NEA

Μέτρια επιδημική εξάπλωση στην κοινότητα- Ανησυχία για τις εισόδους από Αλβανία

Μέτρια επιδημική εξάπλωση στην κοινότητα- Ανησυχία για τις εισόδους από Αλβανία

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

tanmadu@gmail.com

 

Υπάρχει μία αύξηση τον τελευταίο μήνα των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, περισσότερο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και των  εισαγωγών στα νοσοκομεία, που όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώσαμε στην αρχική φάση της πανδημίας, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. «Επειδή η πανδημία  βρίσκεται σε εξέλιξη η κάθε εβδομάδα είναι καθοριστική τόσο γιατί την πρόβλεψη του επομένου μηνός ή μηνών, όσο και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων- και κατά περίπτωση- που όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αφορούν γενικό λοκ ντάουν», τονίζει ο λοιμωξιολόγος και επισημαίνει  ότι «φαίνεται πως από πλευράς τουριστών ή εισερχομένων στη χώρα,  το κυρίαρχο πρόβλημα αφορά εισόδους από την Αλβανία, ενώ για τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα εγείρει προς το παρόν μέτρια  ανησυχία, η  αύξηση τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη». Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ επίσης  μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου  Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνει από την πλευρά του, ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι ενδεικτικό μίας μέτριας επιδημικής εξάπλωσης στην κοινότητα, καθότι τα κρούσματα που προκύπτουν δεν είναι αποκλειστικά μέσω της ιχνηλάτησης. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ήπια μετάδοση στην κοινότητα».

Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους και σε επαφές με άγνωστα άτομα

Όσον αφορά τη μάσκα ο επιδημιολόγος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται, όπου υπάρχουν κλειστοί χώροι και ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν γνωρίζουμε. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, ότι πλέον αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, η συμμόρφωση των πολιτών με τη χρήση της μάσκας,  καθώς από σήμερα καθίσταται υποχρεωτική (εκτός από τα ΜΜΜ, τα σούπερ μάρκετ και τις δομές υγείας που είναι ήδη) σε καταστήματα λιανικής,  και υπηρεσίες, τόσο για εργαζόμενους όσο και για το  κοινό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Η μάσκα  παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση της σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν γίνεται να κρατηθούν αποστάσεις. Μία  εύλογη απορία των ημερών πάντως, είναι τι θα γίνει στις μεγάλες γιορτές του καλοκαιριού, που είναι η μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 και η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, οπότε και  συνήθως παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές Ακολουθίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η  εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν  εδώ και καιρό  η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, για λόγους ασφαλείας,  όπως άλλωστε δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΜΕΘ Αναστασία Κοτανίδου, η οποία μάλιστα άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας ακόμα και στα σχολεία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Ο κίνδυνος να διαγράψουμε την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος είναι ορατός», σχολιάζει σε ανάρτηση του στο Facebook, ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος στο post του επισημαίνει: «Μάσκες φορούν ελάχιστοι και πολλοί τις φορούν λάθος ή  φορούν λάθος τύπο. Σωστές μάσκες όλοι μέσα κι έξω σε πολυσύχναστα μέρη.

-Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί. Αλήθεια γιατί δεν κλείνουν για ένα καλοκαίρι τα beach bars που είναι Τρυβλία  επώασης και υπερμετάδοσης του ιού; Τόσο σημαντικά συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία;

-Όπως πάμε σε 3-4 βδομάδες θα καταγράφουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, φέρνοντας το 2ο κύμα τον Αύγουστο, όπως το φοβόμασταν πριν ένα μήνα».

 

Με τις προσωπίδες είναι σα να οδηγείς σε νεροποντή με κάμπριο

Στο «ημερολόγιο κορωνοϊού» που τηρεί ευλαβικά στο Facebook από την αρχή της πανδημίας, ο παθολόγος με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς,  γράφει χαρακτηριστικά : «Πού μάσκες; Όπου υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, άγνωστου ιστορικού ιικής έκθεσης, και δεν υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός. Σε κλειστούς χώρους δηλαδή. Μα, θα μου πεις, μπαίνω μισό λεπτό στον άπλετα αεριζόμενο άδειο φούρνο να πάρω ψωμί, να βάλω μάσκα; Προφανώς εκεί έχεις μικρότερη πιθανότητα να εκτεθείς σε μολυσμένο περιβάλλον- από την άλλη όμως, αν εσύ είσαι ο μολυσμένος; Φυσικά έχει και μεγάλη σημασία ο χρόνος που θα μείνεις μέσα σε έναν κλειστό χώρο (αλλά δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με τον ιό πως δεν θα κολλήσουμε στο 14'59'' και θα κολλήσουμε στο 15'00'').  Σε κάθε κλειστό χώρο; Ναι, ας το δούμε και ως άσκηση, δεν ξέρουμε τι φθινόπωρο θα μας έρθει, ή ποια θα είναι η επόμενη πανδημία, άσε που μπορεί να έχουμε άσχημο χαμόγελο. Για τους ματαιόδοξους, κρύβει και ρυτίδες η μάσκα.  Για τους χρήστες ασπίδας προσώπου: ενδείκνυται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο, ΜΑΖΙ με μάσκα. Για να είναι επαρκής μια ασπίδα προσώπου πρέπει να περιβάλλει το πρόσθιο ήμισυ του προσώπου, και ό,τι κυκλοφορεί εκεί έξω δεν το κάνει. Όπως, εξυπακούεται, δεν κάνουν τίποτε τα διαφανή καλύματα στόματος που κατά κόρον χρησιμοποιούνται, είναι σα να οδηγείς σε νεροποντή με κάμπριο».

Προστατέψτε τους άλλους, και αφήστε τους άλλους να προστατέψουνε εσάς

«Παρακολουθώ μια μικρή συνάντηση σε εσωτερικό χώρο. Πάντα να φοράτε μάσκα! Προστατέψτε τους άλλους, και αφήστε τους άλλους να προστατέψουνε εσάς. Aς παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις συστάσεις με ευλάβεια, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος» γράφει κάτω από την φωτογραφία του με μάσκα στη δική του ανάρτηση στο Facebook, ο Πρόεδρος του Εθνικού  Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Μανόλης Δερμιτζάκης, δίνοντας σαφώς το καλό παράδειγμα εκ της θέσεως του, σε αντίθεση με άλλους επιστήμονες, ή  δημόσιους λειτουργούς που  εμφανίζονται σε μέρη συγχρωτισμού χωρίς μάσκα.

Ας δώσουν οι δημόσιοι λειτουργοί το καλό παράδειγμα

 Όπως ας πούμε στα πανηγύρια, που σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου, φάνηκε ότι στην ουσία όχι μόνο δεν απαγορεύτηκαν, αλλά  η τοπική αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε και πρώτη καρέκλα πίστα, μέσα σε γεμάτη εκκλησία, χωρίς να φοράει μάσκα, και ως εκ τούτου και κανένας σε ολόκληρο το εκκλησίασμα. Αν οι δημόσιοι λειτουργοί, οι επιστήμονες και γενικότερα τα πρόσωπα εκείνα που διαμορφώνουν ή επηρεάζουν την κοινή γνώμη, δεν τηρούν οι ίδιοι ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για να δώσουν το καλό παράδειγμα, και αν ο κόσμος από την πλευρά του δεν αναλάβει την προσωπική του ευθύνη, τότε κύριε Χαρδαλιά, δεν υπάρχει σωτηρία, σε αυτό το κράτος,  με όσα πρόστιμα και αν επιβάλλετε.