ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γιάννης Δαγρές: Ευκαιρία για τον κλάδο να δει σοβαρά το θέμα των παράνομων και καταχρηστικών ατομικών συμβάσεων χορήγησης φαρμάκων

Γιάννης Δαγρές: Ευκαιρία για τον κλάδο να δει σοβαρά το θέμα των παράνομων και καταχρηστικών ατομικών συμβάσεων χορήγησης φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στο παρασκήνιο το οποίο οδήγησε στη χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που κατήγγειλε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας για παράνομη παροχή έκπτωσης σε Ταμείο  (δες εδώ) ρίχνει φως το μέλος του Δ.Σ του κ. Γιάννης Δαγρές ο οποίος θεωρεί πως είναι ευκαιρία για τους έχοντες την ευθύνη διοίκησης του κλάδου να ξεφύγουν από τη λογική των άγονων και αντιπαραγωγικών αντιπαραθέσεων –που ενισχύει και το προεκλογικό κλίμα ενόψει των εκλογών της 26ης Ιουλίου για τον ΠΦΣ- και να δούνε κατάματα και να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο που είναι η σύναψη ατομικών συμβάσεων χορήγησης φαρμάκων με ασφαλιστικούς φορείς με όρους παράνομους και καταχρηστικούς βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Ο κ. Δαγρές ζητά να κινητοποιηθεί ο κλάδος ώστε αφενός «να καταργηθεί επί ελληνικού εδάφους οποιαδήποτε Σύμβαση με Φαρμακεία προβλέπει παράνομους και καταχρηστικούς όρους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι συνάμα και επιζήμιοι σε βάρος των Φαρμακείων μας», αφετέρου να «φροντίσουμε ώστε για τα Φαρμακεία και το Ασφαλιστικό Σύστημα να καταργηθεί παντού, στα πάντα και για πάντα η έννοια της «Ατομικής Σύμβασης», και να συνομολογηθούν παντού Συλλογικές Συμβάσεις, με όρους σύννομους, δίκαιους, έντιμους και αμφοτεροβαρείς». 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιάννη Δαγρέ «ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ» αναφέρει τα εξής:

Το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.), εδώ και πολλά χρόνια προβαίνει στην άσκηση πίεσης προς συναδέλφους φαρμακοποιούς ανά την Ελλάδα, για υπογραφή Ατομικών Συμβάσεων χορήγησης φαρμάκων, με όρους:

- Παράνομους (ευθεία παραβίαση της Νομοθεσίας περί Κρατικής Διατίμησης Φαρμάκων),

- Καταχρηστικούς (ζητούνται κατ' , καθ' υπερβολή, χωρίς κανονικά να επιτρέπεται από το γράμμα αλλά και συχνά το πνεύμα του νόμου).

Οι όροι αυτοί αφορούν την αξίωση της ΤτΕ για επιβολή rebate στους φαρμακοποιούς, καθώς και την αξίωση για έκπτωση 5% επί της τιμής του φαρμάκου.

Όροι αμφότεροι ευθέως παράνομοι και καταχρηστικοί, βάσει της κείμενης Νομοθεσίας, ανεξαρτήτως της φρασεολογίας που επιλέγεται να περιγραφτούν αυτοί στα υποδείγματα των Συμβάσεων που προτάσσει η ΤτΕ.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται:

- Συμβάσεις που συνομολογούνται μεταξύ δύο οποιωνδήποτε μερών και περιέχουν παράνομους και καταχρηστικούς όρους, βάσει της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, δεν έχουν νομική ή δεσμευτική ισχύ, δηλαδή ακόμα και αν είναι υπογεγραμμένες από αμφότερα τα μέρη της Σύμβασης αυτομάτως καθίστανται αυτομάτως άκυρες.

- Από το σημείο και έπειτα που υπάρχουν υπογραφές αποδοχής μίας τέτοιου είδους Σύμβασης με όρους παράνομους και καταχρηστικούς, γεννιέται αυτομάτως νομική συνυπευθυνότητα όλων όσοι την έχουν υπογράψει για όλα τα μέρη που την έχουν υπογράψει, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται ως συνέπειες για τα μέρη που την έχουν υπογράψει (πχ. στο προκείμενο συνυπευθυνότητα τόσο της Διοίκησης της ΤτΕ όσο και του φαρμακοποιού ή του Φαρμακευτικού Συλλόγου που τυχόν έχουν υπογράψει).

Τα παραπάνω, καθώς και άλλα πολλά συναφή με το θέμα, περιγράφονται και επεξηγούνται πλήρως και ρητώς στις δύο (2) Επιστολές-Παρεμβάσεις επί του ζητήματος στις οποίες διαχρονικά έχει προβεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ),

Η πρώτη Επιστολή στις 19-4-2016, η δεύτερη Επιστολή στις 20-7-2020.

Αυτή τη στιγμή, τέτοιου είδους παράνομες και άκυρες Ατομικές Συμβάσεις με τον Ασφαλιστικό Φορέα της ΤτΕ, έχουν υπογράψει 405 Φ-κεία πανελλαδικά, 273 εκ των οποίων στον Νομό Αττικής, καθώς και μία αντίστοιχη τοπική Συλλογική Σύμβαση ένας Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο ΦΣΑχαΐας (ΦΣΑΧ-ΝΠΔΔ).

Την περασμένη Τετάρτη 15-7-2020, οι 4 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Κρήτης (ΦΣΧανίων – ΦΣΡεθύμνου – ΦΣΗρακλείου - ΦΣΛασιθίου), έχοντες προφανώς εύλογο και ισχυρό έννομο συμφέρον, και μετά από πρωτοβουλία και μία σειρά ενεργειών του Φαρμ. Συλλόγου Ρεθύμνου (ΦΣΡέθ.-ΝΠΔΔ), απέστειλαν Επιστολή-Αίτημα προς τον ΠΦΣ, στην οποία περιγράφουν το παραπάνω ζήτημα, και ζητούν:

- Το ΔΣ και ο πρόεδρος του ΠΦΣ να παρέμβουν με στόχο τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με τον Ασφ. Φορέα της ΤτΕ (Σ.Σ.: Προφανώς Σύμβαση σύννομη και όχι παράνομη-καταχρηστική και άκυρη όπως οι υπάρχουσες αυτή τη στιγμή),

-  Η νομική υπηρεσία του ΠΦΣ να συντάξει και να αποστείλει υπόδειγμα Συλλογικής Σύμβασης στους ΦΣΚρήτης ώστε εκείνοι να την καταθέσουν στον Ασφ. Φορέα της ΤτΕ (Σ.Σ.: Προφανώς υπόδειγμα Σύμβασης σύννομης και όχι παράνομης-καταχρηστικής και άκυρης όπως οι υπάρχουσες αυτή τη στιγμή),

- Την ακύρωση των υπαρχουσών Ατομικών Συμβάσεων που παρανόμως προσφέρουν έκπτωση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα υπέρ του Ασφ. Φορέα της ΤτΕ.

Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 16-7-2020), σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ, προσωπικά εγώ,  ως μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ, έθεσα το ζήτημα αυτό, και ζήτησα από τους υπολοίπους παρεβρισκόμενους του ΔΣ του ΠΦΣ, να συζητηθούν, να εξεταστούν και να εγκριθούν εφόσον κριθούν σωστά τα παρακάτω:

- Ζήτησα να αναλάβουμε πρωτοβουλία ως ΠΦΣ να συντάξουμε υπόδειγμα Σ.Σ. παρόμοιας με όλων των Ασφ. Ταμείων, σωστή, αμφοτεροβαρή, δίκαιη, σύννομη,

- Συνάμα ζήτησα να ενημερώσουμε όλους τους ΦΣ της Χώρας, καθώς και όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά, ότι οποιαδήποτε Σύμβαση που περιέχει όρο για rebate ή/και έκπτωση 5% σε συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αυτομάτως παράνομη-καταχρηστική και καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη,

Οι συνάδελφοι ή/και Φαρμ. Σύλλογοι που τυχόν έχουν υπογράψει να προειδοποιηθούν για τις νομικές συνέπειες σε βάρος τους αν τυχόν έχουν υπογράψει τέτοια παράνομη Ατομ. Σύμβαση, και να προειδοποιηθούν ότι τους παρέχεται εύλογο αλλά συγκεκριμένο χρον. διάστημα (Σ.Σ.: ώστε να μην προκύψει αιφνιδιασμός και πρόβλημα σε συναδέλφους και ασφαλισμένους) να υπογράψουν με τον Ασφ. Φορέα της ΤτΕ χαρτί υπαναχώρησης από την παράνομη Ατομ. Σύμβ., υπόδειγμα του οποίου προς συμπλήρωση θα συντάξει ο ΠΦΣ και θα αναρτήσει προς κάθε αφορόντα, αντίγραφο αυτής της υπαναχώρησης που στη συνέχεια υποχρεούνται να προσκομίσουν (υπογεγραμμένο και από τους ίδιους και από την ΤτΕτ, ειδάλλως την αίτησή τους για υπαναχώρηση και την έγγραφη τυχόν άρνηση της ΤτΕ να την υπογράψει), ειδάλλως, σε διαφορετική περίπτωση, αναγκαστικώς θα ελεγχθούν πειθαρχικά και θα υποστούν τις κατά νόμον συνέπειες.

- Τέλος, ζήτησα να αναζητηθούν οπωσδήποτε οι νομικές ευθύνες και σε βάρος του Ασφ. Φορέα της ΤτΕ (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.), για την απαράδεκτη αξίωσή της για υπογραφή Συμβάσεων με όρους ευθέως παράνομους (κατά παράβαση Νόμου αξίωση rebate & αξίωση έκπτωσης 5% σε κρατικώς διατιμούμενο είδους υψίστου Δημοσίου Συμφέροντος - φάρμακο), πλέον της παράνομης και καταχρηστικής στάσης τoυ Ταμείου αυτού (Ν.Π.Ι.Δ,) ως καπηλευόμενο τη δεσπόζουσα θέση του ως αντισυμβαλλόμενος Φορέας έναντι μεμονωμένων συναδέλφων.

Προφανώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σοβαρότατο και κρισιμότατο, αγγίζει τα Ιερά και Όσια όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και του ίδιου του Ασφαλιστικού Συστήματος της Ελλάδας, έχουμε και θα έχουμε ες αεί τόσο την ουσία όσο και τον τύπο του Νομοθέτη (Νομοθεσία) πλήρως και ρητώς με το μέρος μας, οπότε είναι ευθύνη μας ως κλάδος, και φυσικά έχουμε τη δυνατότητα, να το διευθετήσουμε ολοκληρωμένα και τελεσίδικα, και έτσι να παραδειγματιστούν μία και καλή άπαντες και να αποσοβηθούν αδίκως και ατυχώς εκ δικής μας αδρανείας ή πλημμέλειας οποιαδήποτε τυχόν φαινόμενα αμφισβήτησης του δίκιου μας σε αυτό, όσα βήματα και όσον χρόνο και αν αυτό χρειαστεί.

Εγώ τουλάχιστον προσωπικά, όσο φυσικά και η συνδικαλιστική παράταξη στην οποία είμαι επικεφαλής, ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά:

- Να κινητοποιήσουμε τον κλάδο ώστε να καταργηθεί επί ελληνικού εδάφους οποιαδήποτε Σύμβαση με Φαρμακεία προβλέπει παράνομους και καταχρηστικούς όρους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι συνάμα και επιζήμιοι σε βάρος των Φαρμακείων μας.

- Να φροντίσουμε ώστε για τα Φαρμακεία και το Ασφαλιστικό Σύστημα να καταργηθεί παντού, στα πάντα και για πάντα η έννοια της «Ατομικής Σύμβασης», και να συνομολογηθούν παντού Συλλογικές Συμβάσεις, με όρους σύννομους, δίκαιους, έντιμους και αμφοτεροβαρείς.


Επειδή λοιπόν το ζήτημα αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη και σε καθεστώς εκκρεμότητας, εστιάζουμε αποκλειστικά στη διευθέτησή του, οπότε, μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, και μέχρι να έχει γίνει αυτό, παραμερίζουμε ως συγκριτικώς δευτερεύον, αμελητέας συγκριτικώς αξίας και επιζήμια αποπροσανατολιστικό για τον σκοπό αυτό οτιδήποτε άλλο, όπως θα μπορούσε να είναι φερ ‘ειπείν:

- η τυχόν και οποιουδήποτε είδους απόδοση ευθυνών αναμεταξύ μας, υπάρχουν δεν υπάρχουν,

- ή/και τυχόν επικοινωνιακή-εκλογική εκμετάλλευση-καπήλευση του ζητήματος αυτού.

Και προς τούτο, όπως ακριβώς το τόνισα και στο ΔΣ του ΠΦΣ την περασμένη Πέμπτη 16-7-2020 στο ΔΣ του ΠΦΣ, καλούμε άπαντες να συμπεριφερθούν με ανάλογη προσήλωση, ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Τη δέουσα δηλαδή που αρμόζει στο παρόν ζήτημα.