NEA

Ηνωμένο Βασίλειο: Δημιουργήθηκε ομάδα παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για το νέο κορωνοϊό

Ηνωμένο Βασίλειο: Δημιουργήθηκε ομάδα παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για το νέο κορωνοϊό

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Μονάδα Έρευνας για την Ασφάλεια των Φαρμάκων (Drug Safety Research Unit - DSRU) του Ηνωμένου Βασιλείου και η Μονάδα Παρακολούθησης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου του Dundee ενώθηκαν υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας για να ξεκινήσουν μια νέα κοινοπραξία για την επισκόπηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των αναδυόμενων εμβολίων για την πρόληψη της μόλυνση από τον ιό SARS-COV-2.

 

Η νεοσύστατη κοινοπραξία (Consortium for Monitoring the Safety and Effectiveness of COVID-19 Vaccines) θα πραγματοποιήσει μελέτες μετά την κυκλοφορία των υποψηφίων κατά του SARS-COV-2 εμβολίων σε πραγματικό χρόνο για να εντοπίσει τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα που σχετίζονται με την έλλειψη ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας κατά την εμφάνισή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ληφθούν άμεσα μέτρα.

 

Η παρακολούθηση σε αυτό το στάδιο, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την πλήρωση κενών γνώσεων σχετικά με πιθανές θεραπείες εμβολίων, οι οποίες αναπόφευκτα εξακολουθούν να παραμένουν μετά από κλινικές δοκιμές.

 

«Είναι γνωστό ότι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του κοινού από την COVID-19. Η συνήθης διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβολίου, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του, αναμένεται να διαρκέσει από 12 έως 15 χρόνια », εξήγησε ο Διευθυντής του DSRU, Καθηγητής Saad Shakir. «Προκειμένου τα εμβόλια για την COVID-19 να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό, η συνήθης διαδικασία ανάπτυξης θα ανατεθεί σε μερικούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι πριν από την απελευθέρωση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα αξιολογηθεί χρησιμοποιώντας βιοδείκτες και περιορισμένα κλινικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ενδελεχής παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο στάδιο μετά την κυκλοφορία».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται οι δύο οργανισμοί για κάτι ανάλογο. Στο παρελθόν, συνεργάστηκαν σε παρόμοια περίσταση για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης των χοίρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2009.

 

Η Isla Mackenzie, καθηγήτρια Μοριακής και Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Dundee, εξήγησε περαιτέρω: «Τα μέλη της Κοινοπραξίας έχουν εξαιρετική εμπειρία στη διεξαγωγή παρακολούθησης των εμβολίων μετά την κυκλοφορία, καθώς διαθέτουν από πολυετή πείρα παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων εποχικής γρίπης και γρίπης των χοίρων. Η ίδρυση αυτής της κοινοπραξίας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή ουσιαστικού monitoring μετά την είσοδο των εμβολίων στην αγορά, σε πραγματικές συνθήκες».