NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

  • «Σημαντικό το θέμα της μάσκας. Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, δηλαδή, 80-85% εμβολιασμένων, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Κυκλοφορούν μεταλλάξεις και δεν είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιό μας μας προστατεύει. Ο εμβολιασμένος προστατεύεται», τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου.
  • «Ο κοροναϊός έχει κατά 17% συχνότητα φλεβικής θρόμβωσης κατά μέσο όρο», τόνισε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης. «Δεν υπάρχει μια ευθύγραμμη σχέση, σου βάζω το εμβόλιο, παθαίνεις θρόμβωση και κάποιοι θα πεθάνουν. Ο ιός αυτός είναι πολύ σκληρός. Προκαλεί από μόνος του θρόμβωση. Όταν δίνουμε στον οργανισμό ένα κομμάτι του, πυροδοτεί μια διαδικασία θρόμβωση», πρόσθεσε.
  • Επιφυλακτικός για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας ότι θα έχει μια συμβολή στην επέκταση της πανδημίας. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα μηνύματα από το άνοιγμα των λυκείων και του λιανεμπορίου είναι θετικά.
  • Για την απαγόρευση κυκλοφορίας μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το άνοιγμα γίνεται «βήμα – βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά».
  • Η χρήση του SMS θα σταματήσει με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
  • Αυξημένα θα είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπως προβλέπει ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς (εμβολίων) που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα», τόνισε.