NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι...

 

  • O καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε ότι η Ίος και η Μύκονος έχουν τεθεί από την επιτροπή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και είναι ένα βήμα πριν από τα τοπικά μέτρα. Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος. Για την ανοσία είπε πως θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος Αυγούστου - «Δεν μπορώ να φανταστώ ανεμβολίαστο να κάνει μάθημα σε παιδιά», πρόσθεσε.

 

  • «Όλα τα παιδιά 12- 17 ετών πρέπει να εμβολιαστούν» τόνισε ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης. «Οι μελέτες των εμβολίων Pfizer και Moderna έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα στοιχεία από τον αμερικανικό ΕΟΔΥ δείχνουν ότι από τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που νοσηλεύονται για Covid, το 1/3 χρειάζονται εντατική θεραπεία. Δεν νομίζω να θέλουμε να δούμε τους εφήβους μας σε ΜΕΘ» πρόσθεσε.

 

  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Γ. Παπαζήσης είπε ότι ίσως Τρίτη δόση χρειαστεί για κάποιες ομάδες, όπως άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή σοβαρή ανοσοκαταστολή. Αλλά για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν χρειάζεται να ανοίγει η κουβέντα για τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία προσθέτοντας ότι μετά τους 9 ή 12 μήνες θα πρέπει να υπάρξει τρίτη δόση για το συνολικό πληθυσμό. Παράλληλα ανέφερε ότι «Τα mrna έχουν πάρει έγκριση για τις ηλικίες άνω των 12. Η οποιαδήποτε έγκριση προϋποθέτει τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές».

 

  • Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Παράλληλα, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ' όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός», συμπλήρωσε.

 

  • Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το Ρέθυμνο δήλωσε: «Από καρδιάς θέλω να σας ζητήσω, ξεπεράστε τις αναστολές, ξεπεράστε τις φοβίες σας με οποιοδήποτε τρόπο, είτε στα εμβολιαστικά κέντρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε στις κινητές μονάδες, εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί, να εμβολιαστείτε. Προστατεύετε πάνω από όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας, αλλά συνεισφέρετε παράλληλα στην εθνική προσπάθεια, την οποία κάνουμε ώστε να τελειώσει επιτέλους αυτή η πανδημία. Και προέτρεψε: «Σπεύστε όλοι να εμβολιαστείτε».