NEA

Η πληρότητα των ΜΕΘ ενδέχεται να φέρει παράταση των μέτρων

Η πληρότητα των ΜΕΘ ενδέχεται να φέρει παράταση των μέτρων

 Ο υπουργός υγείας κατά τη χθεσινή ενημέρωση είπε ότι τα μέτρα δείχνουν να αποδίδουν στις περιοχές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και δείχνουν μία σταθεροποίηση για τις μεγάλες Περιφέρειες Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο τα στοιχεία από τις ΜΕΘ της Αττικής δεν δείχνουν και πολύ ευοίωνα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο ΕΣΥ, με 204 από τις 240 κλίνες να είναι πλήρεις, ποσοστό που φτάνει το 85% (μόλις 36 κλίνες κενές).

Και στο σύνολο της επικράτειας όμως οι αριθμοί δείχνουν ανησυχητικοί αφού από τις από τις 1322 κλίνες ΜΕΘ οι 873 είναι κατειλημμένες και 449 κενές.

Εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 755 νέα κρούσματα, 233 από αυτά στην Αττική, 313 διασωληνωμένους και 13 νεκρούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 1.583 εισαγωγές ασθενών ενώ τα εξιτήρια ήταν 988. Αντίστοιχα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι εισαγωγές ήταν 1.290. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ανησυχία προκαλεί στην ομάδα των επιδημιολόγων η αύξηση που δείχνει να διαφαίνεται σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται και ο Φεβρουάριος πιθανά να γίνει ακόμα πιο δύσκολος αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι κάθε χρόνο είναι ο πιο επιβαρυμένος μήνας για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και την εποχική γρίπη.

Ήδη, την Τρίτη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ζήτησε από τα Νοσοκομεία, Νίκαιας, Τζάνειο, Αττικόν και Θριάσιο να συνδράμουν στην ανάπτυξη 15 κλινών Covid ΜΕΘ στο Αττικό και στο Θριάσιο εντός 24 ωρών με προσωπικό, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σε σχετική ερώτηση που έγινε εχθές στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού και την αποδυνάμωση που αυτό θα δημιουργήσει σε άλλες γενικές κλινικές των νοσοκομείων ο υπουργός απάντησε ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με τις συνθήκες και είναι στη διακριτική ευχέρεια του του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλου, των διοικητών των ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων όπου με βάση τον νόμο μπορεί να μετακινηθεί προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο «ανάλογα με την επιδημιολογική πίεση και της συνθήκες σε κάθε περιοχή» και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.