ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η. Μόσιαλος: Έρχεται υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με άλλα νοσήματα. Απαιτείται άμεση προετοιμασία

Η. Μόσιαλος: Έρχεται υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με άλλα νοσήματα. Απαιτείται άμεση προετοιμασία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

H επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι καθόλου εύκολη και η πολιτεία θα πρέπει ήδη από τώρα να ασχολείται με το πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αυτό ανέφερε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο London School of Economics απαντώντας σε ερώτηση του DailyPharmaNews κατά τη διάρκεια του 6ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεμβρίου.

Ο κ. Μόσιαλος μετά την ομιλία του με θέμα «Δημόσια Υγεία και προστασία των ασθενών με προβλήματα υγείας» απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η προτεραιότητα αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει αφήσει πίσω την πρόληψη ασθενειών όσο και την περίθαλψη ασθενών με χρόνια νοσήματα έχει υπολογιστεί στις συνέπειες που θα έχει για τα συστήματα υγείας μακροπρόθεσμα και τι θα πρέπει να γίνει, παρατήρησε ότι όντως υπάρχουν πολλά προβλήματα. Όπως είπε, το σύστημα υγείας επικεντρώθηκε κυρίως στην πανδημία και προσαρμόστηκε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε αυτήν αναγκαστικά, καθώς το πρόβλημα είναι ένα εύκολα μεταδιδόμενο νόσημα. Ωστόσο  παρατήρησε δεν μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το ιατρικό σύστημα να αντιμετωπίζει μόνο μία ασθένεια εκτιμώντας ότι «με αυτήν την έννοια θα δούμε πάρα πολύ σύντομα μία υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μετά το τέλος της πανδημίας με άλλα νοσήματα». Δηλαδή ασθενείς καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς που δεν αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια το προηγούμενο διάστημα δυστυχώς θα υπερφορτώσουν το σύστημα.

Ο ίδιος βιώνει το πρόβλημα και η απάντησή του έρχεται και από αυτήν την προσωπική του εμπειρία που προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει στη χώρα μας. «Το λέω αυτό γιατί εγώ ζω στη Μεγάλη Βρετανία αλλά στην οικογένειά μου έχω άτομο που ανήκει σε αυτές τις πολύ ευάλωτες υψηλού ρίσκου ομάδες και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας και εμείς αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να πάμε σε νοσοκομείο για να κάνουμε τις τακτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, γιατί τα νοσοκομεία του Λονδίνου είναι κορωνο-νοσοκομεία και ακόμη κι εάν μας δίνουν τη δυνατότητα να πάμε υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος, γιατί ξέρεις ότι οι μισοί τουλάχιστον ασθενείς είναι ασθενείς με κορωνοϊό και επομένως ξέρεις ποιο είναι το ρίσκο να πας».

Η όλη αυτή κατάσταση δυστυχώς για ορισμένους ασθενείς έχει ήδη μεγάλες επιπτώσεις που είναι δύσκολο, όπως φαίνεται να εκτιμηθεί η σοβαρότητά τους σε βάθος χρόνου. «Δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει αυτό, παραδέχεται ο κ. Μόσιαλος. Για πολλούς ασθενείς πιθανώς να μην έχει επιπτώσεις εάν καθυστερήσουν να κάνουν τις εξετάσεις για μερικούς μήνες, για άλλους θα έχει σίγουρα. Για τους καρκινοπαθείς οι επιπτώσεις θα είναι δυσανάλογα μεγάλες και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προετοιμάζεται το σύστημα υγείας από τώρα για το τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες. Δηλαδή θα περάσουν από μία ένταση παροχής φροντίδας όσον αφορά την πανδημία σε δυσανάλογα μεγάλη ένταση σε σχέση με αυτό που είχαμε πριν την πανδημία για όλους τους άλλους ασθενείς. Και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας και οι αρχές του τώρα! Ευτυχώς φαίνεται ότι θα έχουμε τα νέα εμβόλια σύντομα και ελπίζω να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του πληθυσμού στους εμβολιασμούς έτσι ώστε η αποσυμφόρηση σε σχέση με την πανδημία να μην κρατήσει πάρα πολύ».