NEA

Πανικός στις εφημερίες των νοσοκομείων από γενικά περιστατικά και Covid

Πανικός στις εφημερίες των νοσοκομείων από γενικά περιστατικά και Covid

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες των εκπροσώπων των υγειονομικών –τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και άλλων φορέων– για την πίεση που υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία στις εφημερίες τους (κάτι που επηρεάζει προφανώς και την εκτός εφημερίας λειτουργία τους), γεγονός που αποδίδουν στην έλλειψη προσωπικού, συγκεκριμένες ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, αλλά και στην «επιλεκτική» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην πανδημία, παρά τις όποιες συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Τετάρτη βράδυ: «Βούλιαξε η εφημερία του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ»

Αυτό κατήγγειλε χτες το βράδυ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας την δυσβάσταχτη πίεση του νοσοκομείου που 12 ώρες πριν τη λήξη της εφημερίας (δηλ. σήμερα το πρωί στις 8) «βούλιαζε» ήδη από τα γενικά περιστατικά και τα περιστατικά Covid.

«Το ΑΤΤΙΚΟ κλείνει την εφημερία του 8 π.μ. αύριο (σήμερα Πέμπτη). Και όμως αυτή τη στιγμή βούλιαξε από ράντζα με γενικά περιστατικά. Λίγα κρεβάτια απομένουν για περιστατικά κορονοϊού. Πολύωρες αναμονές ασθενών στα ΤΕΠ. Σε φορεία περιμένουν πάνω από τριάντα ασθενείς. Ένας πανικός. Οι συνάδελφοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Πώς θα αντέξουν μέχρι το πρωί;», έθετε το ερώτημα ο κ. Γιαννάκος ενώ προς επίρρωση της περιγραφής της κατάστασης του νοσοκομείου, δημοσίευε φωτογραφίες που «μιλούν» από μόνες τους.

 

 

 

Η «επιλεκτική» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην πανδημία

Τονίζει ο κ. Γιαννάκος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και των εργαζόμενων για την κατάσταση στο ΕΣΥ και τη μετατροπή του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ σε νοσοκομείο Covid:

«Την ώρα που το Νοσοκομείο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μετατρέπεται σε ειδικό νοσοκομείο κορονοϊού, ο ιδιωτικός τομέας που υποτίθεται επιτάχθηκε, νοσηλεύει ήπια περιστατικά στα μισά κρεβάτια από το σύνολο των επιταγμένων. Πληρώνεται, όμως, από το ελληνικό δημόσιο για το σύνολο των επιταγμένων κλινών(!).

Συγκεκριμένα την Τρίτη, από στις 665 επιταγμένες κλίνες του ιδιωτικού τομέα, νοσηλεύονταν 335 ασθενείς με ήπια νόσηση κορονοϊού από διαλογή που γίνεται στα νοσοκομεία.

Όμως, πληρώνεται για το σύνολο των 665 κλινών που υποτίθεται επιτάχθηκαν.  Γιατί δε γεμίζουν και οι άλλες 330 κλίνες του ιδιωτικού τομέα που είναι κάθε ημέρα άδειες και να συνεχίσει το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ να είναι γενικό νοσοκομείο;

Εάν αναρωτιέται κανείς γιατί χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα από κορονοϊό, καλό είναι να επισκεφθεί το Νοσοκομείο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ.

Αναπτύχθηκαν 248 κλίνες απλές για περιστατικά κορονοϊού σε 7 κλινικές.  Νοσηλεύει περί τους 235 ασθενείς με κορονοϊό, 40 περίπου σε κάθε κλινική.

Συνολικά, οι υπηρετούντες παθολόγοι και πνευμονολόγοι είναι 26. Τρεις ή τέσσερεις σε κάθε κλινική. Δεν φθάνουν! Για αυτό κάνουν εφημερία και προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορονοϊό οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι και άλλες ειδικότητες γιατρών.

Σε κάθε βάρδια, για τριάντα με σαράντα ασθενείς στην κάθε κλινική κορονοϊού υπάρχουν δύο νοσηλευτές. Μεταξύ των σαράντα  ασθενών, υπάρχουν και δύο με τρεις διασωληνωμένοι. Με μόνο δύο νοσηλευτές!!!

Η ΜΕΘ 17 κλινών είναι γεμάτη. Την Τρίτη, εκτός ΜΕΘ σε απλές κλινικές, νοσηλεύονταν 8 διασωληνωμένοι ασθενείς. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται επί πολλές ημέρες. Μας έλεγαν οι συνάδελφοι ότι υπάρχει διασωληνωμένος από την περασμένη Τρίτη εκτός ΜΕΘ. Πού είναι οι κενές ΜΕΘ;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος.

Ο αβάσιμος παροπλισμός του Παίδων Πεντέλης

Ο Πάνος Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) κάνει λόγο για «επικίνδυνη ρύθμιση για απόσυρση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης από την 24ωρη γενική εφημερία», και θέτει τα εύλογα ερωτήματα, απαντώντας σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου κ. Ι. Οικονόμου που ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι: «Έπρεπε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, να λειτουργήσει ένα mega - εμβολιαστικό κέντρο σε εκείνο το νοσοκομείο για τα παιδιά»…:

α. Γιατί ειδικά στην Αττική τα εμβόλια COVID στα παιδιά θα πρέπει να γίνονται μέσα σε Παιδιατρικό νοσοκομείο και όχι και στην υπόλοιπη χώρα;

β. Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα που επιβάλλουν ότι ο εμβολιασμός COVID παιδιών πρέπει να γίνεται σε Παιδιατρικό νοσοκομείο και όχι σε εξωνοσοκομειακή βάση;

γ. Με ποια αρμοδιότητα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται θέματα που αφορούν καθαρά την διάταξη και την λειτουργία νοσοκομειακών δομών;

δ. Έχει συναίσθηση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τις ευθύνες που αναλαμβάνει έναντι των Παιδιατρικών ασθενών θέτοντας εκτός γενικής εφημερίας το ένα από τα τρία Παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής;

Ταυτόχρονα, καλεί Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να πάρει σχετική δημόσια θέση, αλλά και τον αρμόδιο ΓΓ του υπουργείου Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους καθώς και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μ. Θεοδωρίδου να τοποθετηθούν δημόσια και να διευκρινίσουν τι ισχύει.