NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας.

  • «Βλέπουμε μια έξαρση τώρα, αλλά μάλλον θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που ήταν έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90 τοις εκατό των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εστιάζουμε πολύ στην ενισχυτική δόση. Το έχουμε καταστήσει υποχρεωτικό για όλους άνω των 60 ετών. Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73 τοις εκατό. Θέλουμε να το ωθήσουμε στο 80 τοις εκατό» ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Την αδήριτη ανάγκη «να τρέξει ο εμβολιασμός των πολιτών πόρτα-πόρτα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να τρέξει «πόρτα-πόρτα και για την τρίτη δόση, και για το 20% των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας στην ευπαθή ομάδα άνω των 80 ετών», καθώς και ότι απαιτείται άμεσα δημιουργία κινητών μονάδων εμβολιασμών και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και συμπλήρωσε ότι «το επόμενο lockdown έρχεται πιο κοντά γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει τα απαραίτητα».
  • Ο γιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε πως μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, μπορεί η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα. Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς, όπως είπε, αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα. «Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», είπε.
  • Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι εξήγησε ότι, ο ορισμός του πλήρους εμβολιασμένου, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο διαρκεί η ανοσία που αναπτύσσουν οι πολίτες ύστερα από την αναμνηστική δόση - Οι ΗΠΑ συλλέγουν δεδομένα για να δουν εάν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση επισήμανε. «Η πανδημία θα τελειώσει, αυτό εξαρτάται από μας και τους εμβολιασμούς» διεμήνυσε ο Αμερικανός Δρ. Άντονι Φάουτσι.
  • Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε μιλώντας για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας πως αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση. Όπως είπε, «όργανα της Πολιτείας μπορεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους ναούς, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους χώρους. Οι έλεγχοι δεν μπορεί να είναι σε όλους, είναι δειγματοληπτικοί».
  • Η μονή λύση για τη αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, όχι το lockdown, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.