ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί εξετάζουν την πρόταση της πολιτείας για τα self tests

Οι φαρμακοποιοί εξετάζουν την πρόταση της πολιτείας για τα self tests

Ποια θέματα αποτελούν «αγκάθι» στο τραπέζι των συζητήσεων

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συνεδριάζει την Τρίτη 22 Ιουνίου το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να συζητήσει τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτης (16 Ιουνίου) για τη συνέχιση ή μη της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία μεταξύ των εκπροσώπων του Συλλόγου και εκπροσώπων της πολιτείας αλλά και να τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση της τελευταίας να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των ιατροτεχνολογικών αυτών προϊόντων από τα φαρμακεία για δύο ακόμη μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για τις ομάδες των δικαιούχων  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση στην οποία από πλευράς ΠΦΣ , συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Απόστολος Βαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο  Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δαγρές, το μέλος κ. Κων. Κούβαρης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος, και από πλευράς πολιτείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζάμανης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ  κ. Θεανώ Καρποδίνη και υπηρεσιακοί παράγοντες η πολιτεία προκειμένου να ενισχύσει τους φαρμακοποιούς στην απόφασή τους να συνεχίσουν τη δωρεάν διάθεση μέσα από τα φαρμακεία πρότεινε στον ΠΦΣ για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακείων, να  καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Η κυβέρνηση αν και φαίνεται ότι θέλει να κρατήσει τους φαρμακοποιούς ως σύμμαχους σε αυτό το εγχείρημα ήδη έχει προαναγγείλει ότι είναι προετοιμασμένη να πάει στην εφαρμογή ενός εναλλακτικού πλάνου διάθεσης των self tests μέσα και από άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείου, εφόσον οι φαρμακοποιοί δεν θελήσουν να συνεχίσουν τη δωρεάν διάθεση από  τα φαρμακεία τους. Μάλιστα αυτό θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί –εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα ανατρέψει τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή- στην περιοχή της Αχαΐας ενώ στην Αττική των 3.330 φαρμακείων ίσως υπάρξει ένα μεικτό σύστημα διάθεσης από φαρμακεία που δεν θα ακολουθήσουν τη εκπεφρασμένη με ανακοίνωση θέση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για μη διάθεση και από σούπερ μάρκετ (δες εδώ).

Στην τελική απόφαση προφανώς θα παίξει ρόλο η ενημέρωση από πλευράς διοίκησης για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας όχι μόνο  για το θέμα των self tests αλλά και για την επίσημη έναρξη του διαλόγου μετά τη σύσταση Ομάδας Εργασίας από πλευράς πολιτείας για να συζητηθούν με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο με συγκεκριμένο ορίζοντα λήψης αποφάσεων για το εάν ή όχι, σε ποιο βαθμό και σε  τι βάθος χρόνου θα  μπορούν να επιλυθούν.

Ως «αγκάθια» στη συζήτηση αναμένεται να είναι αφενός το θέμα της αποκλειστικής διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία ως ιατροτεχνολογικό προϊόν, όπως είχε τεθεί εξαρχής από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ως βασική προϋπόθεση στην αρχική συμφωνία για τη δωρεάν διάθεση τους από τα φαρμακεία, καθώς πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ, αφετέρου το ζήτημα της αμφισβήτησης της διαγνωστικής αξίας τους ως λόγου για τη μη διακίνησή τους από τα φαρμακεία της Αττικής, γεγονός που άνοιξε κουβέντα για το κατά πόσο ένας φαρμακευτικός σύλλογος οφείλει να παρεμβαίνει σ’ ένα τέτοιο ζήτημα και με ποιον τρόπο (δες εδώ και εδώ).

Η απόφαση που θα ληφθεί προφανώς και έχει μεγάλη σημασία σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε -με την πανδημία να αναθερμαίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- πολύ ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει και η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπως και εκείνες που πιθανόν να προκύψουν από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που έχουν μία άλλη προσέγγιση στο ζήτημα.