NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

 

  • «Το άνοιγμα των Λυκείων είναι μία τεράστια εκπαιδευτική ανάγκη, κυρίως για τα παιδιά των πιο οικονομικά αδύναμων οικογενειών εν όψει και των Πανελληνίων», επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όμως για τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά επισημαίνει ότι «δεν γίνεται να τα ανοίξουμε όλα στην κορύφωση της πανδημίας».

 

  • Κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας ασκεί ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα σχολεία ανοίγουν δίχως σχέδιο».

 

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ενώ αποκάλυψε ότι συζητά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών «από το φθινόπωρο», μετά από την διαπίστωση ότι είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμένων, κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού.

 

  • Συγκυριακές χαρακτήρισε τις επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca ο Νίκος Τζανάκης και πρότεινε να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο «Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός. Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει εκτός», είπε.

 

  • Σήμερα ή το πολύ αύριο θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Θανάσης Σκουτέλης.

 

  • Ο γενικός γραμματέας συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε ότι εάν κάποιο self – test βγάζει μη έγκυρο αποτέλεσμα, θα χορηγείται νέο στον μαθητή, με την σχετική διαδικασία να ανακοινώνεται μέχρι την Κυριακή. «Μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διανομής των self – test. Από αύριο, οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν ένα τεστ που θα χρησιμοποιήσουν πριν ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία την Δευτέρα», είπε.

 

  • Στο παρασκήνιο της χθεσινής απόφασης για άνοιγμα των Λυκείων αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος και όπως είπε «Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το άνοιγμα των σχολείων, το τέστινγκ δύο φορές την εβδομάδα, όπως και άλλες προϋποθέσεις, για παράδειγμα τον καθαρισμό των χώρων», είπε