NEA

Μέτρα στήριξης των υγειονομικών μέσω ΕΣΠΑ μελετά το υπουργείο Υγείας

Μέτρα στήριξης των υγειονομικών μέσω ΕΣΠΑ μελετά το υπουργείο Υγείας

Μέτρα ψυχολογικής στήριξης του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων, που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της φροντίδας χιλιάδων ασθενών επί 15 μήνες, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χτες κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

 

Για τους επαγγελματίες αυτούς που δουλεύουν «στα κόκκινα» και υφίστανται υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες, ενώ κινδυνεύουν από το αποκαλούμενο «σύνδρομο burnout», το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα στήριξής τους, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Κύριος στόχος είναι μέσω εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για τη ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση, εξάσκηση, να επιτευχθεί η αποκατάσταση και διαχείριση του στρες των υγειονομικών με επιστημονικό τρόπο.

 

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια:

 

«Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε τους σύγχρονους ήρωες αυτής της χώρας, τους υγειονομικούς μας.  Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., πρωταγωνιστές στον πόλεμο με αυτό τον αόρατο εχθρό, είναι εκείνοι οι οποίοι επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο δυνάμεών τους. καθώς εκτός από την φροντίδα των συμπολιτών μας έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και όπως γνωρίζετε το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα» πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο burnout.

Παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, κυνισμό, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ και οι Εντατικολόγοι.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το 1/5 των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.

Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

Η δράση του υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται και την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Οι στόχοι του προγράμματος θα είναι:

Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Η ανάδειξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για τη ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση, εξάσκηση, αποκατάσταση και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.

Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγείας, τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.

Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Είναι εμφανές σε όλους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά και με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 15-16 μήνες σε μία ασταμάτητη προσπάθεια.

Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.