NEA

Γερμανία: Η υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία και η επικείμενη άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία τα βασικά θέματα της διάσκεψης του καγκελάριου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων

Γερμανία: Η υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία και η επικείμενη άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία τα βασικά θέματα της διάσκεψης του καγκελάριου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις καταδικάζουν αυτόν τον τρομερό πόλεμο που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την εξέλιξη της πανδημίας και την υποδοχή των προσφύγων από την Ουκρανία.

«Οι πρόσφυγες πρέπει να στηριχθούν. Θα γίνουν πολλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι όσοι φθάνουν στη Γερμανία - πάνω από 10.000 άτομα την ημέρα - θα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται και να πηγαίνουν στο σχολείο. «Πρέπει εξαρχής να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει για όλους προοπτική ενσωμάτωσης», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι «δεν έχει ακόμη τελειώσει» και αναφέρθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων που συνεχίζει να αυξάνεται. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, διευκρίνισε ωστόσο, δεν εξελίσσεται τόσο άσχημα όσο σε άλλες φάσεις της πανδημίας. Από τις 20 Μαρτίου η Γερμανία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς οι περισσότεροι περιορισμοί αίρονται. Υποχρεωτική θα παραμείνει η χρήση της μάσκας τύπου FFP-2 σε μαζικά μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία και άλλες δομές φροντίδας. Για περαιτέρω μέτρα θα αποφασίζουν πλέον τα κρατίδια, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή, ενώ στη νέα νομοθεσία, η οποία θα περάσει αύριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνεται η έννοια του «hotspot», μιας περιοχής - ενδεχομένως και ολόκληρου κρατιδίου -, στην οποία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, στο πρότυπο των προηγούμενων φάσεων της πανδημίας.

Ο κ. Σολτς επέμεινε πάντως στην ανάγκη για εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-29 ενόψει του φθινοπώρου και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει την υποχρέωση για όλους του πολίτες άνω των 18 ετών.

Οι προωθούμενες αλλαγές προκάλεσαν την αντίδραση πολλών κρατιδίων, ανεξαρτήτως κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε, «σήμερα, τελειώνουν δυο χρόνια κοινής πορείας», επικρίνοντας την κυβέρνηση για την «εκτεταμένη χαλάρωση» των μέτρων και την εγκατάλειψη της χρήσης μάσκας σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, την ώρα που οι αριθμοί των κρουσμάτων σημειώνουν  καθημερινά νέο αρνητικό ρεκόρ. Σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 300.000 νέα κρούσματα, περισσότερα από ποτέ. Τα κρατίδια θεωρούν επίσης ότι η πρόβλεψη περί «hotspot» είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ σχεδόν όλοι οι Πρωθυπουργοί κατηγόρησαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι αποφάσισε τις αλλαγές μόνη της, χωρίς να διαβουλευτεί μαζί τους.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την προοπτική άρσης των μέτρων σε αυτό το χρονικό σημείο, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά η πίεση των Φιλελευθέρων (FDP) αποδείχθηκε ισχυρότερη. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ