NEA

144 επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από αύριο και 6 δόσεις ανά φιαλίδιο αντί για 5

144 επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από αύριο και 6 δόσεις ανά φιαλίδιο αντί για 5

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός υγειονομικών και ηλικιωμένων στην χώρα μας. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα εχθές ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μ. Θεμιστοκλέους μιλούν για 84.831 συμπολίτες μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Μόλις εχτές έγινε η παραλαβή άλλων 49.160 δόσεων από την Pfizer/BioNTeck, ωστόσο η ποσότητα είναι μειωμένη σε σχέση με αυτά που περιμέναμε. Ωστόσο η εταιρεία διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας ότι οι επόμενες παραγγελίες θα παραδοθούν κανονικά.

Εν τω μεταξύ από αύριο θα λειτουργήσουν άλλα 144 εμβολιαστικά κέντρα σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο άλλων δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακόμη, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων 31 μεγάλων νησιών και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου των κατοίκων μικρότερων νησιών (κάτω από 1.000 κατοίκους), στα οποία το υπουργείο συζητά το ενδεχόμενο να περάσουν σε καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εν τω μεταξύ νέα οδηγία εκδόθηκε από τον ΕΜΑ, μετά από αίτημα των Pfizer/BioNTech  έτσι ώστε κάθε φιαλίδιο να αντιστοιχεί σε έξι δόσεις εμβολίων και όχι πέντε όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Η οδηγία ισχύει από σήμερα και στη χώρα μας και αναμένεται με αυτό τον τρόπο να καλυφθεί με ασφάλεια μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.