NEA

Το έργο και οι δράσεις του ΕΟΔΥ ένα χρόνο μετά την επανασύστασή του

Το έργο και οι δράσεις του ΕΟΔΥ ένα χρόνο μετά την επανασύστασή του

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αντέχει παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είμαστε υπερήφανοι για όσους το υπηρετούν, τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης χτες το απόγευμα (Τετάρτη 25 Νοεμβρίου) από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, η ενημέρωση αφορούσε το ρόλο του ΕΟΔΥ και τις δράσεις του εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και εκτός από τον υπουργό Υγείας, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, και η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα ημερήσια κρούσματα, επισημαίνοντας ότι αυτά «εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα» είπε ο υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, την Μαγνησία και την Λάρισα.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «όμως αντέχει».

Ο υπουργός υπενθύμισε, ότι ο ΕΟΔΥ «επανασυστήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και επανασχεδιάστηκε ως ένας οργανισμός με μια νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στην συνείδηση των πολιτών γιατί αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις».

«Ο ΕΟΔΥ εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι στόχος του «είναι η ανίχνευση και η ανάλυση και νεοεμφανιζόμενων απειλών».
Σχετικά με το επιστημονικό έργο του ΕΟΔΥ, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι «διερευνά κρούσματα, συντάσσει προληπτικά μοντέλα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να έχει έναν βραχίονα άμεσης παρέμβασης στη δημόσια Υγεία».

Σχετικά με τις δράσεις του Οργανισμού, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε τις εξής:

  • Ανταπόκριση στην πανδημία
  • Δημιουργία και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου
  • Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ
  • Δημιουργία κινητών ομάδων «ΚΟΜΥ» (500, 17.630 δράσεις, 550.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους) που κάνουν ελέγχους σε όλη την Ελλάδα
  • Ειδικό App για ενημέρωση
  • 947 προσλήψεις (ενώ εκκρεμούν άλλες 200)

«Η χώρα μας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε PCR τεστ και τα χρησιμοποίησε», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ο ΕΟΔΥ θα μείνει για οτιδήποτε έκτακτο εμφανιστεί στη Δημόσια Υγεία».

 

ΚΟΜΥ: Κινητές Μονάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο υπουργός εστίασε στις κινητές μονάδες υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν κάνει 17.600 δράσεις σε 71 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ακόμα, εξήγησε πως ο ΕΟΔΥ συγκεντρώνει καθημερινά τα στοιχεία από περιφέρειες, νοσοκομεία, ιδιωτικά κέντρα και από τις ΚΟΜΥ και συντάσσει την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση, ενημερώνοντας παράλληλα την κυβέρνηση, το ECDC και τον ΠΟΥ.

 

Αρκουμανέας: Το σημαντικότερο είναι η στρατηγική του testing

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξήγησε ότι ο οργανισμός έχει τριπλασιάσει το δυναμικό του, με 1.000 προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, ενώ προανήγγειλε επιπλέον 200 προσλήψεις για αντιμετώπιση πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως θα αυξηθούν τα τεστ το επόμενο διάστημα, καθώς θα γίνει και ευρύτερη χρήση των rapid test, ωστόσο τόνισε πως το σημαντικότερο είναι η στρατηγική του testing, «να προσαρμόζουμε δηλαδή τη στρατηγική μας ανάλογα με το αν είμαστε σε lockdown ή αν έχουμε ανοίξει την οικονομία», τόνισε.

 

Δείτε εδώ την παρουσίαση του ΕΟΔΥΥ.