NEA

Οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων

Οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων

«Δεν είναι της παρούσης τι θα γίνει το Πάσχα»

«Γνωρίζω την αγωνία όλων για το τι θα γίνει το Πάσχα, όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός, ωστόσο αυτό δεν είναι της παρούσης. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και όταν έλθει η ώρα θα αποφασίσουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει», επεσήμανε η Αριστοτελία Πελώνη κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχουν νεότερα για πιθανή άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις εν όψει της εορτής του Πάσχα. Όπως σημείωσε για την συγκεκριμένη απόφαση όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι σημαντικοί, καθώς η πανδημία δεν είναι μονοδιάστατη. Αναφορικά με περιπτώσεις αρνητών των self tests, η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη λογική και στην ατομική και κοινωνική ευθύνη ως μέσο προστασίας του εαυτού μας και των άλλων, όπως είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοιού, ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Επεσήμανε, δε, ότι βάσει της ισχύουσας προτεραιοποίησης, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα διατεθούν σε πρώτη φάση στις παραγωγικές ηλικίες έως τα 67 έτη και ακολούθως στις ομάδες των 67 και πάνω, ενώ εκτίμησε πως από Δευτέρα θα διατίθενται σε επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες συνολικά αριθμούν 930.00 εργαζόμενους.

«Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς, που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες»

Ύστερα από πολλές ερωτήσεις κατά πόσον η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες, η Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για μίνι πολιτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, που αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Υπογράμμισε, δε, πως οι επισκέπτες, που θα έλθουν στην χώρα μας - δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό - θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, ενώ υπενθύμισε ευκαιρίας δοθείσης ότι «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ’ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική εκστρατεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι κατά τον Ιούνιο αναμένονται στην χώρα μας οι επιπρόσθετες 1,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και σημείωσε ότι ημερησίως γίνονται πλέον 55.000 και περισσότεροι εμβολιασμοί.

Τόνισε, δε πως οριζόντιοι εμβολιασμοί προβλέπονται πλέον και σε νησιά έως 10.000 κατοίκων. Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κ. Πελώνη τόνισε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου και αναμένει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.