ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Βόμβα» η ανακοίνωση του Φ.Σ. Αττικής για τα self tests

«Βόμβα» η ανακοίνωση του Φ.Σ. Αττικής για τα self tests

Ρίχνει σκιές στη συνάντηση Πολιτείας – Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

H συνέχιση ή μη της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία θα αποφασιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα κληθεί να πάρει θέση απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης 16 Ιουνίου στο υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και που ήταν να συνεχίσουν οι φαρμακοποιοί να χορηγούν δωρεάν τα self tests από τα φαρμακεία τους για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τις ομάδες των δικαιούχων  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Μάλιστα στη συνάντηση στην οποία από πλευράς ΠΦΣ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Βαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο  Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δαγρές, το μέλος κ. Κων. Κούβαρης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος, και από πλευράς πολιτείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζάμανης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ  κ. Θεανώ Καρποδίνη και υπηρεσιακοί παράγοντες, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, να  καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Σε ό,τι αφορά τα self tests πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πάντα το ζήτημα που αφορά τον βασικό όρο που είχε θέσει για τη διάθεση τους ο ΠΦΣ που είχε να κάνει το θέμα της αποκλειστικότητας της διάθεσής τους και που προφανώς θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του Συλλόγου πριν δοθεί η απάντηση των φαρμακοποιών στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι στο σημείο αυτό πλέον το τοπίο θολώνει σε περιοχές, όπου οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν οριστικά της διάθεση των ιατροτεχνολογικών αυτών προϊόντων από τα φαρμακεία με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη σε αυτές περιπτώσεις για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού πλάνου με τη διάθεση τους και μέσα από τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο πράγματι σε αυτό το ζήτημα το τοπίο είναι θολό και όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΠΦΣ, όπου εάν τελικά οι φαρμακοποιοί συμφωνήσουν στην πρόταση της κυβέρνησης θα μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό οι φαρμακοποιοί, στους Συλλόγους που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και θα συνεχίσουν να λένε «όχι» στη δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, θα ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή των Συλλόγων.

Από πλευράς ΠΦΣ σύμφωνα με την εικόνα που έχει το DailyPharmaNews υπάρχει μία ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης και αυτό γιατί θεωρούν ότι πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο μετά τη σύσταση Ομάδας Εργασίας από πλευράς πολιτείας που θα συζητήσει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο με συγκεκριμένο ορίζοντα λήψης αποφάσεων για το εάν ή όχι, σε ποιο βαθμό και σε  τι βάθος χρόνου θα  μπορούν να επιλυθούν.

Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι επειδή ακριβώς υπάρχει μία προεργασία θα υπάρχει μία εικόνα για όλα τα θέματα το πολύ μέχρι τέλος Ιουλίου, ίσως και νωρίτερα ώστε «να πάμε όλοι ήσυχοι να κάνουμε τα μπάνια μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μία από τις πηγές μας εκφράζοντας αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

 

«Πόλεμος» για την ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Κι ενώ όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνάντησης θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν το θέμα της ημέρας από το χώρο του φαρμακείου, ξαφνικά λίγες ώρες πριν τη συνάντηση έσκασε ως είδηση η οριστική απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να σταματήσει τη διάθεση των self tests με βασικό επιχείρημα την αναξιοπιστία τους.

Έτσι την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ διαπραγματεύονταν τη συνέχιση ή μη της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία μετά το τέλος Ιουνίου, ο ΦΣΑ ουσιαστικά με δελτίο Τύπου τα απαξίωνε επικαλούμενο στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντέδρασε άμεσα με δελτίο Τύπου τονίζοντας  ότι «την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία».

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και Ταμίας του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο DailyPharmaNews δήλωσε ξαφνιασμένος για το δεύτερο δελτίο Τύπου του ΦΣΑ –σ.σ η αλήθεια είναι ότι στην ιστοσελίδα του υπάρχει ένα δελτίο Τύπου με άλλο περιεχόμενο από εκείνο που έφτασε χθες το πρωί στα email των ΜΜΕ- που αφορούσε τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας για το θέμα,  τόνισε: «Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν ως αποστολή τη χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής επί επιστημονικών δεδομένων. Η εύρεση όμως και η αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα των αμιγώς επιστημονικών φορέων του δημοσίου, όπως είναι στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως είναι το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, το ECDC, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι λαμβάνουν τα επιστημονικά δεδομένα από τα ερευνητικούς αυτούς Οργανισμούς που έχουν την ευθύνη για την ανεύρεση επιστημονικών στοιχείων και βάσει αυτών χαράσσουν φαρμακευτική πολιτική. Συνεπώς ούτε θα μπορούσε ένας Φαρμακευτικός Σύλλογος καθώς δεν έχει ούτε τα εργαλεία ούτε την εξουσιοδότηση ούτε την αρμοδιότητα ούτε την ευθύνη να παράγει αξιολόγηση της επιστημονικής, επιδημιολογικής αξιοπιστίας των self tests. Αυτό είναι δουλειά και αρμοδιότητα άλλων».    

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε και με τον Γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Ηλία Γιαννόγλου ζητώντας του ένα σχόλιο για το θέμα ρωτώντας τον εάν είναι αυτός ο ρόλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. «Να κρίνει πράξεις της πολιτείας; Προφανώς και είναι. Υπάρχει ανακοίνωση του ΕΟΦ- και μπορείτε να ψάξετε να τη βρείτε- ότι τα συγκεκριμένα self tests που μοιράζονται δεν είναι πιστοποιήμενα από τον ΕΟΦ».  Αναρωτήθηκε δε για ποιο λόγο από την 1η Ιουνίου και μετά δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, όπως θα έπρεπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προφανώς και τα νεότερα στοιχεία θα επιβεβαίωναν τα όσα αναφέρει ο ΦΣΑ, στο νεότερο αυτό δελτίο Τύπου. Η θέμα έκλεισε λέγοντάς μας ότι θα υπάρξει απάντηση στο σχετικό με το συγκεκριμένο ζήτημα δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.