ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1 στις 2 γυναίκες & 1 στους 4 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης

1 στις 2 γυναίκες & 1 στους 4 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης

 

 

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

1 στους 5 ασθενείς με κάταγμα ισχίου θα χρειαστεί μακροχρόνια φροντίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή η οστεοπόρωση μπορεί να προσβάλει όλα τα οστά του σώματος, αλλά κατά κύριο λόγο επηρεάζονται τα οστά του καρπού, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης (σπόνδυλοι).

 

Τα κατάγματα των σπονδύλων εκδηλώνονται συνήθως ως πόνος στην πλάτη ή την οσφυϊκή χώρα, ως απώλεια ύψους ή ως κλίση του θώρακα προς τα εμπρός (κύφωση) ή το πλάι (σκολίωση).

 

«ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ»: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση καθιστά τα οστά μας αδύναμα και εύθραυστα. Και όπως κάθε τι εύθραυστο και πολύτιμο, αξίζει να τα προστατέψουμε.

Για να το επιτύχουμε, θα πρέπει να ενημερωθούμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και να ελέγχουμε την υγεία των οστών μας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας.

Αυτό το μήνυμα απευθύνει στο κοινό η φαρμακευτική εταιρεία Amgen Hellas μέσω της  Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ», που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

 

Δε χρειάζεται να ζούμε με την ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ»!

 

Αντλώντας έμπνευση από το γεγονός ότι τα οστά που έχουν προσβληθεί από την οστεοπόρωση γίνονται με την πάροδο του χρόνου ιδιαίτερα εύθραυστα, η κεντρική ιδέα της νέας καμπάνιας εστιάζει στο «σήμα κατατεθέν» κάθε πολύτιμου και εύθραυστου αντικειμένου: την ταινία περιτυλίγματος με την ένδειξη «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Με βάση αυτό το σκεπτικό, τα κεντρικά εικαστικά της καμπάνιας παρουσιάζουν γυναίκες άνω των 50 ετών σε καθημερινές δραστηριότητες, έχοντας τυλιγμένη γύρω από τον μηρό, την πλάτη και το χέρι τους την ταινία «ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΝ». Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η επίπτωση της νόσου στα οστά, «προειδοποιώντας» τα άτομα που δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από οστεοπόρωση, πως ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να υποστούν κάποιο κάταγμα.

Στόχος της εκστρατείας είναι να υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης, μίας συχνής πάθησης στα άτομα άνω των 50 ετών, από την οποία κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επειδή, όμως, η νόσος δεν παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάγνωση γίνεται συνήθως ύστερα από ένα κάταγμα, δηλαδή όταν η νόσος έχει πια εξελιχθεί και τα οστά έχουν αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και η ελάχιστη άσκηση πίεσης (π.χ. μία ελαφριά πτώση ή ένα ελαφρύ χτύπημα) μπορεί να προκαλέσει ένα κάταγμα.

 

Σημαντική η πρόληψη για την υγεία των οστών μας - Ενημερωνόμαστε εγκαίρως από τον γιατρό μας

Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία μεταφέρει σε όλους μας το μήνυμα ότι η πάθηση μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και φροντίζουμε για τον έλεγχο της υγείας των οστών μας.

Στην ιστοσελίδα www.geraosta.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απαντήσουμε σε μερικές απλές ερωτήσεις και στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, να συζητήσουν τις απαντήσεις με τον γιατρό μας στην επόμενη επίσκεψή τους. Ταυτόχρονα, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πάθηση και να βρουν χρήσιμες διατροφικές συμβουλές και ασκήσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντοχής των οστών.

Τα μηνύματα της καμπάνιας φτάνουν στο κοινό και μέσω ραδιοφωνικού σποτ, προβολής στο διαδίκτυο και δημοσιεύσεων στα social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρόσθετη ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού, στις 26 Οκτωβρίου το Ζάππειο Μέγαρο θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα. 


«Με την εκστρατεία «Γερά Οστά» επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση μιας «σιωπηλής» νόσου με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους», δήλωσε ο Value, Access & Policy Lead της Amgen Hellas, κ. Χρήστος Μπούκης. «Στόχος μας είναι να δώσουμε στις γυναίκες και τους άνδρες που κινδυνεύουν περισσότερο, την ευκαιρία να προλάβουν τον πόνο και την απώλεια της ανεξαρτησίας που συνεπάγεται ένα κάταγμα. Είναι σημαντικό να προβάλλουμε το μήνυμα ότι προστατεύοντας τα οστά μας, στην ουσία προστατεύουμε την ίδια την ευημερία μας».