NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Έτοιμη να φτάσει στους 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους πολίτες είναι η χώρα μας, όπως έγραψε το πρωί της Τετάρτης στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Σπάμε το φράγμα των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε», έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός.

 

  • Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους εννέα από τους δέκα, είπε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται ο 70χρονος εμβολιασμένος που κόλλησε τον ιό. Η διασπορά είναι μεγάλη, προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας πως τρεις συνεργάτες του, πλήρως εμβολιασμένοι, κόλλησαν επίσης τον ιό στις διακοπές. Και πρόσθεσε ότι «Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών. Έχει βαρύτατη πνευμονία. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους. Ήδη, έκλεισε χθες η εφημερία με αύξηση των εισαγωγών. Είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, έχουν περάσει οι 14 μέρες. Δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους εννέα από τους δέκα. Κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο. Το γεγονός ότι βλέπουμε έναν πλήρως εμβολιασμένο στις Μονάδες μας ανησυχεί βαθύτατα. Ο εμβολιασμός προστατεύει, αλλά το περιστατικό αυτό δείχνει τη δυναμική της πανδημίας»
  • Tα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τους εισβολείς πριν αυτοί προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα. Κανένα, όμως, εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους, αναφέρουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) απαντώντας στο ερώτημα γιατί κολλούν τον ιό οι εμβολιασμένοι.
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπαίνουν και μετά το φθινόπωρο μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. «Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η συνταγή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι απασχολεί την κυβέρνηση και συζητείται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στην εστίαση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, αλλά και τα μοριακά τεστ που έκανε δημοσιοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, για να πείσει αυτούς που τον κατηγορούν ότι δεν εμβολιάστηκε γι΄αυτό κόλλησε κορωνοϊό. «Κανονικά θα πίστευε κάποιος ότι σε μία ασθένεια ενός οποιουδήποτε ανθρώπου άπαντες θα έδειχναν συμπάθεια. Εγώ από χθες δέχθηκα άπειρες ευχές και σας ευχαριστώ αλλά και μεγάλη τοξικότητα. Δύο οι βασικές κατηγορίες Α) δεν έχω εμβολιαστεί κλπ Ιδού το Πιστοποιητικό μου λοιπόν» έγραψε σε ανάρτησή του.
  • «Δεν θα ήθελα να βλέπω εμβολιασμένα παιδιά να έχουν μπροστά τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην Επιτροπή των Ειδικών πόσα τεστ θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί. Πιθανότατα, είπε, ένα rapid και ένα self test την εβδομάδα, όπως και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό.
  • «Το στέλεχος Δέλτα μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος. Γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας», σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Θωμαΐδης.