NEA

Μπάμπης Καραθάνος για χρονίως πάσχοντες: καλή διαχείριση με πολλά μικρά προβλήματα

Μπάμπης Καραθάνος για χρονίως πάσχοντες: καλή διαχείριση με πολλά μικρά προβλήματα

Ο κ. Μπάμπης Καραθάνος, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας ανέφερε στο πλαίσιο του 4ου Patient Compliance Conference ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά με τα άμεσα περιοριστικά μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στο ΕΣΥ να προσαρμοστεί και να αυξήσει γρήγορα τις κλίνες, τα εξωτερικά ιατρεία και να αναπροσαρμόσει κάποιες κλινικές ώστε να υποδεχτούν τους ασθενείς με Covid. «Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να αναπροσαρμόσουμε -παρά την πίεση- τα συστήματα υγείας μας και να οργανωθούμε καλύτερα», όπως είπε. Φυσικά, οι υπηρεσίες υγείας πιέστηκαν και στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισήμανε.

«Τα ιδιωτικά φαρμακεία σε αυτή τη συγκυρία έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο προσφοράς προς το συνάνθρωπο και τους χρονίως πάσχοντες καθώς και με τη συμβολή του φαρμακοποιού στα θέματα covid και έπειτα σε θέματα εμβολιασμού. Ο ρόλο του φαρμακείου ήταν τεράστιος στην πανδημία». Και πρόσθεσε ότι «Το ΕΣΥ, από την άλλη, ενισχύθηκε με προσωπικό , ανέπτυξε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, ενώ ενισχύθηκε και η ηλεκτρονική συνταγοράφηση». Ο κ. Καραθάνος τόνισε τη σοβαρή οργάνωση που υπήρξε στο θέμα του εμβολιασμού. «Μπορεί να μην είμαστε εκεί που θα θέλαμε, άλλα το σύστημα λειτούργησε άψογα», είπε.

Στο θέμα της πρόσβασης των χρονίως πασχόντων στα νοσοκομεία, ο κ. Καραθάνος είπε ότι υπήρξε μια καλή διαχείριση με πολλά μικρά προβλήματα -κυρίως ελλείψεις φαρμάκων- που ξεπεράσαμε. «Στο θέμα αυτό οι φαρμακευτικές εταιρείες μας βοήθησαν πολύ» είπε. Ακόμη, υποστήριξε ότι υπήρξε έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες που είναι απαραίτητες. «Το πρώτο για μας είναι ο ασθενής και αυτόν πρέπει να υπηρετούμε», ανέφερε. «Δεν θα υπάρχει μείωση των τακτικών χειρουργείων και θα στηρίξουμε τους μη covid ασθενείς», πρόσθεσε.