ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ανοίγει ο «κουμπαράς» από τον του Φ. Σ. Καρδίτσας για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών φαρμακοποιών

Ανοίγει ο «κουμπαράς» από τον του Φ. Σ. Καρδίτσας για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών φαρμακοποιών

Με το άνοιγμα ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού για τους πληγέντες φαρμακοποιούς της Καρδίτσας η διοίκηση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου επιχειρεί να κερδίσει ένα… όμορφο στοίχημα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιστολή προς όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας έστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καρδίτσας ένα μήνα μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός με την οποία γνωστοποιεί την κίνησή του να ανοίξει έναν λογαριασμού ειδικού σκοπού στον οποίο όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει μία οικονομική στήριξη προς τα 44 φαρμακεία της πόλης που επλήγησαν.

Πρόκειται για το λογαριασμό: IBAN: GR 80 0172 6050 0056 0510 0927 346, ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

 Το άνοιγμα αυτού του λογαριασμού ειδικού σκοπού, όπως εξηγεί μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Δημήτρης Γαγάτσης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας δεν ήταν εξαρχής στο μυαλό της διοίκησης του Συλλόγου. «Ήρθε σε δεύτερο πλάνο μετά την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που είχαμε τις πρώτες εβδομάδες για να μπορέσουμε να λύσουμε ή τέλος πάντως να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα απολύτως επείγοντα ζητήματα που ήταν καταρχήν το άνοιγμα, έστω και με προβλήματα, των φαρμακείων και η εξυπηρέτηση των πολιτών μέρα – νύχτα. Ήρθε ουσιαστικά ως απότοκο των ευχάριστων οχλήσεων που είχαμε από διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα, από απλούς συναδέλφους, από διάφορους φορείς που επικοινωνούσαν μαζί μας και μας ρωτούσαν πως θα μπορούσαν να μας στηρίξουν. Αποφασίσαμε λοιπόν και προχωρήσαμε στο άνοιγμά του στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έτσι ώστε να μπορεί, όποιος θέλει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση των πληγέντων συναδέλφων».

Ο λογαριασμός αυτός θα μείνει ανοιχτός, όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο ο κ. Γαγάτσης θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Ήδη υπάρχει καθημερινά κινητικότητα στον λογαριασμό από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, διάφορους φορείς και μεμονωμένα άτομα, συναδέλφους» αναφέρει ο κ. Γαγάτσης ο οποίος λέει ότι «μία πρώτη σκέψη σε ό,τι αφορά τη διάρκεια που θα μείνει ανοικτός ο λογαριασμός είναι να μείνει μέχρι τις γιορτές. Ό,τι είναι να  γίνει θα γίνει μέχρι τότε. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για να μαζευτούν κάποια χρήματα και ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τους πληγέντες συναδέλφους να πάρουν μία ενίσχυση τότε που θα τους βοηθήσει σίγουρα και ψυχολογικά αλλά και στο να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο τέλος του έτους καθώς κάθε ευρώ σε τέτοιες καταστάσεις μετράει».

Η μέχρι σήμερα στήριξη από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους φαίνεται πως κινείται σε δύο βασικές γραμμές. «Είτε καταθέτουν κάποιο ποσό από το αποθεματικό τους είτε έχουν ανοίξει αυτοί κάποιο λογαριασμό για τον σκοπό αυτό και θα το μεταφέρουν στη συνέχεια σε εμάς είτε υπάρχει ένας συνδυασμός και των δύο» αναφέρει ο κ. Γαγάτσης.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη «προίκα» των 100.000 ευρώ που αποφάσισε να προσφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ο πρόεδρος του ΦΣ Καρδίτσας εξηγεί ότι «τα χρήματα αυτά δεν έχουν κατατεθεί ακόμη. Θα μας καταθέσει μία επιταγή και εμείς θα πάμε με τη σειρά μας να βάλουμε τα χρήματα αυτά στον ειδικό αυτό λογαριασμό. Αυτή η απόφαση είχε ληφθεί από τον ΠΦΣ πριν εμείς ανοίξουμε τον λογαριασμό αλλά που πλέον υπάρχει θα καταθέσουμε και αυτά τα χρήματα ως επιχορήγηση στο λογαριασμό αυτό μαζί με όλες τις υπόλοιπες. Έχουμε μιλήσει με τον κ. Βάλτα και προγραμματίζουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έρθει εδώ να κάνουμε μία συνάντηση και να μας παραδώσει την επιταγή».

Πάντως για τον κ. Γαγάτση αυτό που τελικά έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το ποσό που θα συγκεντρωθεί. Αλλού είναι το θέμα, το μεγάλο για εκείνον, στοίχημα. «Είναι ένας κουμπαράς. Ό,τι ποσό και να συγκεντρωθεί δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματα και να καλύψει όλες τις πληγές που άνοιξε στα φαρμακεία η θεομηνία. Εγώ όταν μάζευα χρήματα σε κουμπαρά δεν διάλεγα από πριν το δώρο. Έσπαγα τον κουμπαρά, έβλεπα τι είχε και μετά με αυτά που είχα μαζέψει έπαιρνα το αντίστοιχο δώρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε απαιτήσεις από κανέναν συνάδελφο, από κανέναν σύλλογο. Πιο πολύ ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα τους να μας συνδράμουν και γι΄ αυτό και ανοίξαμε το λογαριασμό. Ο Σύλλογος δεν ζητάει ελεημοσύνη αυτή τη στιγμή. Κάναμε κάτι που ήταν απαίτηση πολλών ανθρώπων, συλλόγων, φορέων, θεωρούμε ότι είναι μία σωστή κίνηση, μία κίνηση που για μένα βοηθά –γιατί όχι- να βγει προς τα έξω, εάν υπάρχει, η συλλογικότητα. Τι είναι άλλωστε ο Σύλλογος είτε Πανελλήνιος είτε τοπικός; Είναι η συλλογικότητα ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις. Και εγώ μπορώ να βάλω ένα ποσό, εφόσον το θέλω και το πιστεύω για να στηρίξω τους συναδέλφους, όπως όλοι. Και εμείς ως Σύλλογος κάποια στιγμή είχαμε στείλει βοήθεια για να στηρίξουμε τους πληγέντες στη Βηρυτό. Ούτε καν σε συναδέλφους. Σε πληγέντες συνανθρώπους μας. Ένα συμβολικό ποσό. Ναι, για μένα όλο αυτό είναι και ένα καλό crash test. Για εμάς είναι εξίσου σημαντική η όποια στήριξη είτε έχει να κάνει με δύο ζεστά λόγια είτε έχει να κάνει με την κατάθεση του πιο μικρού ποσού σ’ έναν λογαριασμό. Όλα έχουν το συμβολισμό τους στο κάτω – κάτω».