ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προς επίλυση το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με συνεχείς πρωτοβουλίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Προς επίλυση το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων με συνεχείς πρωτοβουλίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Τα «παράλογα» του συστήματος εξακολουθούν να υφίστανται και εκατοντάδες συνταγές να μένουν ανεκτέλεστες

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με το «καλημέρα» στη τριετή θητεία της η νέα διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έδειξε την πρόθεσή της να υλοποιήσει την κορυφαία δέσμευσή της για την «αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς», δέσμευση που επανειλημμένα ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει τονίσει πως βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των προβλημάτων του κλάδου.

Έτσι μετά τη συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ)  και ανωτέρων στελεχών  Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Η σύσκεψη φαίνεται πως ήταν παραγωγική καθώς, όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς  «υπήρξε η διαβεβαίωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι καλύπτουν τις ανάγκες της εκτελεσμένης συνταγογράφησης, των συνταγών δηλαδή που εκτελέστηκαν συν ένα επιπλέον 10-15%. Από την πλευρά μου είπα ότι δεν αμφισβητώ την ειλικρίνειά τους αποδίδοντας το πρόβλημα που υπάρχει στις παράλληλες εξαγωγές. Υπάρχουν ορισμένες φαρμακαποθήκες που αντί να διαθέτουν τα φάρμακα στα φαρμακεία, τα βγάζουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικές φαρμακαποθήκες εν μία νυκτί μόνο και μόνο για να κάνουν εξαγωγές. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δεν έχουν πελάτες φαρμακεία αλλά έχουν πελάτες άλλες φαρμακαποθήκες. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που μαζεύουν τα ελλειπτικά φάρμακα, τα στέλνουν σε μία άλλη φαρμακαποθήκη και η φαρμακαποθήκη αυτή τα εξάγει ή έχει 3-4 μηχανάκια που γυρίζουν στα φαρμακεία και ζητούν χωρίς συνταγή ελλειπτικά φάρμακα. Εμείς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα κάναμε στις εταιρείες μία πρόταση. Ότι εφόσον αναγνωρίζεται ότι η ΗΔΙΚΑ καταγράφει τις ανάγκες των φαρμακείων, θα δημιουργηθεί μία εφαρμογή η οποία θα επιτρέπει στον φαρμακοποιό στο τέλος κάθε μήνα να ζητάει από την ΗΔΙΚΑ τις ποσότητες των συνταγών που κατανάλωσε τον προηγούμενο μήνα και αυτά θα θεωρούνται ως μία προπαραγγελία η οποία αναγνωρίζεται ως ανάγκη από τις εταιρείες που μέσω των φαρμακαποθηκών ή απευθείας οι εταιρείες θα τα στέλνουν στο φαρμακείο με ένα περιθώριο απόκλισης 10-15%. Αυτή είναι μία “μαγιά” που δεν αμφισβητείται από κανέναν και πάνω στην οποία θα χτιστεί η συνεργασία εταιρειών – φαρμακείων τα οποία θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακα που θα χρειαστούν προκαταβολικά. Αυτό θα είναι μία δυνατότητα για όποιο φαρμακείο θέλει και για όποιον κρίνει ότι έχει ελλείψεις καθώς μπορεί ένα φαρμακείο τον επόμενο μήνα να μη θέλει την ίδια ποσότητα ενός φαρμάκου αλλά μικρότερη. Από τη στιγμή που αυτό θα εφαρμοστεί εμείς ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα που θα στείλει η κάθε εταιρεία μέσω φαρμακαποθηκών στο φαρμακείο δεν θα χαθούν στους διαδρόμους των εξαγωγών. Όταν ένα φάρμακο με μοναδικό αριθμό θα φαίνεται ότι είναι παραγγελία του Βαλτά η φαρμακαποθήκη δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να τα πάρει και να τα δώσει αλλού».

Σημαντικό για τον κ. Βαλτά είναι και το γεγονός ότι προχωρά και βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της η ηλεκτρονική διασύνδεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να τροφοδοτείται ο ΕΟΦ με εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τον βοηθούν να γνωρίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Με τη βοήθεια και της ΗΔΙΚΑ θα υπάρξει η δυνατότητα και ο γιατρός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει, όταν συνταγογραφεί ποιο φάρμακο είναι ελλειπτικό ή είναι υπό περιορισμό, και επομένως θα έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί να συνταγογραφήσει κάποιο άλλο στη θέση του ελλειπτικού ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής του.

Το γεγονός πάντως αυτή τη στιγμή είναι ότι σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη (16/9) εκατοντάδες συνταγές μένουν ανεκτέλεστες στα φαρμακεία λόγω έλλειψης φαρμάκων ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δημιουργούνται εν μία νυκτί με 200 ευρώ παράβολο και λειτουργούν με μόνα τιμολόγια πώλησης προς άλλη φαρμακαποθήκη. Αναρωτιέται κανείς σε ποια πολιτεία με στοιχειώδεις κανόνες για τη διακίνηση αυτού του πολύτιμου αγαθού που λέγεται φάρμακο μπορεί να εξακολουθούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και μάλιστα σε περίοδο μίας πανδημίας που είναι βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.    

Στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου επεσήμανε πώς οι εταιρείες φροντίζουν για τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να εξευρεθεί το στοιχείο των μη εκτελεσμένων συνταγών.

Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης αναφέρθηκε στα «χαλαρά» κριτήρια αδειοδότησης των φαρμακαποθηκών και ζήτησε τον ακριβή προσδιορισμό από τον ΕΟΦ του ελλειπτικού φαρμάκου.

Ο κ. Βαλτάς  τόνισε ότι ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για το θέμα  και  ότι παρόμοια συνάντηση θα γίνει άμεσα και με τους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκών  (ιδιωτικών και συνεταιριστικών).

Ο κύκλος των συναντήσεων όπως άλλωστε θεωρεί αναγκαίο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ θα κορυφωθεί με συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με την συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας  προκειμένου να εξαλειφθεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική αγορά και ταλαιπωρεί τόσο τους ασθενείς όσο και τους φαρμακοποιούς .

Εκ μέρους του ΣΦΕΕ παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Μάριος  Κοσμίδης, Μιχάλης Χειμώνας. Από τον ΕΟΦ εκτός της παρέμβασης του προέδρου κ. Δημήτρη Φιλίππου παραβρέθηκε η κ. Παντελία Γκούρα. Από τις εταιρείες έδωσαν το παρών στη συνάντηση η κ. Κατερίνα Κατωπόδη (ASTELLAS), η κ. Σταυρούλα  Κοτταρίνου και οι κ.κ. Μιχάλης Μιχαλούτσος (MERCK- MSD), Νίκος  Σκονδρέας (NOVARTIS), Παύλος Παπαδάτος (SERVIER), Χάρης Σεφεριάδης (LEO), Γ. Βασιλόπουλος (GALENICA), Γιώργος Καλομοίρης  (TAKEDA), Δημ. Λε Μπολόκ, Φίλιππος Μουχελής (SANOFI).

Από τον ΠΦΣ συμμετείχαν  οι κ.κ. Σεραφείμ Ζήκας, Ιωάννης Δαγρές, Στέλιος Καλογερόπουλος, Τάκης  Φράγκος,  Αθανάσιος Κουτσούκης,, Κωνσταντίνος Κούβαρης, Αθανάσιος Παπαθανάσης  και Νίκος Φουτούλης.