ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: Αναμένονται σοβαρές ανακοινώσεις για την πορεία του κλάδου

15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: Αναμένονται σοβαρές ανακοινώσεις για την πορεία του κλάδου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μάϊου, δίνοντας την ευκαιρία μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών εκδηλώσεων να βρεθούν και πάλι από κοντά.

Πρόκειται για ένα Συνέδριο το οποίο διοργανώνει το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την ευθύνη κάθε φορά ενός από τους τέσσερις Συλλόγους που το φιλοξενεί –που φέτος είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων.

Το DailyPharmaNews, όπως κάνει πάντα, σκοπεύει να φιλοξενήσει μία συνέντευξη του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Εμμανουήλ Κατσαράκη.

Ωστόσο σήμερα φιλοξενεί δηλώσεις των υπόλοιπων τριών προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου κ.κ. Αριστοτέλη Σκουντάκη, Κώστα Βαρδιάμπαση και Κώστα Καλδή μέσα από τις οποίες δίνουν αδρά ένα στίγμα για το τι οι ίδιοι περιμένουν από αυτό το συνέδριο.

Κοινό χαρακτηριστικό στις δηλώσεις και των τριών προέδρων για το 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο που έχει ως κεντρικό του θέμα «Το φαρμακείο στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» είναι η χαρά για το γεγονός ότι επιτέλους θα δοθεί η ευκαιρία οι φαρμακοποιοί στο πλαίσιο του συνεδρίου να βρεθούν από κοντά.

«Είμαστε πιο χαρούμενοι αυτή τη στιγμή γιατί είναι το πρώτο συνέδριο που θα γίνει δια ζώσης μετά από όλη αυτήν την ιστορία με την καραντίνα και θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να βρεθούμε μαζί φαρμακοποιοί από όλη την Κρήτη, συνάδελφοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και με ανυπομονησία περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί» ανέφερε ο κ. Σκουντάκης ενώ στην ίδια λογική ο κ. Καλδής δήλωσε ότι είμαστε χαρούμενοι για την επανεκκίνηση «μετά από μία δύσκολη περίοδο που περάσαμε με την πανδημία». Και ο κ. Βαρδιάμπασης ξεκίνησε τις δηλώσεις του εστιάζοντας σε αυτό το γεγονός τονίζοντας ότι «είναι μία καλή ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά οι φαρμακοποιοί μεταξύ μας και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι είναι ένα συνέδριο που θα έχει προσέλευση, θα έχει επιτυχία και θα το αγκαλιάσει ο συνάδελφος της Κρήτης, όπως πάντα αλλά και ίσως για έναν ακόμη λόγο μιας και όλοι έχουμε μία κόπωση από τις διαδικτυακές μας συνελεύσεις και όλα όσα αυτά που έχουμε ζήσει τα δύο τελευταία χρόνια».

Από εκεί και πέρα για τον κ. Σκουντάκη «πρόκειται για ένα συνέδριο που δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά που γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε πλέον στη χώρα πάρα πολλά συνέδρια. Θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο φειδωλοί σε αυτόν τον αριθμό. Πιστεύω επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία μεγαλύτερη εμβάθυνση σε αμιγώς φαρμακευτικά ζητήματα, θέματα που μας απασχολούν, εξελίξεις της φαρμακευτικής επιστήμης. Ίσως θα ήταν πιο σωστό και πιο συναρπαστικό για όλους μας να καλούμε και συναδέλφους ή επιστήμονες Καθηγητές από το εξωτερικό για να έχουμε μία εικόνα για το πως εξελίσσεται η επιστήμη μας».

Σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Το φαρμακείο στυλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ο κ. Σκουντάκης είπε ότι «αυτό είναι το πλέον καυτό ζήτημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον κλάδο μας. αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα σχεδιάζουν τα του φαρμακευτικού κλάδου νομίζω ότι όπως γίνεται και στο εξωτερικό, σε προηγμένες οικονομικά χώρες με καλά και σωστά οργανωμένα υγειονομικά συστήματα, έχουν διαβλέψει σωστά ότι το φαρμακείο θα αποτελέσει εάν ήδη δεν αποτελεί, τον πρώτο πυλώνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όλες οι μελέτες από το εξωτερικό αυτό δείχνουν, όλες οι τάσεις προς τα εκεί πάνε και νομίζω ότι και εμείς καλώς εδώ στην Κρήτη έχουμε πιάσει αυτό το θέμα ως πρωταρχικό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο. Θα πρέπει πάντως εκτός από τα συνέδρια να προσπαθήσουμε μέσα από τα συμβούλια και μέσα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπου παίρνονται αποφάσεις να δουλέψουμε πολύ περισσότερο γι’ αυτά τα θέματα. Γιατί δεν είναι μόνο θέματα επιβίωσης του φαρμακείου, είναι θέματα του πως στηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύστημα υγείας. Και τα φαρμακεία μέσα σε αυτήν την περίοδο της καραντίνας νομίζω ότι απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορούν να στηρίξουν το σύστημα υγείας ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις και μένει να δούμε να το αναγνωρίσει αυτό και η πολιτεία. Εμείς επιμένουμε να αναδεικνύουμε αυτό το ζήτημα και νομίζω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, έστω και μέσα από συνέδρια, έστω και μέσα από επαφές που γίνονται στα υπουργεία».

Ο κ. Καλδής από την πλευρά του βλέπει το Παγκρήτιο συνέδριο ως ένα συνέδριο που βεβαίως στοχεύει στην ενημέρωση των φαρμακοποιών, ωστόσο ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των νέων φαρμακοποιών. «Η δική μου γενιά φεύγει οπότε ελπίζω ότι οι νέοι συνάδελφοι που θα πλαισιώσουν το ακροατήριο να βοηθήσουν ώστε αυτός ο θεσμός να συνεχίσει να υπάρχει και να εμπλουτίζεται προσφέροντας περισσότερες γνώσεις μέσα από την πλούσια θεματολογία που πάντα έχε ως ένα συνέδριο που είναι πάντα υψηλού επιπέδου».

Όπως πιστεύει ο κ. Καλδής πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον κομμάτι του φετινού συνεδρίου θα είναι εκείνο των ανακοινώσεων που θα γίνουν από το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σε ερώτηση για το τι περαιτέρω αναμένει να βγει από το εν λόγω συνέδριο, ένα ακόμη που αναφέρεται στο ρόλο του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας απαντά ότι «θα επικεντρωθώ στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές ανακοινώσεις που δείχνουν την αλλαγή πορείας του κλάδου προς το φαρμακείο των υπηρεσιών και ακριβώς την ανάδειξη του φαρμακείου σε πυλώνα πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Είδηση όμως έβγαλε στις δηλώσεις του και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Βαρδιάμπασης.

Ο κ. Βρδιάμπασης, αφού σημειώνει ότι «έχει ενδιαφέρον όλη η θεματολογία του συνεδρίου αφού έχει να κάνει με όλο το φάσμα των γνώσεων που αφορά τον φαρμακοποιό και το επιστημονικό κομμάτι και το θεσμικό και κάθε έκφανση των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων» τονίζει και τη σημασία της χρονικής συγκυρίας που γίνεται αυτό το συνέδριο.

«Είμαστε στην έξοδο των όσων μας απασχόλησαν γύρω από την πανδημία και στην ουσία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των συζητήσεων και των δράσεων αυτά τα δύο χρόνια αλλά την ίδια στιγμή έχουμε εδραιώσει σε κάποιο βαθμό και θεσμικά και νομικά και οικονομικά αυτό που ονομάζουμε υπηρεσίες των φαρμακοποιών με αφορμή τα όσα ήδη έχουν κάνει. Επομένως είναι και μία ευκαιρία να συζητήσουμε το πως θα μπορέσει να εξελιχθεί στο εξής το επάγγελμά μας ταυτόχρονα με συζητήσεις για θέματα που ήδη μας απασχολούν είτε γραφειοκρατικού τύπου, όπως για παράδειγμα ο τακτικός έλεγχος των συνταγών, οι αλλαγές στις διαδικασίες της κύριας δουλειάς μας που αφορούν δηλαδή την εκτέλεση συνταγών για τη διάθεση των φαρμάκων είτε για προοπτικές που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η ομιλία η δική μου που μαζί με τη συνάδελφο, την Ευγενία Κυνηγάκη θα καταπιαστούμε με το θέμα του εμβολιασμού του τέτανου ή καθαρά επιστημονικά θέματα όπως για παράδειγμα αντικείμενα που αφορούν το εργαστήριο του φαρμακοποιού, τη λιποσωμιακή τεχνολογία, συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν πλέον εδραιωθεί στη συνταγογράφηση και είναι νεότερης γενιάς φάρμακα και τα οποία θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη επιστημονική επίβλεψη».

Μία από τις προσδοκίες των συνέδρων από το εν λόγω συνέδριο είναι όπως λέει ο κ. Βαρδιάμπασης «από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μια και είμαστε στην Κρήτη και είμαστε τέσσερις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, περιμένουμε να μεταφέρει από πλευράς του τα θέματα που μας απασχολούν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και να δούμε πως μπορούμε να εξελίξουμε μία καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο Συλλόγων».

 

Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις κατά την τουριστική περίοδο

Μάλιστα ο κ. Βαρδιάμπασης τόνισε ιδιαίτερα με αφορμή αυτή τη δυνατότητα μεταφοράς των προβλημάτων των φαρμακοποιών της Κρήτης μέσα από το DailyPharmaNews, ότι αυτήν την περίοδο ένα θέμα που τους απασχολεί ιδιαίτερα είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. «Προφανώς και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλα τα χρόνια, προφανώς είναι ένα θέμα που έχει τη μεγαλύτερη έξαρσή του αυτήν την περίοδο που συζητάμε για όλους τους λόγους που είναι λίγο πολύ γνωστοί –τιμολόγηση, πανδημία, πόλεμος, εξαγωγές- και έχουν φτάσει το πρόβλημα όμως το πρόβλημα στο απροχώρητο. Ειδικά όμως στην Κρήτη τι συμβαίνει; Από εδώ και στο εξής, επειδή διπλασιάζεται έως και τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι καταλαβαίνετε ότι ανάμεσα σε αυτόν το πληθυσμό που έρχεται είτε είναι συμπολίτες μας από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας που περνούν το καλοκαίρι στην Κρήτη είτε είναι τουρίστες που έρχονται από τη χώρα μας και άλλες χώρες και μέσα σε αυτούς άνθρωποι με χρόνια νοσήματα ή άνθρωποι που χρειάζονται ένα φάρμακο για ένα έκτακτο συμβάν είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε. Και είναι δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολο εάν  σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή καλύπτουμε οριακά, εντελώς οριακά τον τοπικό πληθυσμό με αυτά τα λεγόμενα ελλειπτικά φάρμακα. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί εκτός εάν υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση από τον ΕΟΦ, από το Υπουργείο Υγείας για να υπάρξει μια πιο δραστική αντιμετώπιση σε θέματα όπως εκείνα των εξαγωγών κτλ.».

Προφανώς αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθεί προς συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής επιστήμης.

 

Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ ενώ Χορηγός Επικοινωνίας είναι το «DailyPharmaNews».

 

(δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συνεδρίου)