ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Self tests: «Μαχαιριές» Άδωνι στους φαρμακοποιούς. Απάντηση Γ. Δαγρέ: Σύμμαχοι ναι, αλλά όχι σε τσαπατσιουλιές

Self tests: «Μαχαιριές» Άδωνι στους φαρμακοποιούς. Απάντηση Γ. Δαγρέ: Σύμμαχοι ναι, αλλά όχι σε τσαπατσιουλιές

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αρνητικά συναισθήματα έχουν προκαλέσει στους φαρμακοποιούς τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στη διάρκεια πρωινής εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου λίγο πολύ είπε ότι έκανε χάρη στους φαρμακοποιούς και στο δίκτυο των φαρμακείων που είναι απλωμένο σε όλη την ελληνική επικράτεια, για το ότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις άλλων καναλιών, με τα σούπερ μάρκετ σαφώς να είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό του καθένα, όπως άλλωστε ακούστηκε ως σχόλιο από έναν από τους παριστάμενους στην εκπομπή δημοσιογράφους.

Ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζοντας την αναστάτωση που έφερε η μή αποστολή ατομικών συσκευασιών self tests στα φαρμακεία υποστήριξε εξαρχής ότι «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία. Υπάρχουν μόνο 25αδες στα self tests».

Στο ότι υπάρχουν και ατομικά self tests που πωλούνται στο φαρμακείο και μπορεί κανείς να τα αγοράσει, ο Υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά self tests που πωλούνται με αρκετά χρήματα στους πολίτες.

Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι «η πρωτοβουλία διανομής δωρεάν tests στους πολίτες είναι κάτι πρωτόγνωρο και κάτι πάρα πολύ χρήσιμο» αλλά «εκεί που δέχεστε την κριτική –η κυβέρνηση, όχι εσείς προσωπικά- είναι ότι οι φαρμακοποιοί σας κατηγορούν ότι δεν τους ενημερώσατε εγκαίρως ότι θα είχαν να κάνουν αυτή την προεργασία», ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να βγάλει «στη σέντρα» τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών απαντώντας ότι «η γνώμη αυτών με τους οποίους μίλησα που τα έχουν χειριστεί ήταν ότι όλα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών».

Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου για το εάν λένε ψέματα οι φαρμακοποιοί ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Εγώ δεν είπα τη λέξη “ψέματα”. Λέω ότι ο διαγωνισμός λέει για τα φακελάκια των 25, είναι δημόσιος ο διαγωνισμός άρα όλοι ξέρουν τι αγοράζουμε».

Η επόμενη ωστόσο δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν μπαίνει θέμα αποζημίωσης, ήταν εκείνη που έβγαλε την είδηση και που έχει προκαλέσει πράγματι μεγάλη συζήτηση ανάμεσα στους φαρμακοποιούς που βλέπουν να παίζεται ένα «παιχνίδι» την ώρα που οι ίδιοι βάζουν πλάτη για να πετύχει το όλο εγχείρημα και μάλιστα με επιπλέον, αχρείαστη ταλαιπωρία.  

Ο κ. Γεωργιάδης λοιπόν απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έγινε την περασμένη εβδομάδα, ας μην την επαναφέρουμε. Ως υπουργός Ανάπτυξης, επειδή με ρωτάτε, να ξέρετε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση και από άλλους παράγοντες της αγοράς οι οποίοι ήθελαν να πάρουν τα self tests και η κυβέρνηση αποφάσισε να μείνει στον κλάδο των φαρμακοποιών. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Να βάλουμε μία τελεία. Οι φαρμακοποιοί είναι συνεργάτες του κράτους αυτή τη στιγμή σε μία μεγάλη προσπάθεια, τους σέβομαι, τους υπολήπτομαι. Αποφάσισε η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου σωστά, να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, έχει 12.000 φαρμακεία, τα περισσότερα σε όλη την Ευρώπη. Κάποτε αυτό μας έλεγαν ότι ήταν μειονέκτημα, τώρα στην πανδημία μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Εμπιστευόμαστε τους φαρμακοποιούς και είμαι βέβαιος ότι και οι φαρμακοποιοί, άνθρωποι που είναι και αυτοί λειτουργοί της υγείας ενδιαφέρονται όσο όλοι μας να νικήσουμε την πανδημία. Σε αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας θα βάλουν και αυτοί τη δική τους πλάτη, όπως έχει βάλει ο καθένας. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα άλλη γκρίνια. Χρειάζεται καλό πνεύμα για να πάμε μπροστά».

Είναι προφανές ότι ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζοντας τους κώδικες της επικοινωνίας χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ήταν εκείνοι οι παράγοντες που πίεσαν θέλοντας να πάρουν τα self tests, ουσιαστικά έφερε την κυβέρνηση να παίρνει σωστά την απόφαση να αξιοποιήσει το δίκτυο των 12.000 φαρμακείων αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά έκανε χάρη στους φαρμακοποιούς γι’ αυτό.

Το DailyPharmaNews απευθύνθηκε στον Β’ Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννη Δαγρέ ζητώντας του να σχολιάσει ένα προς ένα τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη δημόσια τοποθέτησή του.

Ο κ. Δαγρές καταρχάς έδωσε ένα στίγμα. Ότι οι φαρμακοποιοί σέβονται την πολιτεία και την όποια κυβέρνηση, εξήγησε όμως ότι αυτό σημαίνει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που στη συγκεκριμένη περίπτωση επλήγη, σε πρώτη φάση με αυτόν τον αιφνιδιασμό στο θέμα των συσκευασιών, εξηγώντας για ποιο λόγο ο κ. Γεωργιάδης έκανε λάθος σε αυτά που είπε.

«Όπως και ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης σέβεται και υπολήπτεται τον κλάδο των φαρμακοποιών και θεωρεί τους φαρμακοποιούς συνεργάτες του κράτους και ζωτικούς συντελεστές του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι και εμείς οι φαρμακοποιοί βλέπουμε το κράτος συνολικά ως την ανώτερη συστημική οργάνωση, ως τον φορέα εκείνο που θα πάρει τις αποφάσεις για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από την κρίση. Συνεπώς και εμείς σεβόμαστε την πολιτεία γενικώς με τρόπο απεριόριστο, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Πιο συγκεκριμένα όμως να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει ή θα παραλάβει στις επόμενες ημέρες πάνω από 7.5 εκατομμύρια συσκευασίες σφραγισμένων, έτοιμων για ατομική χρήση self tests, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ισχύει αυτό που λέει ο υπουργός. Υπάρχουν αυτά τα τεστ, τα ατομικά self tests  στην αγορά και είναι και πολύ φθηνά και αυτά περιμένουμε να παραλάβουμε. Θέλω εδώ να τονίσω ότι στο πλαίσιο της σωστής και αγαστής συνεργασίας ενός κλάδου όπως οι φαρμακοποιοί, με την πολιτεία, ζωτικός παράγοντας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη όμως αυτή μπορεί να υποστεί πλήγματα ενίοτε, όταν εμφανίζονται φαινόμενα τσαπατσουλιάς, όπως για παράδειγμα το να έρχονται στα φαρμακεία προϊόντα με αιφνιδιαστικό τρόπο τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που απαιτούνται για μία συγκεκριμένη δουλειά, όπως είναι η μαζική χορήγηση self tests στον πληθυσμό για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία των φαρμακείων με τελικό αποδέκτη όλης της επιπλέον περιττής ταλαιπωρίας δυστυχώς τον πολίτη και τη δημόσια υγεία.

Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα ότι θα επρόκειτο για ένα kit μέσα σ’ ένα κουτί των 25 για το οποίο θα απαιτείτο συναρμολόγηση πριν την μαζική διάθεση, γι’ αυτό και όταν τα παραλάβαμε αιφνιδιαστήκαμε πλήρως από αυτό. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν πράγματι 25αδες –κάποια έρχονται ή θα έρθουν και στην Ελλάδα- σε μεγάλες συσκευασίες. Όμως μιλάμε για 25 συσκευασίες που είναι πλήρεις, σφραγισμένες, έτοιμες για διάθεση στον πολίτη».

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Γεωργιάδη για την πίεση για διάθεση των self tetst από άλλα κανάλια ο κ. Δαγρές σχολίασε ότι «η μαζική διάθεση ενός αγαθού μπορεί να γίνει πράγματι με πάρα πολλούς τρόπους. Μπορεί να γίνει από τα σούπερ μάρκετ, μπορεί να γίνει από τις καφετέριες, μπορεί να γίνει στους δρόμους από νεαρούς που μπορεί να τα μοιράζουν στους πολίτες, εάν ήταν ανοιχτά τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούσαν να διατεθούν και από μπουζουκτσίδικα, μπορεί να γίνει σε πλατείες, σε λούνα παρκ και από οπουδήποτε αλλού. Εμείς δεν θα πούμε στην κυβέρνηση από που θέλει να δώσει τα self tests ή οτιδήποτε άλλο θέλει να δώσει, εμείς είμαστε εδώ για ό,τι δουλειά μπορούμε να σηκώσουμε, αρκεί αυτή η δουλειά να γίνει σωστά και υπεύθυνα και όχι επιπόλαια και ερασιτεχνικά».

Ο κ. Δαγρές επιμένει σε μία δήλωση που έκανε εξαρχής, όταν έφτασαν τα self tests στο φαρμακείο του, τα πήρε στα χέρια του και διαπίστωσε για το περί τίνος πρόκειται.

«Το θέμα “έπαιξε” πολύ και αναδείχθηκε από τη δήλωση που έκανα νωρίς το πρωί της Τετάρτης 7 Απριλίου ότι περιμέναμε self tests αλλά αντ’ αυτού μας ήρθαν “lego σφηνοτουβλάκια”. Ο χαρακτηρισμός μου ήταν ακριβής στο συναίσθημα και είναι εύλογο το ότι αυτό στη συνέχεια προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Θεωρώ ότι έπρεπε μ’ έναν παραστατικό τρόπο να καταλάβει ο κόσμος τι πρόβλημα δημιουργήθηκε και τι περιττή εργασία προστέθηκε σε μία διαδικασία που κανονικά έπρεπε να γίνει γρήγορα και αυτόματα, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μία μαζική διανομή». 

Σημειώνει δε ότι εάν τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιηθούν σε επόμενη φάση για μεγαλύτερες από τη συγκεκριμένη –μαθητές και καθηγητές λυκείου – ομάδες πληθυσμού, αυτό θα σημάνει περισσότερη ταλαιπωρία, μεγαλύτερη αναμονή για τον κόσμο, περισσότερες εργατοώρες για το φαρμακείο σε βάρος άλλων ανθρώπων που πρέπει να εξυπηρετηθούν για τα φάρμακά τους και βέβαια περιττούς συνωστισμούς στα φαρμακεία με ό,τι αυτό με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.