ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ενθαρρυντικά λόγια από την ηγεσία του Υπ. Υγείας για τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και του νοσοκομείου

Ενθαρρυντικά λόγια από την ηγεσία του Υπ. Υγείας για τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και του νοσοκομείου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένας ούριος άνεμος φαίνεται να πνέει διεθνώς αλλά και στη χώρα μας για τους φαρμακοποιούς με την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  

Αυτό το θετικό κλίμα φαίνεται να εισπράττουν και οι Έλληνες φαρμακοποιοί, τόσο αυτοί που εργάζονται στην κοινότητα όσο και οι νοσοκομειακοί. Τουλάχιστον αυτή ήταν η εικόνα που αποτυπώθηκε από τα λόγια των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα δύο συνέδρια φαρμακοποιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παρασκευο-σαββατοκύριακου 12-14 Νοεμβρίου.

Έτσι στο 5o Συνέδριο του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) με θέμα «Ο πολύπλευρος ρόλος των φαρμακοποιών στη μετά-Covid εποχή» η κ. Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της είπε προς τους φαρμακοποιούς εκφράζοντας την Κυβέρνηση «ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον αγώνα που μαζί με εμάς έχετε δώσει όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για τη συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται». Και συνέχισε: «Είναι αληθές ότι οι φαρμακοποιοί από την έναρξη της πανδημίας στάθηκαν αρωγοί, όχι μόνο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας αλλά βεβαίως και κυρίως στο κοινό το οποίο δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας». Αναφέρθηκε στο θέμα του κλεισίματος των ραντεβού για τον εμβολιασμό, στις συμβουλές για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού και στην αφιλοκερδή, όπως τόνισε, -γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία- συμμετοχή στη «μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραλάβει και να διανείμει μέσω υμών τα self tests που σήμερα αγγίζουν σε αριθμό πάνω από 200.000 ημερησίως» καθώς επίσης και στη διενέργεια των rapid tests.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί και τα φαρμακεία διευκολύνουν τους πολίτες «από το να προστρέξουν σε μία νοσοκομειακή δομή, σ’ ένα εργαστηριακό κέντρο μακριά από το σπίτι τους γιατί η κοινοτική παροχή της υπηρεσίας αυτής την οποία εσείς πραγματοποιείτε είναι σπουδαία για τη διευκόλυνση όλων των συμπολιτών μας».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι πλέον είναι η ώρα να δει η πολιτεία έναν πιο διευρυμένο ρόλο του φαρμακοποιού, μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας υγείας. Όπως είπε «προτεραιότητα για την επόμενη μέρα είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, με επίκεντρο όχι πια το νοσοκομείο, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα. Σε αυτήν την προοπτική μιας ριζικής ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της χώρας υπάρχει τεράστιο περιθώριο να αναβαθμιστεί και ο υγειονομικός ρόλος του φαρμακείου. Κάτι που ούτως ή άλλως έχει θεσμοθετηθεί επίσημα και θεωρείται το φαρμακείο ως στοιχείο του δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση από εδώ και πέρα. Υπάρχει το πολύ σημαντικό πεδίο των εμβολιασμών, το πεδίο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Πραγματικά όλοι οι κρίσιμοι κρίκοι που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, με τη συμβουλευτική απέναντι στα χρόνια νοσήματα, με τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική θεραπεία, τη φαρμακοεπαγρύπνηση κτλ μπορούν όντως να παίξουν έναν εξαιρετικό ρόλο σε αυτήν την μετά COVID εποχή, ενός βιώσιμου, πιο αξιόπιστου, πιο ποιοτικού συστήματος υγείας στη χώρα μας. Αυτή είναι η κεντρική προτεραιότητα. Υπάρχουν νέες ανάγκες και προκλήσεις που έχουν αναδειχθεί από την πανδημία. Χρειάζεται νέα δομή, λειτουργία και έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά προφανώς χρειάζονται και νέοι πόροι».  

Και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί όμως θα πρέπει να έμειναν με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας στα χείλη από τα όσα άκουσαν τόσο από τον κ. Μπάμπη Καραθάνο, σύμβουλο του νέου Υπουργού Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη όσο και από τα λόγια της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Ο κ. Μπάμπης Καραθάνος μετέφερε έναν, όπως είπε, «θερμό χαιρετισμό από τον υπουργό, Θάνο Πλεύρη ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα προβλήματα του υπουργείου υγείας, γιατί συνυπηρετήσαμε μαζί εκείνα τα δύσκολα δύο χρόνια (σ.σ. 2013-2014) επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Μαζί με τον Θάνο τότε –αυτός πιο πολύ στα θέματα δαπανών ΕΟΠΥΥ αλλά και φαρμάκου, λύσαμε πολλά προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκεται πια στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα προβλήματα και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μεταφέρω λοιπόν αυτό το ενδιαφέρον του και τη διάθεση για να λύσουμε προβλήματα».

Κάνοντας μία αναφορά στη γενναία, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη ως Υπουργού Υγείας για την εισαγωγή 400 καινοτόμων φαρμάκων, ένα θέμα που, όπως είπε, χρόνιζε στα συρτάρια του υπουργείου επί τέσσερα χρόνια με τον ΙΦΕΤ να τα εισάγει σε πολλαπλάσιες τιμές, θέλησε να τονίσει την εμπειρία που υπάρχει τόσο από τον υπουργό όσο και από τον ίδιο στο χειρισμό σημαντικών θεμάτων για την υγεία.

Και συνέχισε: «Με αυτήν την εμπειρία και βεβαίως με την εμπειρία μου ως φαρμακοποιός –γιατί είμαι κι εγώ ένας συνάδελφός σας στον ιδιωτικό τομέα-, έχω επίσης περάσει τέσσερα χρόνια και ως υποδιοικητής νοσοκομείου και στη συνέχεια διοικητής, γνωρίζω καλά και τα προβλήματα των νοσοκομείων και είμαι δίπλα σας. Και τότε με πολύ δυσκολία πάλι καταφέραμε και λύσαμε ορισμένα θεσμικά σας αιτήματα τα οποία όμως σας έλυσαν τα χέρια για πάρα πολλά πράγματα –μακάρι να μπορούσαμε κι άλλα. Αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα προβλήματα που πιστεύω πως πρέπει να λύσουμε αλλά θα πρέπει να τα δούμε και με το διοικητικό σας συμβούλιο και μαζί με τον Υπουργό, είναι το θέμα της επάνδρωσης των φαρμακείων των νοσοκομείων με νέο προσωπικό, το οποίο θα βοηθήσει πολύ σε αυτό το οποίο κάνετε, εν μέσω πανδημίας και βεβαίως το θέμα της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το λύσουμε –από τότε θυμάμαι ότι είχε τεθεί, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το λύσουμε τότε, όπως και άλλα θέματα τα οποία γνωρίζω αλλά θα τα δούμε λίγο και κάτω από το πρίσμα της σημερινής κατάστασης.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος σας στον έλεγχο της δαπάνης των φαρμάκων και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία που η σπατάλη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και θέλουμε αυτή τη μείωση να την κάνουμε πια ποιοτική και όχι ποσοτική. Δηλαδή, πρέπει πραγματικά να εξοικονομήσουμε πόρους από αλόγιστες δαπάνες στο φάρμακο για να μπορέσουμε να τις διαθέσουμε σε πολύ σημαντικές θεραπείες που σώζουν ζωές, που βοηθούν πραγματικά τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση. Άρα αυτό το οποίο ενδιαφέρει πάντα και σημερινή ηγεσία του υπουργείου και το έχει ως πρώτο μας μέλημα είναι ο ασθενής.

Στο υπουργείο Υγείας έχετε έναν υπουργό ο οποίος πραγματικά θα σταθεί δίπλα στα προβλήματα κι έχετε κι έναν δικό σας φαρμακοποιό για να μπορέσει όλα αυτά να τα κάνει πράξη και να βοηθήσουμε πραγματικά».

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, αφού έκανε αναφορά στη συνεργασία που είχε με την πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ κ. Δέσποινα Μακριδάκη, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τις ελλείψεις στα φάρμακα, μίλησε για το ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών λέγοντας χαρακτηριστικά «νομίζω ότι είστε αναντικατάστατοι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, δουλεύω τριάντα χρόνια σε νοσοκομείο έχοντας εξαιρετικά καλή σχέση με τους φαρμακοποιούς μας. Νομίζω ότι πραγματικά εάν δεν ήσασταν εσείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε δουλειά εμείς». Σημείωσε ότι «η ειδικότητα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού είναι πολύ σημαντική και πρέπει να είναι κατάλληλα θεσμοθετημένη με εκπαιδευτικό πρόγραμμα κι όλες τις επαγγελματικές δράσεις από εκεί και πέρα. Νομίζω ότι είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό ο ψηφιακός φάκελος να γίνει με την παρουσία σας. Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα. Αυτό που τρέχει πιλοτικά τώρα στην Κρήτη αφενός με το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ (σ.σ. Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG) και τρέχει πιλοτικά με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ (σ.σ. Πληροφοριακό σύστημα υγείας) σε άλλα νοσοκομεία.

Να είστε παρόντες γιατί είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, το κομμάτι της διαχείρισης των φαρμάκων. Άρα είμαστε συνεργάτες και θα είμαστε συνεργάτες. Και πραγματικά το υπουργείο είναι εδώ!»

Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τα λόγια καταγράφονται, γιατί πρέπει να καταγράφονται και μένει ο χρόνος να αποδείξει το ειδικό τους βάρος.