ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για την ανακούφιση πόνου σε γάτες με οστεοαρθρίτιδα

Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για την ανακούφιση πόνου σε γάτες με οστεοαρθρίτιδα

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε σήμερα τη χορήγηση μια φορά τον μήνα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας Zoetis για τη θεραπεία του πόνου σε γάτες με οστεοαρθρίτιδα, μια κοινή αλλά δύσκολο να διαγνωστεί πάθηση, που επηρεάζει τις αρθρώσεις σε γάτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η οστεοαρθρίτιδα διασπά τον προστατευτικό χόνδρο που προστατεύει τις αρθρώσεις, οδηγώντας σε αυξημένη τριβή που προκαλεί πόνο και μειωμένη κίνηση.

Το φάρμακο, Solensia, με τη δραστική ουσία frunevetmab, είναι το πρώτο κτηνιατρικό μονοκλωνικό αντίσωμα που εγκρίνεται από τον FDA.

Μονοκλωνικά αντισώματα κατασκευάζονται αντίγραφα αντισωμάτων που δημιουργούνται από το σώμα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

Το Solensia εγκρίθηκε με βάση δύο μελέτες αποτελεσματικότητας που χρησιμοποίησαν την αξιολόγηση των γατιών από κτηνιάτρους και τις βαθμολογίες από τους ιδιοκτήτες για τις κινήσεις των κατοικίδιων πριν και μετά τη θεραπεία.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε γάτες από τη θεραπεία με το Solensia περιελάμβαναν έμετο, διάρροια, πόνο στο σημείο της ένεσης και φαγούρα στο δέρμα.