ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιτέλους φαρμακείο στο Καστελόριζο!

Επιτέλους φαρμακείο στο Καστελόριζο!

Δικαίωση αγώνων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Θα πρέπει επιτελούς η πολιτεία να κάνει πράξη αυτό που προεκλογικά είχε εξαγγείλει αυτή η κυβέρνηση. Την οικονομική στήριξη φαρμακείων σε απομονωμένες περιοχές, όπως το φαρμακείο στο Καστελόριζο, το Φαρμακείο στο Τριεθνές, το Φαρμακείο στην Νίσυρο, το φαρμακείο στην Φολέγανδρο, το Φαρμακείο στους Φούρνους και σε τόσα άλλα μέρη της Ελλάδος».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στα εγκαίνια του ύστερα από πολλούς αγώνες του τοπικού φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου φαρμακείου στο ακριτικό Καστελόριζο.

Και η αλήθεια είναι ότι εάν δεν υπήρχε η συνεχής πίεση που άσκησε η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και προσωπικά ο πρόεδρος του κ. Νίκος Φουτούλης πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της λειτουργίας φαρμακείου στην εσχατιά της ελληνικής επικράτειας, ίσως τελικά και να μην έφτανε ποτέ αυτή η μέρα.

Ο κ. Φουτούλης φανερά ικανοποιημένος που όλα πήγαν καλά και επιτέλους το μεσημέρι της Τρίτης 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του φαρμακείου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους. Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Φουτούλης τόνισε την εθνική σημασία της λειτουργίας του φαρμακείου στο Καστελόριζο που αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας σημειώνοντας παράλληλα με έμφαση τον αγώνα του ΦΣΔ να έχουν όλοι οι κάτοικοι των νησιών της ιδιαίτερης αυτής γεωγραφικής περιφέρειας της χώρας την ίδια φαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούνται να έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας.

Ο κ. Φουτούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς πρόκειται για το «επιστέγασμα μίας πολυετούς προσπάθειας που, όπως είπε, ξεκίνησε από το 2007, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση».

Μία προσπάθεια που πέρασε από χίλια μύρια κύματα καθώς η Πολιτεία δεν έστερξε, όπως θα περίμενε κανείς να τη στηρίξει. Τελικά ήταν η ιδιωτική πρωτοβουλία που συνέβαλε και έφερε το αποτέλεσμα που τόσα χρόνια κυνηγούσε να πετύχει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου.

Σημαντικός πάντως ήταν ο ρόλος της Περιφέρειας Δωδεκανήσου σε ό,τι αφορά τη στήριξη των διαδικασιών για τη λειτουργία του φαρμακείου. Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας για τη Δωδεκάνησο κ. Χαρούλα Γιασιράνη «στηρίξαμε την πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η πρόταση για να γίνει το φαρμακείο στο Καστελόριζο. Με ταχύτατους ρυθμούς υπογράφηκε από μένα η ίδρυση του φαρμακείου και ενδεχομένως και αύριο να πάρει και την άδεια λειτουργίας του. Πρωτεργάτης άλλωστε και σθεναρός υποστηρικτής της ιδέας  να ανοίξει το φαρμακείο ήταν άλλωστε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος».   

Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι για πρώτη φορά ξεκινά τη λειτουργία του φαρμακείο στο Καστελόριζο, το φαρμακείο «Παύλος Γιαννακόπουλος» το οποίο θα λειτουργεί με υπεύθυνο φαρμακοποιό με το φαρμακείο να ανήκει στον διανεμητικό λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

Έτσι πλέον θα σταματήσει η μέχρι σήμερα χρονοβόρος διαδικασία που υπήρχε για τη χορήγηση φαρμάκων στους κατοίκους του Καστελόριζου οι οποίοι έστελναν τις συνταγές των φαρμάκων τους συγκεντρωτικά μέσω του οπλίτη – φαρμακοποιού που υπηρετούσε στο νησί σε διαφορετικό φαρμακείο της Ρόδου κάθε μήνα, όπως όριζε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, εκείνο τις εκτελούσε και έστελνε τα φάρμακα στο Καστελόριζο με το πλοίο της γραμμής, μία διαδικασία που ειδικά τον Χειμώνα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν για τους 250 περίπου κατοίκους του Καστελόριζου  που μαζί με τους επισκέπτες το καλοκαίρι διπλασιάζονται και οι οποίοι πλέον θα έχουν άμεση πρόσβαση όλο το 24ωρο στο φάρμακο που χρειάζονται απευθυνόμενοι στο φαρμακείο του νησιού.

Ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσων στήριξε αυτήν την προσπάθεια και ο πρόεδρός του κ. Απόστολος Γενατζάκης που παραβρέθηκε στα εγκαίνια ανέφερε στο DailyPharmaNews ότι «βρισκόμαστε στην τελευταία γραμμή του ελληνισμού να βοηθήσουμε σε μία εθνική προσπάθεια άλλη μία φορά. Είμαστε εδώ για στηρίξουμε την προσπάθεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου και των υπόλοιπων φορέων της περιοχής για την ίδρυση του φαρμακείου στο Καστελόριζο, ένα φαρμακείο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών στην τελευταία γραμμή του ελληνισμού, όπως προ είπα, να έχουν στη σωστή φαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που χρειάζονται το φάρμακό τους δια χειρός φαρμακοποιού. Είμαστε συνεχείς αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει ο Συνεταιρισμός».