ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ανησυχία Λουράντου για το μέλλον των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία παρά τις σχετικές υπουργικές διαβεβαιώσεις

Ανησυχία Λουράντου για το μέλλον των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία παρά τις σχετικές υπουργικές διαβεβαιώσεις

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Παρά τη διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), όπως επέμεναν παλιότερα να τα ονομάζουν οι φαρμακοποιοί ή Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα παραμείνουν στο φαρμακείο, διαβεβαίωση που και ο ίδιος στις σημειώσεις που κράτησε περιέλαβε με τη φράση «Για τα ΜΗΣΥΦΑ είπε (σ.σ. ο υπουργός Υγείας) πως αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία είτε έχουν e-shop είτε όχι» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος έρχεται με άρθρο του στο fb να εκφράσει την ανησυχία του για το την τύχη αυτής της σημαντικής ύλης των φαρμακείων.

Ο κ. Λουράντος αυτή τη φορά στο άρθρο του με τίτλο «Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε...» στρέφεται κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι πως «είχαν τότε μία “φαεινή ιδέα”: να απελευθερώσουν τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ…» κάτι που κατά την άποψή του «δεν ήταν πάντως μία τόσο φαεινή ιδέα, όσο... μία πρώτη κίνηση για την παράδοση των φαρμάκων αυτών σε “οικείους” χώρους κατανάλωσης».

Το όλο σκηνικό, συνεχίζει ο κ. Λουράντος στήθηκε πάνω στην λαϊκίστικη προπαγάνδα της... «προσδοκώμενης μετά βεβαιότητας μείωσης των τιμών των φαρμάκων αυτών από την απελευθέρωση των τιμών τους»...

Κάνοντας μία αναδρομή στην τότε αντίδραση των φαρμακοποιών υπενθυμίζει –και πράγματι εάν κανείς ανατρέξει σε σχετικά δημοσιεύματα το διαπιστώνει- ότι  «Εις μάτην τότε φωνάζαμε και λέγαμε το αυτονόητο: “πόσο θα πέσει η τιμή της ασπιρίνης και του depon; πως θα ελεγχθεί η ασυδοσία της βιομηχανίας, η οποία ουσιαστικά προσπαθούσε από αυτά τα φάρμακα να ρεφάρει την χασούρα από τις μειώσεις των τιμών των υπολοίπων φαρμάκων;”

Και μας απαντούσε η τότε Κυβέρνηση: “θα θεσπίσουμε παρατηρητήριο τιμών και θα ελέγχουμε την διαδικασία”!

Και νομοθετήθηκε μεν το παρατηρητήριο τιμών, αλλά όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδαμε και εμείς...».

Στη συνέχεια του άρθρου του ο κ. Λουράντος στρέφεται κατά των ΜΜΕ που, όπως υποστηρίζει, έβαλλαν κατά των φαρμακοποιών θεωρώντας ότι έχουν άδικο για τις αυξήσεις και ότι λειτουργούν ως συντεχνία που θέλουν αυτά τα φάρμακα στην κατοχή τους για να κερδίζουν εκ του ασφαλούς. Μάλιστα αναφέρεται σε γνωστό δημοσιογράφο που, όπως λέει «μας κουνούσε περιπαιχτικά το δάκτυλο του λέγοντας “τι φοβάστε; Εδώ είμαστε εμείς να σας δικαιώσουμε αν αυξηθούν τα φάρμακα αυτά”!!! Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις...τα φάρμακα άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα ... οι τιμές διπλασιάστηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο... Μούγκα παντού... Αφωνία από τα ΜΜΕ που άρχισαν να κερδίζουν πολλά από τις διαφημίσεις...αφωνία και από την Κυβέρνηση που είδε την βιομηχανία να μην αντιδρά και τόσο στις μειώσεις των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων...αφού κέρδιζε από τα υπόλοιπα ... Ουδείς έδειχνε το παραμικρό ενδιαφέρον για την περιβόητη «τσέπη του καταναλωτή»!!! Ουδείς ενδιαφερόταν για τα φάρμακα καθημερινής χρήσης, αφού η κρατική δαπάνη μειωνόταν ποικιλοτρόπως εις βάρος του καταναλωτή, για τον οποίο η δαπάνη αντιθέτως αυξανόταν ποικιλοτρόπως (αύξηση συμμετοχής, αύξηση τιμών ΜΗΣΥΦΑ κλπ)!

Ήταν προφανές, αλλά παρόλα αυτά φαίνεται πως μόνο εμείς το αντιλαμβανόμασταν! Το λέγαμε παντού : σύμφωνα με το σχέδιο θα αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και θα κληθούν μετά τα super market να τα πάρουν ώστε να τις ρίξουν ...

Και θα πανηγυρίζει μετά η οποιαδήποτε Κυβέρνηση για την δήθεν μεγάλη οικονομική βοήθεια προς τον λαό, “λησμονώντας” και αυτή και τα συστημικά της ΜΜΕ, πως μπορεί η τιμές στα super market να πέσουν, αλλά ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν θα ξαναέρθουν στα επίπεδα που ήταν στα φαρμακεία, όταν αυτές ήταν σταθερές και ελεγχόμενες ...»

Κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο που  συνδέει το άρθρο αυτό ο κ. Λουράντος με την πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών, αφού κατά τη διάρκεια της υπήρξε πρόταση η οποία κατατέθηκε από το μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ κ. Ιωάννη Τσικανδηλάκη να επανέλθει η σταθερή λιανική τιμή στα ΜΗΣΥΦΑ ώστε αυτά να παραμείνουν στα φαρμακεία.

Ο κ. Λουράντος εκφράζεται υπέρ αυτής της πρότασης ενώ ταυτόχρονα δηλώνει την αντίθεσή του στη θέση συνδικαλιστών φαρμακοποιών «που ζητούσαν (μαζί με τους ΜΗΣΥΦΑΔΕΣ) απελευθέρωση των τιμών για να ... αυξηθεί ο τζίρος στα φαρμακεία μας..» ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει η επόμενη της δικής του, διοίκηση του ΠΦΣ με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).  

Και καταλήγει ο κ. Λουράντος: «Οι παροιμίες βγαίνουν από τα παθήματα ...και εδώ ισχύει ακριβώς το ... “όπως στρώνει κανείς κοιμάται”! Και τώρα ήρθε η ώρα να κοιμηθούμε όπως στρώσαμε... στην κυριολεξία».