ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θαν. Παπαθανάσης: «H πολιτεία να δώσει τα ΦΥΚ στα φαρμακεία και να εξετάσει το ρόλο μας στον εμβολιασμό COVID»

Θαν. Παπαθανάσης: «H πολιτεία να δώσει τα ΦΥΚ στα φαρμακεία και να εξετάσει το ρόλο μας στον εμβολιασμό COVID»

Υποστήριξε ότι η πολιτεία βλέπει πλέον την ανάγκη για ένα ισχυρό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με τον φαρμακοποιό να έχει έναν κεντρικό ρόλο σε αυτό σημειώνοντας ότι έχει ξεφύγει από τη λογική ότι όλα τα ιδιωτικά είναι και καλά, υποχρεωτικά.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πέμπτη με Παρασκευή, το πολύ τις πρώτες μέρες της ερχόμενης πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου θα φτάσουν στα φαρμακεία που έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει από αποθέματα, τα πολυαναμενόμενα αντιγριπικά εμβόλια επιτρέποντας έτσι να συνεχιστεί ο εμβολιασμός για όσους το έχουν ανάγκη και δεν έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί.

Αυτό δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Contra Channel.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «υπάρχει εξαιρετική πίεση τη φετινή χρόνια σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Καθημερινά πολίτες ψάχνουν απεγνωσμένα ένα εμβόλιο» και ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια νέα παρτίδα εμβολίων 600 με 700 χιλιάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή εμβολιαστική περίοδος».

Ο φαρμακοποιός όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης  έχει καθοριστικό ρόλο ως πυλώνας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και βρίσκεται διαρκώς δίπλα στην κοινωνία και τους πολίτες δημιουργώντας ένα ανάχωμα στο να πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στο να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση σε αυτά. Οι φαρμακοποιοί το επιτυγχάνουν αυτό προσφέροντας τις απαραίτητες συμβουλές που αναζητά και έχει ανάγκη ο πολίτης και συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως και στη συμμόρφωσή τους στη θεραπευτική αγωγή που έχουν λάβει από τον ιατρό τους.

Σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό υπενθύμισε δε ότι το 95% των αντιγριπικών εμβολίων γίνεται στα φαρμακεία κάθε χρόνο και ειδικά από φέτος είναι θεσμικά κατοχυρωμένα και πιστοποιημένα τα φαρμακεία για να πραγματοποιούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων, όσα έγιναν ολόκληρη την περσινή εμβολιαστική περίοδο, επισήμανε ο κ.  Παπαθανάσης που εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός από τους πολίτες καθώς η κορύφωση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης ξεκινά από τα μέσα Δεκεμβρίου και φτάνει μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Με τη λογική λοιπόν ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο για να αποκτήσει ανοσία το άτομο που εμβολιάζεται, ο διαθέσιμος χρόνος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό επαρκεί έστω και οριακά.  

Τέλος ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η πολιτεία μετά από όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει με έναν διαφορετικό τρόπο τον επιστήμονα φαρμακοποιό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης όσο και συνολικά το σύστημα υγείας. «Ξεφύγαμε από αυτό που λέγαμε ότι όλα τα ιδιωτικά είναι και καλά, υποχρεωτικά» και πλέον φαίνεται η ανάγκη για ένα ισχυρό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας «και σε αυτό το ισχυρό πρωτοβάθμιο σύστημα ο φαρμακοποιός έχει κύριο ρόλο. Την επόμενη μέρα θέλουμε να καλέσουμε την κυβέρνηση και στο κομμάτι των φαρμάκων υψηλού κόστους να πάψουν πια αυτές οι ουρές στα φαρμακεία (σ.σ. προφανώς εννοώντας του ΕΟΠΥΥ) και να μπορέσουν όλα τα φάρμακα που είναι για ανθρώπους περιπατητικούς, να δοθούν στα φαρμακεία αλλά και στο κομμάτι του εμβολιασμού του κορωνοϊού, εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα να το στηρίξουμε, να είμαστε δίπλα, να κάνουμε εμείς τον εμβολιασμό».