NEA

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: Εμπαιγμός του ΕΟΠΠΥ στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη

Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.: Εμπαιγμός του ΕΟΠΠΥ στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη

«Έρμαια του παραλογισμού που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται για πολλοστή φορά οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, εξηγώντας ότι «ακόμη και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αν και αυτά έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ από την 1η Νοεμβρίου του 2018!».

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν ΔΒ3Η 395/530/οικ. 14572 (ΦΕΚ 2439 Β’/7.6.2021) Απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, εντάχθηκαν νέα προϊόντα ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ προϊόντα και καθορίστηκε η τιμή αποζημίωσής τους.

Η απόφαση αυτή έμεινε μόνο στη νομοθεσία και δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

«Είναι χαρακτηριστικό της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμοδίων του ΕΟΠΥΥ το γεγονός πως για ορισμένα από τα ανωτέρω προϊόντα που εντάχθηκαν στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ εκκρεμεί από τις 23 Απριλίου 2021 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, εξηγεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

«Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν τα προϊόντα αυτά, ενώ δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που απαιτείται και δεν έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να λαμβάνουν τιμή αποζημίωσης! Για ποιον λόγο δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται βάσει των κείμενων νομοθετικών διατάξεων; Πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η διαδικασία, η οποία ναι μεν έχει ξεκινήσει, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Οργανισμός να εκδίδει σε ΦΕΚ τις τιμές αποζημίωσης των ανωτέρω προϊόντων;», είναι μερικά μόνο από τα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν και για τα οποία η Ομοσπονδία ζητά απαντήσεις.

 

Πολυετής αναμονή για την πλήρη εφαρμογή του ΕΚΠΥ

Από την 1η Νοεμβρίου 2018, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), τα προϊόντα αυτά θα έπρεπε να περάσουν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ακόμη και σήμερα, τα προϊόντα αυτά όχι μόνο δεν πέρασαν από την Επιτροπή ώστε να λάβουν τιμή αποζημίωσης, αλλά μέρος αυτών κοστολογήθηκε εκτός Επιτροπής και δημοσιεύτηκε στο προαναφερόμενο ΦΕΚ.

 

Οι ανακόλουθες ενέργειες του Οργανισμού δημιουργούν σύγχυση και έντονους προβληματισμούς!

«Πότε επιτέλους η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, της οποίας η σύσταση και ο τρόπος λειτουργίας καθορίστηκε από τον Νοέμβριο του 2020, θα εξετάσει και θα κοστολογήσει και τα υπόλοιπα προϊόντα του Σακχαρώδη Διαβήτη; Θα ακολουθηθεί άραγε η διαδικασία που ορίζεται βάσει των κείμενων νομοθετικών διατάξεων ή όχι;

Πότε πρόκειται να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλα τα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ ακόμη δεν έχει εντάξει προϊόντα που αποζημιώνονται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης; Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώνουν ήδη νέα ιατροτεχνολογικά συστήματα και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

Θα  έχουμε την τύχη στη χώρα μας να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο; Με τις δεδομένες συνθήκες του Οργανισμού μάλλον οι προσδοκίες μας μοιάζουν με ουτοπία!

Δυστυχώς, με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες από πλευράς ΕΟΠΥΥ και με τις μακροχρόνιες, παρά τον νόμο, καθυστερήσεις, η πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στα σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα είναι και θα παραμείνει, όπως δείχνουν τα γεγονότα, αδύνατη για αρκετά χρόνια.

Όλοι εμείς οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον παραλογισμό που λαμβάνει χώρα, εις βάρος μας, στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υποτιμά τη νοημοσύνη μας και μας εμπαίζει για μια ακόμα φορά!

 

Δεν επαιτούμε τα αυτονόητα!

Απαιτούμε ο Οργανισμός να προχωρήσει επιτέλους σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ούτως ώστε οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν πρόσβαση σε όλα τα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη διαχείριση του Διαβήτη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα στη ζωή και την υγεία των πασχόντων, ενώ παράλληλα οδηγούν και σε μείωση του κόστους στο ίδιο το Σύστημα Υγείας!», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., εκφράζοντας την αγανάκτηση των συνασθενών τους.