NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

  • Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, αναφερόμενος στους κινδύνους που κρύβει αυτή την περίοδο η άρση του lockdown ανέφερε ότι «Η χαλάρωση σιγά – σιγά είναι μονόδρομος. Για μερικούς το σιγά – σιγά είναι την επόμενη ημέρα, και για άλλους είναι πολύ πιο μακριά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης». Σε σχέση με τα σχολεία αναρωτήθηκε: «Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν εγώ..»
  • Η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Δ/ντρια ΕΣΥ, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΑΤΤΙΚΟΝ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας εκτιμάει πώς φθάνουμε στην κορύφωση και ότι χρειάζεται πράγματι προσοχή, διότι πλέον ολόκληρες οικογένειες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
  • Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο, αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα».
  • Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, χαρακτήρισε τον Απρίλιο «μεταβατικό μήνα» ενώ ζήτησε να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για να σηκώσουμε «ρολά».
  • Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτίμησε πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. «Αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Να ανοίξουν οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», είπε.
  • Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα είπε ότι «είναι για την ασφάλειά μας το εμβόλιο κι αυτό που ακούμε όλοι είναι ο ΕΜΑ». Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε ότι «έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις στην ΕΕ και άλλες τόσες στην Ινδία και τα δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε ασφαλείς».
  • Την έντονη ανησυχία του για το άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο διευθυντής β´ ΜΕΘ του Νοσ. Παπανικολαου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «θα είναι ολέθριο λάθος αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα πάντα ενώ τα κρούσματα αλλά και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», είπε.