NEA

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα λόγω μεγάλης αύξησης κρουσμάτων

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα λόγω μεγάλης αύξησης κρουσμάτων

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

Η σημαντική  αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που χθες αγγίξαν τα 667, οφείλεται στην αύξηση της  διασποράς σε συγκεκριμένους νομούς, όπως Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Βοιωτία, (εκτός από Γιάννενα και Κοζάνη που ήδη η αύξηση έχει καταγραφεί εδώ και δύο εβδομάδες) δηλώνει στο DailyPharmaNews ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής. Το θετικό στοιχείο στην επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή, τονίζει, πως είναι το γεγονός ότι  στην Αττική  που η κατάσταση είναι εύθραυστη, ενώ υπάρχει υψηλός αριθμός κρουσμάτων, δεν παρατηρείται αυξητική τάση. «Ο αριθμός των διασωληνωμένων που αποτελεί ένα από τα κριτήρια και για λήψη μέτρων, είναι σταθερός γύρω στο 80-90, ενώ οι θάνατοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δέκα μέρες, κι ενδεχομένως σε αυτό να έχει συμβάλλει η διασπορά του κορωνοϊού που παρατηρείται σε οίκους ευγηρίας». Η μάσκα είναι το εμβόλιο μας, λέει χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος επιδημιολόγος. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, και ιδιαιτέρως οι νέοι, που χωρίς να θέλουμε να τους στοχοποιήσουμε θα πρέπει να προσέξουν πολύ τις επαφές τους με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο  μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αυτή τη στιγμή παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 18-39». Την ανάγκη εντατικότερης προσπάθειας ενημέρωσης των νέων, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1,  ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος,  ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, ανά πάσα στιγμή μπορεί κοκκινίσει, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα.

Ηλίας Μόσιαλος: Τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα

«Όντως περνάμε σε μια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα» παραδέχτηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ  ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος όμως διευκρίνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το εξωτερικό, όπου εκεί τα κρούσματα ως ποσοστό είναι πέντε με επτά φορές περισσότερα. Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε  πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αυξητική  και τόνισε  ότι βασική επιδίωξη για το προσεχές διάστημα  θα πρέπει να είναι να σταματήσει η διασπορά σε κλειστούς χώρους. Ως εκ τούτου είπε ότι οι εργαζόμενοι και διαβιούντες σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι  οίκοι ευγηρίας, οι φυλακές, οι δομές μεταναστών, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοιό ακόμη και κάθε εβδομάδα.

Γ. Παναγιωτακόπουλος: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τοπικά μέτρα

Τα 667 κρούσματα είναι αρνητικό ρεκόρ. Είναι καμπάνα και όχι καμπανάκι, δήλωσε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με τοπικά μέτρα, όταν επιδεινώνεται η κατάσταση όπως πχ στην Κοζάνη, κι έτσι θα πορευτούμε στο επόμενο διάστημα. 

Α. Λινού: Δεν είμαι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ

Δύσκολη χαρακτήρισε  από την πλευρά της την επιδημιολογική εικόνα η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε  στον ίδιο σταθμό ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ. Η  πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, εξήγησε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν rapid tests -ακόμα κι αν γίνονται λάθη- που θα πραγματοποιούνται αμέσως μόλις κάποιος ενημερώνει ότι στο περιβάλλον του υπάρχει θετικό κρούσμα». Πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο και να εκπαιδευτούν και εκείνοι που απαντούν στα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού, η οποία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει  υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά τα γυμναστήρια, επισήμανε ότι έχει αποδειχθεί εδώ και καιρό πως αποτελούν εστίες μετάδοσης, επειδή οι άνθρωποι που αθλούνται αναπνέουν πιο βαθιά.

Θ. Δημόπουλος: Είναι ουτοπικό να περιμένουμε καλυτέρευση τους επόμενους μήνες

«Σίγουρα δεν βλέπω τη δυνατότητα να υπάρχει χαλάρωση τους επόμενους μήνες. Σε κράτη της Ευρώπης που έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες, βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες», δήλωσε  στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Επισήμανε ωστόσο ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ περισσότερα από ό,τι μερικούς μήνες, πριν για την αντιμετώπιση των ασθενών».

Σήμερα πάντως στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα τεθεί η κατηγοριοποίηση των περιοχών βάση των τεσσάρων χρωμάτων: πράσινο (επίπεδο 1 ετοιμότητας), κίτρινο, (επίπεδο 2 επιτήρησης) πορτοκαλί (επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης) κόκκινο (επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, και επίκεινται ανακοινώσεις.