την περίοδο της καραντίνας στην Αττική 

 

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

 

 

Η  ψυχική πίεση από την καραντίνα και τον πολυήμερο εγκλεισμό, είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η  χρήση ναρκωτικών  και αντικαταθλιπτικών ουσιών, αναφέρει στο DailyPharmaNews,  ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης. Επισημαίνει ακόμη ότι το αίσθημα κινδύνου για απώλεια της υγείας του πληθυσμού, οδήγησε σε πιστή εφαρμογή των προτροπών για χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, από τις υπηρεσίες υγείας.  Τα  συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα, για το μοτίβο κατανάλωσης διαφόρων  φαρμακευτικών  νόμιμων και παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών, μέσω της ανάλυσης των αστικών αποβλήτων, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας,  που  εκπονεί η ομάδα του από το 2010 διαρκώς έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και λόγω του COVID-19, πραγματοποιήθηκε  αποτύπωση και συσχετισμός των επιπτώσεων και των συνεπειών του πρωτοφανούς περιορισμού, στην υγεία και στον τρόπο ζωής του πληθυσμού της Αττικής, από τη χρήση τόσο των φαρμάκων, όσο και των ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με το 2019. Τα ευρήματα που προέκυψαν, χαρακτηρίζονται πρωτοφανή και ιδιαιτέρως σημαντικά, λέει στο DailyPharmaNews  ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας,  διότι αποτυπώνουν τόσο την ψυχολογική αντίδραση του πληθυσμού στην πανδημία, όσο και την εφαρμογή των εντολών και οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές.

 

Η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης από το 2010

 

«Ειδικότερα, στις ναρκωτικές ουσίες παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Όσον αφορά την αμφεταμίνη, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650% (!), σε σύγκριση με το 2019. Επίσης αυξημένη κατά 37% είναι και η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης».

Όσον αφορά αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα, ο κ. Θωμαΐδης χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν, τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.  «Ενδεικτικά, σημειώνεται αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Αρχές Υγείας αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων». Σχετικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες βενζοδιαζεπίνες, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, λέει ο καθηγητής, ωστόσο εμφανίζεται αύξηση  κατά 77%, στην κατανάλωση της λοραζεπάμης, φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.

 

Κατά 31%  αυξήθηκε η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών σε σχέση με πέρσι

 

«Με δεδομένο ότι η πανδημία  επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση  κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά».

Ο COVID-19, αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημιουργώντας πρωτοφανείς συνθήκες καραντίνας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο αναγκαστικός αποκλεισμός και η υποχρεωτική κοινωνική απομόνωση, που προκλήθηκε στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, δημιούργησε μια νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, με εμφανείς επιδράσεις στην κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας των προσβληθέντων πληθυσμών.

 

 

 

Πίνακας 1. Σύγκριση της κατανάλωσης δραστικών ουσιών αντιπροσωπευτικών φαρμακευτικών κλάσεων για το 2019-2020.