NEA

Σε απόγνωση οι κάτοικοι πολλών περιοχών από τις μαζικές συγκεντρώσεις νεαρών και τα ανεξέλεγκτα πάρτι...

Σε απόγνωση οι κάτοικοι πολλών περιοχών από τις μαζικές συγκεντρώσεις νεαρών και τα ανεξέλεγκτα πάρτι...

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

Ανεξέλεγκτη μοιάζει η κατάταση σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπου μεγάλος αριθμός ατόμων συνεχίζει, παρά τα αυστηρά μέτρα, να συγκεντρώνεται στις πλατείες, ενώ σε άλλες περιοχές τα πολυάριθμα πάρτι μοιάζουν να μην έχουν σταματήσει ποτέ, ενώ είναι πλέον εμφανής η αδυναμία της αστυνομίας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας να ελέγξουν την κατάσταση.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία κατοίκου των Βορείων Προαστίων, όπου πριν απο λίγες μέρες, σε σπίτι της περιοχής έγινε πάρτυ. Μάλιστα είναι σαφές ότι οι καλεσμένοι ήταν περισσότεροι από όσους προβλέπει ο νόμος, μιας και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού είχαν προβλέψει μέχρι και παρκαδόρους!  Η κυρία που μένει σε διπλανό σπίτι, αποκάλυψε στο DailyPharmaNews, ότι παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που έκανε στο Αστυνομικό τμήμα, στον ΕΟΔΥ αλλά και στην Πολιτική Προστασία δεν κατάφερε να βγάλει άκρη, αφού ο ένας την έστελνε στον άλλο, ενώ στον ΕΟΔΥ της ζήτησαν να στείλει mail, το οποίο θα «εξετάσουν τη Δευτέρα», ενώ το πάρτυ γινόταν Παρασκευή.

Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στην πλατεία του Παγκρατίου, με τους κατοίκους να έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους, παρακολουθώντας κάθε βράδυ τις πολυάριθμες συγκεντρώσεις νεαρών, χωρίς προστατευτικά μέτρα,  χωρίς αποστάσεις και σίγουρα χωρίς συναίσθηση της κατάστασης. Και σε αυτή την περίπτωση οι γύρω κάτοικοι, σε μία προσπάθεια να δώσουν ένα τέλος στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση, έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως στην αστυνομία αλλά και στον ΕΟΔΥ, χωρίς αποτέλεσμα. «Είμαι έτοιμος να μετακομίσω», ανέφερε στο DailyPharmaNews, κάτοικος της περιοχής, εκφράζοντας την απορία του για την αστυνόμευση της περιοχής αλλά και τους ελέγχους που γίνονται σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

Οι παραβάσεις δεν σταματούν εδώ. Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν στην Πλατεία της Αγίας Τριάδας στην Κηφισιά, όπου νεαροί συγκεντρώνονται καθημερινά, ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Πλ. Βικτωρίας από τη συγκέντρωση μεταναστών.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει γιατί οι αρχές δεν ανταποκρίνονται στις επανειλημμένες καταγγελίες των πολιτών, γιατί η μία υπηρεσία παραπέμπει στην άλλη και πότε θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να μπει μία τάξη. Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι συνεχίζουν να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν ενώ όπως μας είπε χαρακτηριστικά κάτοικος του Παγκαρατίου «θέλω να ξέρω σε ποιόν να απευθυνθώ! Μας λένε για ατομική και συλλογική ευθύνη. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στην αστυνομία και τον ΕΟΔΥ, για να καταγγείλουμε συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνία όλη! Αν όμως δεν παίρνουμε απάντηση, ποιο το νόημα;».

Δεδομένου του ότι η συμμόρφωση με τα μέτρα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αντιμετώπισης της πανδημίας είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση, αυτή να επιβάλλεται από της αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως από τα γεγονότα φαίνεται ότι υπάρχει των υπηρεσιών κυρίως εκεί που δεν συνωστίζεται μαζικά «οργανωμένος νεαρόκοσμος» και κυρίως στους επαγγελματικούς χώρους. Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιλέγει μια «μαλακή» στρατηγική αντιμετώπισης των ατόμων κυρίως νέων που μαζεύονται σε πλατείες, προφανώς για να μην δημιουργήσει ένα ρεύμα αντίστασης, με χειρότερα αποτελέσματα και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Είναι όμως ακριβώς αυτές οι συρροές που μπορεί να διασπάσουν τα μέτρα και να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Δύσκολο πρόβλημα που ζητά λύση.