ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών

Προβλήματα με την εφαρμογή του νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαγορεύεται από την 1η Σεπτεμβρίου αντιβιοτικών χωρίς ιατρική ηλεκτρονική συνταγή με αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια της Κυβέρνησης να βάλει ένα φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων η οποία εξελίσσεται σε μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια υγεία, να είναι σ’ ένα μέρος της, «στον αέρα».

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί σε διάφορα φαρμακευτικά συνιστολόγια και απ’ ό,τι μπορεί να διαπιστώσει κανείς πηγαίνοντας στα φαρμακεία και ακούγοντας τους πολίτες που μπαίνουν μέσα, σε πολλές περιπτώσεις ο φαρμακοποιός πιέζεται να δώσει αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχουν οι σύμφωνες με τη νομοθεσία προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένη καταγγελία για το ζήτημα έκανε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και Ειδικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Θάνος Κουτσούκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλία: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν έχει καμία σχέση το φαρμακείο με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Δυστυχώς ο νόμος δεν εφαρμόζεται και δεν εφαρμόζεται πριν από μας, στη συνταγογράφηση. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά με τα επείγοντα. Έρχεται ο κόσμος στα φαρμακεία με απλές συνταγές και όχι ηλεκτρονικές, όπως γινόταν πάντα, τις οποίες εμείς είναι παράνομο να τις εκτελέσουμε και βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση».

Για τον κ. Κουτσούκη δεν έχει νόημα να εξαγγέλλονται μέτρα εάν δεν εφαρμόζονται. «Όταν μία κυβέρνηση και δεν το λέω αντιπολιτευτικά αυτό – θέλει να κάνει μία αλλαγή για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει η βούληση να το κάνουμε αυτό, δηλαδή να δούμε όλες τις παραμέτρους. Όχι βγάζουμε έναν γενικό κανόνα και λέμε ότι εμείς όσον αφορά την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Σκοπός είναι να βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσει το σύστημα. Άρα πρέπει παντού να βγαίνουν ηλεκτρονικές συνταγές, χωρίς εξαιρέσεις. Στους οδοντίατρους, στα νοσοκομεία στα επείγοντα πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρονικές συνταγές, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει. Έρχονται με το απλό το χαρτάκι, όπως έρχονταν. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν είναι οργανωμένα τα Επείγοντα;  Υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Θέλει ο άλλος να αποφύγει το να φανεί ότι έγραψε αντιβίωση; Εμείς δεν μπορούμε να τα λύσουμε αυτά όμως είμαστε στη μέση και πρέπει να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούκης μιλώντας στο DailyPharmaNews «οι εξαιρέσεις στο νόμο δίνουν τη δυνατότητα κάποιος να διαβάλλει το σύστημα». Άλλωστε τι θα πρέπει να κάνει ένας φαρμακοποιός όταν έρχεται ο ασθενής βγαίνοντας από τα Επείγοντα και ζητάει το φάρμακό του χωρίς ηλεκτρονική συνταγή; Δεν έχει ευθύνη ο φαρμακοποιός να τον εξυπηρετήσει αναρωτιέται ο Πρόεδρος του ΦΣ Λάρισας. Ο φαρμακοποιός μπορεί να επικαλεστεί το ότι εφαρμόζει το νόμο υπό την έννοια ότι εξυπηρετεί εκείνη την ώρα τον ασθενή που έχει απόλυτη ανάγκη το φάρμακό του. 

Σημαντικό κατά την άποψή του είναι να εφαρμοστεί το μέτρο της απογραφής των αντιβιοτικών στα φαρμακεία κατά το πρότυπο της απογραφής των ναρκωτικών. «Θα έπρεπε να εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή που ισχύει ο νόμος. Πόσα αντιβιοτικά έχουμε αυτή τη στιγμή στο φαρμακείο; Στα ναρκωτικά κάνουμε απογραφή κάθε χρόνο. Τέλος του έτους δηλώνουμε τις ποσότητες. Άρα μπορεί κάποιος να έρθει στις 15 Φεβρουαρίου και να δει από 1η Ιανουαρίου πόσα ναρκωτικά είχαμε και πόσα δώσαμε βάσει τιμολογίων. Αν δεν ταιριάζουν τα νούμερα σημαίνει ότι έδωσα κάποια χωρίς συνταγή. Μπορεί να μην είναι δημοφιλές αυτό αλλά όταν θέλεις να εφαρμόσεις έναν τέτοιο νόμο…».

Σε άρθρο του το οποίο ανέβασε στη σελίδα του στο fb ο κ. Κουτσούκης σημειώνει ότι «Όλα σ’ αυτή τη χώρα λύνονται με την μορφή τίτλων ειδήσεων. Αρκεί να δηλώσουμε ότι το κάναμε και παύει να υφίσταται το πρόβλημα!».

Υποστηρίζει ότι με τη νομοθεσία για την υποχρεωτική χορήγηση αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή, με τις τόσες εξαιρέσεις τελικά κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά ταλαιπωρούνται περισσότερο οι ασθενείς ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπαίνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία τους.

Καταλήγει δε ότι «αν η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση και  την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στη Δημόσια Υγεία, η λύση θα βρεθεί και μάλιστα σύντομα.

Εμείς θα είμαστε εδώ, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, για να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας, όσο περνάει απ’ το χέρι μας, στην αντιμετώπιση του σπουδαίου αυτού προβλήματος του οποίου το μέγεθος μπορούμε να αντιληφθούμε καλά, μέσα από την καθημερινή επαφή μας με τους ασθενείς».