NEA

Καθοριστικό για την πορεία του 4ου κύματος το επόμενο δεκαήμερο

Καθοριστικό για την πορεία του 4ου κύματος το επόμενο δεκαήμερο

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Καθοριστικές για την πορεία του τέταρτου κύματος κρίνονται οι επόμενες δέκα μέρες, καθώς πολύς κόσμος πρόκειται να μετακινηθεί προς την περιφέρεια, ενώ παράλληλα αυξάνονται δραματικά και οι εισροές τουριστών, καθώς κορυφώνεται η τουριστική περίοδος. Κι όλα αυτά με φόντο τη μετάλλαξη Δέλτα που σαρώνει νέους και ανεμβολίαστους, κι ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν πενταπλασιαστεί, ούτε έξι βδομάδες πριν μπει το Φθινόπωρο. Xθες ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.553 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 491 εντοπίστηκαν στην Αττική, 195 στην Κρήτη και 193 στη Θεσσαλονίκη.  8 ασθενείς κατέληξαν, ενώ υπό μηχανική υποστήριξη βρίσκονται 134 και 164 συμπολίτες μας χρειάστηκε να εισαχθούν σε κάποιο νοσοκομείο. Την ώρα πάντως που η Μύκονος φαίνεται να οδεύει προς άρση του lock down σήμερα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του  αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ, όλο και περισσότερα νησιά παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, όπως η  Κέρκυρα, η  Ρόδος, η Πάρος και η Κρήτη. Αλλά και  άλλοι δημοφιλείς προορισμοί  όπως Ζάκυνθος, Λέρος,  Κέρκυρα,  Κως, Σίφνος, Σέριφος,  Μήλος και Αντίπαρος προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς, κάποιοι εκ των οποίων προτείνουν την γνωστή κοινωνική φούσκα, για την οποία μας μίλαγε όλο το χειμώνα ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Για μικρές ομάδες τουριστών, οι οποίοι θα  είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ, μίλησε στο Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.  Τώρα πόσο εφικτή είναι για κάποιους ειδικά  στις διακοπές η στενή κοινωνική φούσκα είναι ένα άλλο ζήτημα.

Ξανά μάσκες και για τους πλήρως εμβολιασμένους;

Ένα άλλο ζήτημα είναι επίσης το αν θα φορέσουμε ασμένως ξανά τις μάσκες και μάλιστα σε 40 βαθμούς υπό σκιάν, καθώς  τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ,  εξετάζουν την ολική επαναφορά χρήσης της μάσκας, ακόμη και στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα σε δημόσιους χώρους,  σύμφωνα με δηλώσεις του  κορυφαίου  Αμερικανού  λοιμωξιολόγου  Δρ. Άντονυ Φάουτσι στο CNN. Ίσως βέβαια αυτή να μην είναι η τελευταία φορά που θα δούμε να αλλάζουν οι κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφού όσο είναι ενεργός ο ιός τόσο θα προχωρούν και τα γράμματα του αλφάβητου με τις μεταλλάξεις.

Η μετάλλαξη Δέλτα μας παίρνει φαλάγγι- Πανδημία ανεμβολίαστων

«Η μετάλλαξη Δέλτα μας παίρνει φαλάγγι και δεν έχουμε τον καιρό να τους εμβολιάσουμε όλους», αναφέρει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Έλληνας ερευνητής των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος  υποστηρίζει ότι το 4ο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, και δεν αποκλείει την εμφάνιση 10.000 κρουσμάτων, την ημέρα.  «Είναι προφανές» γράφει ο Δρ. Παυλάκης «ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει από τη μόλυνση. Προστατεύει από βαριά ασθένεια. Αλλά οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν, να μεταδώσουν τον ιό και να νοσήσουν ελαφρότερα από τους ανεμβολίαστους. Αλλά να νοσήσουν». «Τώρα το Ισραήλ επιβεβαιώνει αυτό που ήταν προφανές και εξηγήσιμο σε μένα, αλλά πολλοί ήθελαν να το αγνοήσουν. Ότι οι εμβολιασμένοι κολλάνε. Το εμβόλιο της Pfizer,  προστατεύει εμβολιασμένους κατά 39% από τη μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των εμβολιασμένων μπορεί να μολυνθεί. Κάτι που συνεχίζω να τονίζω συνέχεια μέχρι να γίνει κατανοητό. Το εμβόλιο δεν είναι εισιτήριο για ξεσάλωμα σε κορωνοπάρτυ!». O καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό  ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους. Από αυτούς, είπε ότι το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει. Για πανδημία των ανεμβολίαστων πάντως έκανε λόγο η επικεφαλής των CDC στις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ανέφερε ότι τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι νοσηλείες εξαιτίας της Covid-19 αυξάνονται και πάλι. Παρατηρούμε ξεσπάσματα μολύνσεων σε μέρη της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους, τόνισε χαρακτηριστικά.