NEA

Η πανδημία μεγεθύνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων

Η πανδημία μεγεθύνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ήταν στραβό ο κλίμα το έφαγε και ο κορωνοϊός θα μπορούσε να πει κανείς για την δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων σε κρίσιμα πόστα του ΕΣΥ, και με αφορμή πρόσφατο περιστατικό γυναίκας που δύο μέρες πριν τον τοκετό διεγνώσθη θετική στον Sars-Cov-2, και αναγκάστηκε όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο, στο οποίο όμως  δεν υπήρχε αναισθησιολόγος.  Δυστυχώς η  πανδημία  COVID 19  βρήκε τα δημόσια νοσοκομεία  της   Ελλάδος  με  τραγικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, γεγονός που αυτές τις κρίσιμες ώρες  συνιστά εθνική απειλή, δηλώνει στο DailyPharmaNews η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗΣΥΑ Ιωάννα Σιαφάκα. «Αναισθησιολόγοι που είναι απαραίτητοι στο χώρο των Επειγόντων, στις χειρουργικές αίθουσες, στα μαιευτήρια, στην ανάνηψη, στις επεμβατικές πράξεις εκτός χειρουργείου, στις ομάδες Μετεγχειρητικής Αναλγησίας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις ομάδες καρδιοαναπνευστικής  αναζωογόνησης, στις διακομιδές των ασθενών, στα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, δεν υπάρχουν αυτή στη στιγμή στην Ελλάδα.  Βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια,  για  το πρόβλημα  του δυσανάλογα μικρού αριθμού αναισθησιολόγων(689) σε σχέση με τον αριθμό των χειρουργών(10.000) είχαν  κατ’ επανάληψη ενημερωθεί  οι αρμόδιες κρατικές αρχές, χωρίς να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και με παντελή έλλειψη πρόνοιας».

11 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους

Η  ασφάλεια του ασθενούς βελτιώνεται θεαματικά, όταν η αναλογία αναισθησιολόγων ανά 100 000 κατοίκους αυξηθεί από  0  σε 20 ειδικευμένους, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας όλων των  Αναισθησιολογικών  Εταιρειών (WFSA). Η Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια,  με ένα πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμυρίων,  διαθέτει σήμερα 11 αναισθησιολόγους  ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία είναι 31,  στις  ΗΠΑ 21, στην Ιταλία 26, στη Βουλγαρία 20,στην Πορτογαλία 18,  στην Ισπανία 16 και  στη Γαλλία 15.  0ι προοπτικές είναι δυσοίωνες  και απειλούν την ισορροπία της νοσοκομειακής ιατρικής, καθόσον η απουσία αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία, όχι μόνο καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους, αλλά επιπλέον έχει και ιατρονομικές εμπλοκές, τονίζει η κ. Σιαφάκα. H Αναισθησιολογία, επισημαίνει, είναι ιατρική ειδικότητα που για την λήψη της χρειάζονται 11 χρόνια  εκπαίδευσης ( 6 για τη λήψη πτυχίου ιατρικής και 5 για την ειδίκευση). «Παρόλα αυτά  πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι δύο στους πέντε ενήλικες αγνοούσαν ότι οι αναισθησιολόγοι είναι γιατροί. Ακόμα πιο απογοητευτικά ήταν τα ποσοστά αυτών που αγνοούσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των αναισθησιολόγων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Ιατρεία Πόνου».

Γιατί είναι και θα παραμείνουν κενές πολλές θέσεις  αναισθησιολόγων

Όταν  κάθε δευτερόλεπτο μετράει σημαντικά, και η ζωή του ασθενούς  απειλείται άμεσα, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε πλήρη ετοιμότητα  αναισθησιολόγος, υπογραμμίζει η κυρία Σιαφάκα. «Στις 763 υπάρχουσες  οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν  μόνο 544 ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι. Ο θέσεις είναι και θα παραμένουν κενές διότι :

1, Αποχωρεί   λόγω σύνταξης ένας μεγάλος αριθμός ειδικευμένων αναισθησιολόγων ταυτόχρονα

  1. Ειδικευμένοι και έμπειροι αναισθησιολόγοι εγκαταλείπουν το δημόσιο φορέα εξ αιτίας απαράδεκτων, επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, αλλά και για οικονομικούς λόγους (απλήρωτες  υποχρεωτικές εφημερίες για να καλυφθεί  το νοσοκομείο όλο το μήνα) και βρίσκουν λύση στον ιδιωτικό φορέα  και σε νοσοκομεία του εξωτερικού.
  2. Οι νέοι γιατροί δυστυχώς δεν επιλέγουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας με αποτέλεσμα από τις 360  θέσεις για ειδικότητα να είναι καλυμμένες μόνο 150 .
  3. Από τα ήδη υποστελεχωμένα αναισθησιολογικά τμήματα οι αναισθησιολόγοι πρέπει να μετακινηθούν  για να καλύψουν εντατικές μονάδες, μονάδες COVID καθώς και άλλα νοσοκομεία.

Προκηρύχθηκαν περισσότερες από 150 οργανικές θέσεις

Τα προβλήματα στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας παρουσιάσθηκαν το 2010.  Αυτή  τη χρονική περίοδο  οι αναισθησιολόγοι, που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ, συνταξιοδοτήθηκαν λόγω ηλικίας. Οι νέοι αναισθησιολόγοι δεν διορίζονταν εξ αιτίας της μνημονιακής πολιτικής του 1:10 στις προσλήψεις. Αυτό είχε ως γενική συνέπεια, οι νέοι γιατροί να αναζητήσουν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό, λέει από την πλευρά της η  Πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας κα Θεοδώρα Αστέρη. « Όλο αυτό το διάστημα οι Επιστημονικές Εταιρείες επισήμαναν επανειλημμένα το πρόβλημα, που συνεχώς επιδεινωνόταν, καθώς οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις. Το 2020 ξεκίνησαν οι πρώτες προσλήψεις αναισθησιολόγων. Μόνο που η  προσφορά ήταν μειωμένη σε σχέση με την ζήτηση. Όμως το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα σε σχέση με την στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με αναισθησιολόγους νομοθέτησε ένα πάγιο αίτημα,  δηλαδή την απαλλαγή των νέων αναισθησιολόγων από υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, ώστε να είναι δυνατός ο διορισμός τους στο ΕΣΥ μετά τη λήψη ειδικότητας. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον διορισμό των αναισθησιολόγων. Παράλληλα προκηρύχθηκαν περισσότερες από 150 οργανικές θέσεις για Αναισθησιολόγους σε όλες τις βαθμίδες. Σίγουρα αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα.  Όμως, το βασικό αίτημα που υποβάλλεται διαχρονικά στην πολιτική ηγεσία  είναι η παροχή κινήτρων, ώστε να γίνει και πάλι ελκυστική η ειδικότητα στους νέους γιατρούς, για να πεισθούν οι νέοι αναισθησιολόγοι να παραμείνουν και να εργασθούν στην Ελλάδα».