ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τα εμβόλια κατά της Covid 19 στα ελληνικά φαρμακεία;

Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν τα εμβόλια κατά της Covid 19 στα ελληνικά φαρμακεία;

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάζονται κατά της COVID 19 να έχει πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προσδοκίες κυβέρνησης και ειδικών και να κυμαίνεται περίπου στις 15-20 χιλιάδες δόσεις το τελευταίο διάστημα (δες https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker), ολοένα και περισσότερο ακούγεται πλέον η ιδέα να ανοίξει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται και αυτοί οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία παράλληλα με τη διεξαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού σε αυτά.

Μάλιστα το γεγονός ότι η  αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) έδωσε θετική γνωμοδότηση για μια έτοιμη προς χρήση σύνθεση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer / BioNTech Comirnaty που δεν απαιτεί αραίωση πριν από τη χορήγηση είναι κάτι που διευκολύνει μία τέτοια απόφαση καθώς το νέο σκεύασμα θα είναι διαθέσιμο σε σταδιακή έναρξη από τις αρχές του 2022 σε συσκευασίες των 10 φιαλιδίων (60 δόσεις) και μπορεί να αποθηκευτεί στους 2-8 ° C για έως και 10 εβδομάδες.

Αν και το ζήτημα που έχει ήδη εδώ και πολλούς μήνες τεθεί σε συζητήσεις φαίνεται να διευκολύνεται από τις εξελίξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα προς συζήτηση. Ωστόσο πραγματικά πλέον φαίνεται πως υπάρχει αναγκαιότητα να εξεταστεί κατά προτεραιότητα αυτή η προοπτική.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών κ. Αναστάσης Ρόντσης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, παρουσία όλων των τοπικών φορέων και όπου είχε παραβρεθεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Eσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας είχε τοποθετηθεί υπέρ αυτής της προοπτικής χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα τόσο την προσωπική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και στους φαρμακοποιούς η οποία όπως είπε, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών όσο και την ευελιξία με την οποία κινούνται τα φαρμακεία η οποία θα βοηθήσει τελικά και στην εξοικονόμιση πόρων για το κράτος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρόντσης μιλώντας στο serrespost,gr ανέφερε:

«Ζητήθηκε από τον κ. Πέτσα, τον Υπουργό η γνώμη για το πως θα μπορούσαν να αυξηθούν τα ποσοστά στο νομό Σερρών αλλά και γενικότερα, οπότε εμείς υποστηρίξαμε την πρόταση που έχουμε καταθέσει επίσημα ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς το Υπουργείο Υγείας η οποία είναι συγκεκριμένη, αποδεδειγμένη και λέει ότι εάν το εμβόλιο της COVID 19 έρθει στα φαρμακεία και ο εμβολιασμός διενεργείται πλέον εντός του χώρου του φαρμακείου είναι ίσως η καλύτερη λύση για να μπορέσει γρήγορα ο πληθυσμός να αυξήσει τα επίπεδα εμβολιασμού και να φτάσουμε στην επιθυμητή ανοσία αγέλης. Είναι μοντέλο το οποίο έχει προχωρήσει στο εξωτερικό από το οποίο παίρνουμε πολλές φορές παράδειγμα ενώ επίσης κάτι πολύ σημαντικό το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι αυτό στηρίζεται στη σχέση και στην εμπιστοσύνη η οποία έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ πολίτη/ασθενούς με τον φαρμακοποιό του, άρα ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, αισθάνεται ότι μιλάει πραγματικά με έναν επαγγελματία υγείας ο οποίος θα του πει την αλήθεια. Εμείς έχουμε μάθει με έξυπνους τρόπους να αποδεικνύουμε αυτό που θέλουμε να αποδείξουμε και κυρίως είμαστε κοντά στον πολίτη είτε αποφασίσει το ένα είτε αποφασίσει το άλλο. Δεν λειτουργούμε τιμωρητικά ούτε εκδικητικά ούτε κουνάμε το δάκτυλο. Απλά προσπαθούμε μέσα από αυτά που γνωρίζουμε από την επιστήμη μας να αποδείξουμε ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά να εμβολιαστεί. Από εκεί και πέρα ένα δεύτερο σημαντικό έχει να κάνει με την οικονομία του θέματος. Ακριβώς επειδή όπως γνωρίζετε τα εμβόλια έρχονται σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων, έξι στον αριθμό π.χ. της Pfizer, εάν δεν καταναλωθούν την ίδια μέρα που θα ανοιχτεί το κάθε κιτ, εκεί υπάρχει απώλεια δόσεων και άρα και απώλεια χρημάτων για το κράτος. καταλαβαίνετε ότι σε ένα κανάλι σαν το φαρμακείο με τις εισόδους που έχει, με τον κόσμο που εισέρχεται σε αυτό κάθε μέρα, είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρχει καλύτερη διαχείριση των δόσεων και να μην υπάρχει απώλεια και σε αυτό. άρα και ο πολίτης θα βγει ευνοημένος και η πολιτεία θα βγει ευνοημένη και συνολικά θεωρούμε σαν φαρμακοποιοί ότι πραγματικά ότι είναι η μόνη λύση για να επιταχύνουμε λίγο τις καταστάσεις και να εμβολιαστούν περισσότεροι».