ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απόστολος Βαλτάς: Κάποιοι δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για τον κλάδο χαλώντας ό,τι κτίζουμε

Απόστολος Βαλτάς: Κάποιοι δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για τον κλάδο χαλώντας ό,τι κτίζουμε

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία εντελώς λανθασμένη εικόνα για τους φαρμακοποιούς στην κοινωνία δημιουργούν κάποιοι ελάχιστοι «φωνακλάδες» φαρμακοποιοί που βγήκαν στα κανάλια το Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού πάρα τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσου προ εβδομάδων για τους φαρμακοποιούς και τα self test και οι οποίοι επανέρχονται τώρα διαμαρτυρόμενοι, για τη διεύρυνση από σήμερα του κύκλου δικαιούχων των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία με όλους πλέον τους πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς. «Βγήκαν στα κανάλια αναφέροντας αποζημιώσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα ποσά που δημιούργησαν στον κόσμο την εικόνα ότι εμείς θέλουμε να πληρωθούμε από αυτόν. Η κριτική από τα ΜΜΕ αλλά και η κατακραυγή του κόσμου ήταν τέτοια που πραγματικά αισθάνθηκα ότι έχουμε γυρίσει σε εποχές πριν δέκα χρόνια. Αυτή η διοίκηση αυτό που έχει κάνει είναι ο κόσμος να αισθάνεται  ότι είναι ένα με τον φαρμακοποιό. Η αναγνωρισιμότητα και η αποδοχή του φαρμακοποιού έχει φτάσει στα ύψη και δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα».

Μάλιστα ο κ. Βαλτάς καταγγέλλει ότι ναι μεν πράγματι υπήρξε γενικότερα μία πίεση στα φαρμακεία αυτό το διάστημα ωστόσο ανάμεσα σε εκείνους που φωνάζουν περισσότερο για τη δωρεάν διάθεση των self tests υπάρχουν κάποιοι που έχουν διαθέσει ελάχιστα μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες. «Είναι δέκα συγκεκριμένοι φασαριόζοι οι οποίοι θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις με ανοίκειους χαρακτηρισμούς που δεν επιτρέπεται να εκτοξεύονται προς τα θεσμικά όργανα». Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα επιβραβεύσει όσους πραγματικά προσέφεραν και ειδικά τα φαρμακεία που είχαν μικρότερη δυναμική, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι μία καλή πρώτη απάντηση σε εκείνους που διαμαρτύρονται εκμεταλλευόμενοι την υφιστάμενη πίεση.    

Ο κ. Βαλτάς υποστηρίζει ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που έχει την ευθύνη διοίκησης του κλάδου έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα με στόχο να φανεί αντάξια των προσδοκιών των φαρμακοποιών αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε στενά με όλους τους υπεύθυνους προκειμένου όλα να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναζητώντας και προτείνοντας λύσεις εκεί που διαπιστώνονταν προβλήματα. Η άποψή του είναι ότι «η Κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη για όλο αυτό το project (σ.σ. επιχειρησιακό σχέδιο)» που αφορά τη δωρεάν διάθεση των self tests και εκεί ο ΠΦΣ κατέθεσε προτάσεις για να λυθούν τα προβλήματα της διανομής, της ασφάλειας των φαρμακείων αλλά και να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Πέρα από αυτό, ο κ. Βαλτάς θεωρεί ότι τηρήθηκαν οι όροι που μπήκαν στο σύμφωνο που υπήρξε με την κυβέρνηση για τη διάθεση των self tests. Όροι που έχουν να κάνουν με την αποκλειστική διάθεση των self και rapid tests από τα φαρμακεία ως φυσικά σημεία, χωρίς τη διενέργειά τους μέσα σε αυτά, η διάθεση μίας επιστημονικής αμοιβής για τη διάθεσή τους (0,27 ευρώ με ΦΠΑ/test) και η έναρξη διαλόγου για την ρύθμιση σημαντικών θεσμικών για τον κλάδο θεμάτων. «Ό, τι από αυτά ειπώθηκε και γράφτηκε έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε μία διαδικασία υλοποίησης, όπως οι συζητήσεις για τα θεσμικά».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ στάθηκε στο ζήτημα της αποκλειστικής διάθεσης των self και rapid tests σημειώνοντας πως από την Τρίτη 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία εφαρμογής που θα λύσει σχετικά προβλήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα σε σχέση με αυτό το ζήτημα. «Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό ο οποίος διαθέτει self test με πληρωμή να το περνά στο σύστημα με το ΑΜΚΑ του ενδιαφερόμενου και με αυτόν τον τρόπο μπορεί εκείνος να κάνει δήλωση στην πλατφόρμα. Εάν κάνει δήλωση στην πλατφόρμα διασταυρώνεται το βράδυ με την αγορά που έχει γίνει, μέσω των φαρμακείων. Αυτό είναι μία δικλιδα ασφαλείας αφενός μεν για το κράτος να ξέρει ότι το αγόρασε κάποιος –γιατί πολλοί το δήλωναν χωρίς να το αγοράζουν- και για εμάς τους φαρμακοποιούς ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω eshop ή με εταιρείες που διακινούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα και έγιναν σε καταστήματα και γενικά, αλλού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να τα περνάει στην πλατφόρμα».