ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Ευγενίδης: Δυστυχώς ο εγκλεισμός έχει δημιουργήσει θέματα...

Δ. Ευγενίδης: Δυστυχώς ο εγκλεισμός έχει δημιουργήσει θέματα...

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή τη διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αναδεικνύει ένα θέμα που το βλέπουν, το ζουν οι φαρμακοποιοί στην καθημερινότητά τους στα φαρμακεία και δεν έχει μελετηθεί και αναδειχθεί ακόμη όσο ίσως θα έπρεπε. 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να γιορτάσει φέτος για μία ακόμη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού (25 Σεπτεμβρίου).

Ξεκινώντας από το 2018 είναι η τρίτη χρονιά –δεν πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός το 2020 λόγω της τότε κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας- που ο δεύτερος μεγαλύτερος Φαρμακευτικός Σύλλογος της χώρας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με σκοπό να αναδείξει το σημαντικό ρόλο και την προσφορά του φαρμακοποιού στο όλο σύστημα υγείας.

Ο φετινός εορτασμός θα έχει βεβαίως την ιδιαιτερότητα ότι θα γίνει διαδικτυακά κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της χώρας να συμμετέχουν όχι μόνο για να γνωρίσουν καλύτερα τον φαρμακοποιό ως λειτουργό υγείας αλλά και για να παίξουν και να κερδίσουν πλούσια δώρα μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, θα στηθεί ένας διαδικτυακός μαραθώνιος ο οποίος περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες για σημαντικά ζητήματα υγείας, παρουσιάσεις με θέματα ομορφιάς και φροντίδας, αλλά και διαδραστικά παιχνίδια, διαγωνισμούς και πλούσια δώρα. To link στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν κοινό και φαρμακοποιοί είναι το https://www.imerafarmakopoiou.gr/, καθώς και το Facebook της Ημέρας Φαρμακοποιού: https://www.facebook.com/imerafarmakopoiou

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Φαρμακείο: Πάντα αξιόπιστο για την υγεία σας», καθιστώντας σαφές ότι οι φαρμακοποιοί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε θέματα που άπτονται της προστασίας της υγείας τους και προστρέχουν σε αυτούς για να λάβουν έγκυρη ενημέρωση και συμβουλευτική.

Στόχος του ΦΣΘ είναι η προβολή του καθοριστικού ρόλου των φαρμακοποιών στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας, ενός ρόλου που αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται αδιάλειπτα στο πλευρό των συμπολιτών τους, παρέχοντας ακούραστα τις υπηρεσίες τους και για το λόγο αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews.

Στο κεντρικό ερώτημα που αφορά αυτήν την εκδήλωση, το κατά πόσο τελικά ο ρόλος του φαρμακοποιού έχει αναγνωριστεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ειδικά για τα όσα έχει προσφέρει κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κ. Ευγενίδης εκτιμά ότι «δεν έχει αναγνωριστεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Θα έπρεπε να είχαμε μία μεγαλύτερη ανταπόκριση, από την πολιτεία περισσότερο, για την προσφορά μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα στους συμπολίτες μας καθώς πηγαίνουμε προς το δεύτερο χρόνο πανδημίας και σ’ ένα χρόνο που ήταν κρίσιμος για τον κόσμο, εμείς ήμασταν δίπλα του 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό δεν φάνηκε να αναγνωρίζεται από την πολιτεία στο βαθμό τουλάχιστον θα θέλαμε και θα περιμέναμε πιθανότατα γιατί δεν έγινε πλήρως κατανοητό, πιθανότατα γιατί υπάρχουν παλιά θέματα που αντιμετωπίζουμε ακόμη και σήμερα αναγνώρισης των υπηρεσιών μας. Παρόλα αυτά, μία και μιλάμε για υπηρεσίες, με τη διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία γίνεται ένα πρώτο βήμα και πιστεύω ότι σιγά – σιγά μέσα από το κομμάτι αυτό θα αναγνωριστεί ο επιστημονικός και κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού».

Και εάν η απάντηση για το κατά πόσο η πολιτεία έχει αναγνωρίσει το ρόλο του φαρμακοποιού ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη η απάντηση του κ. Ευγενίδη στο ερώτημα για το πως βλέπει την αναγνώριση που έχει ο φαρμακοποιός από την πλευρά του κόσμου και στο εάν εισπράττουν οι φαρμακοποιοί αυτήν την αναγνώριση στην καθημερινότητά τους πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δείχνει ένα γενικότερο κλίμα που ίσως δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. «Ο κόσμος είναι διχασμένος θα έλεγα. Κάποιοι, οι περισσότεροι καταλαβαίνουν απόλυτα το ρόλο μας και μας το δείχνουν με κάθε ευκαιρία, κάποιοι όμως λόγω των καταστάσεων έχουν γίνει πιο επιθετικοί, πιο εριστικοί και δεν έχουν τη στενή σχέση με τον φαρμακοποιό που έχουν οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι είναι και εκείνοι που πραγματικά μας γνωρίζουν. Αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα τέτοιου τύπου άσχημης συμπεριφοράς εκ μέρους του κόσμου. Δυστυχώς ο εγκλεισμός αυτός έχει δημιουργήσει πολλά θέματα τα οποία δεν επιλύονται από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλουν πολύ καιρό για να λυθούν και εμείς καλούμαστε να τα διαχειριστούμε αυτά. Είναι ορισμένοι που έχουν ορισμένες απαιτήσεις εντελώς παράλογες».

Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για παράλογες απαιτήσεις αναφέρει ότι «πάντοτε υπήρχαν κάποιοι δύστροποι άνθρωποι που μας ζητούσαν πράγματα στα οποία δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε όμως με την πανδημία τα πράγματα χειροτέρεψαν με την έννοια ότι βλέπουμε διαφορετικές συμπεριφορές. Τώρα, λόγω της κατάστασης αυτής και των παρενεργειών που έχει η πανδημία και τα lockdown και στην οικονομία και σε όλα, μερικοί άνθρωποι έχουν αλλάξει συμπεριφορά, βγάζουν μία μεγαλύτερη επιθετικότητα από μέσα τους την οποία πολλές φορές την εκφράζουν και στους φαρμακοποιούς που δεν φταίνε».

Στο εάν αυτό έχει να κάνει με ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, η μόρφωση ο κ. Ευγενίδης θεωρεί ότι το κυρίαρχο είναι η γενικότερη ψυχολογία του κόσμου. «Νομίζω ότι περισσότερο ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο παρά τα υπόλοιπα».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τέλος αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να απαιτεί να του δώσει ο φαρμακοποιός κάποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και αντιδρούν όταν τους εξηγεί ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό και δεν είναι σωστό ή όταν ζητήσει κάποιες υπηρεσίες που ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να παρέχει, όπως για παράδειγμα να τους δώσει εκτυπωμένο το αποτέλεσμα του rapid test. Επανέλαβε πάντως ότι «δεν είναι τόσο αυτό που ζητούν. Είναι ο τρόπος που το ζητούν και συμπεριφέρονται μέσα στο φαρμακείο ξεφεύγοντας καμιά φορά από τα όρια».          

Όλα αυτά θα επιχειρήσει να βελτιώσει μέσα από αυτήν την διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι ουσιαστικά απ’ όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας μόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού ο κ. Ευγενίδης το εξηγεί με το ότι «από τη στιγμή που αρχίσαμε εμείς να εορτάζουμε αυτήν την ημέρα και μάλιστα με μία τόσο μεγάλη εκδήλωση, νομίζω ότι και οι άλλοι Σύλλογοι καλύφθηκαν πίσω από τη διοργάνωση αυτή. Η εκδήλωση μας άλλωστε έτσι όπως εξαρχής τη σχεδιάσαμε, φροντίσαμε να είναι εμβληματική διοργάνωση με την έννοια ότι είναι ανοικτή στο κοινό και γίνεται σε κεντρικά σημεία της πόλης δίνοντας ιδιαίτερη διάσταση στον εορτασμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ Αντώνιος Αυγερινός, ενώ έχει προσκληθεί να χαιρετίσει την εκδήλωση και ο υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ομιλίες:

-«Ο ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού» με ομιλητή τον πρόεδρο του Φ.Σ. Ρεθύμνου Κώστα Βαρδιάμπαση

-«Συμπληρώματα διατροφής-Πώς συμβάλλουν στην καλή υγεία και την ευεξία» με ομιλητή τον product manager ALTION Food Supplements, BIAN A.E., χημικό, MSc in Health Economics & Management Γιώργο Σπίγγο

-«Η νανοτεχνολογία στο φαρμακείο και τα νέα εμβόλια νανοτεχνολογίας - Πολλοί λόγοι εμπιστοσύνης, λίγοι λόγοι φόβου» με ομιλήτρια την Phd Chemistry/MPharm Dr Σοφία A. Παπαδημητρίου

-«Η προστασία για το περιβάλλον είναι στο DNA μας» με ομιλητή τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας KARABINIS MEDICAL Γιώργο Μανθόπουλο

-«Υπηρεσίες Υγείας στο χώρο του φαρμακείου: Το μέλλον είναι σήμερα» με ομιλητή τον PharmD, Scientific & Strategic Advisor - Scoping Review Specialist - Medical Writer Λευτέρη Τεπερικίδη

-«Η προστατευτική δύναμη του Ιαματικού Νερού των Γαλλικών Άλπεων κι η εξειδίκευση στον επιδερμικό φραγμό» με ομιλήτρια την marketing manager Uriage Greece Μάγκη Κολιοπούλου

-«Διαχείριση του κρυολογήματος στο χώρο του φαρμακείου» με ομιλήτρια την φαρμακοποιό, product manager DEPON Μαρίλια Πούλου

-«Ένα ταξίδι στο φαρμακείο του παρελθόντος: ξενάγηση στο Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» με ομιλητή τον μουσειολόγο, έφορο του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου Νίκο Νικόλτσιο.