NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

  • O καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγαγε τον εμβολιασμό ως την πρώτη εθνική προτεραιότητα στη χώρα, τονίζοντας παράλληλα πως και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν σε αυτό. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς».

 

  • Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος δήλωσε πως δεν «βλέπει» προνόμια για τους εμβολιασμένους αλλά «καθολική υποχρεωτικότητα, γιατί όσο χαϊδεύουμε τα αφτιά του ιού, τόσο αγριεύει».

 

  • Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού είπε ότι «Το ζήτημα δεν είναι απλά ηθικό. Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ασθενείς να εμβολιάζονται και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή να βρεθούν άλλου είδους θέσεις απασχόλησης για αυτούς».

 

  • Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα, αλλά χρειάζεται τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε το 4ο κύμα του φθινοπώρου, το οποίο φοβόμαστε επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. «Είναι σαφές ότι πάμε καλύτερα δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προβλέψεις, και αυτό δείχνει την ισχύ της εμβολιαστικής κάλυψης», είπε.

 

  • Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πώς η τάση είναι ότι από τη στιγμή που προχωρούν οι εμβολιασμοί και τηρούνται τα μέτρα, να ανοίγουν σιγά, σιγά κι άλλες δραστηριότητες. «Αυτό που συζητείται κάθε φορά είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες, είναι ένα στοίχημα που ελπίζω να το κερδίσουμε» είπε.