NEA

Τα οφέλη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη ερωτηματολογίου της Novo Nordisk Hellas

Τα οφέλη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη ερωτηματολογίου της Novo Nordisk Hellas

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου 2022), η Novo Nordisk Hellas -στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και διαφάνειας που διέπουν την εταιρεία- ενημερώνει για τα οφέλη των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο προς αναγνώριση της ημέρας που ο Τζέιμς Λιντ, ξεκίνησε την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στις 20 Μαΐου 1747.

Σύμφωνα με δεδομένα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation):

  • στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη περίπου 736.000 ενήλικα άτομα,
  • ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί από 61 εκατομμύρια άτομα το 2021
  • σε 69 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2045.

Παρά τις βελτιώσεις στις θεραπευτικές επιλογές του σακχαρώδη διαβήτη με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να υπάρχει σαφής ανάγκη για έγκαιρη πρόληψη και καλύτερη θεραπεία.

Η Novo Nordisk αναλαμβάνει δράση, αναπτύσσοντας νέα φαρμακευτικά σκευάσματα και είναι υπεύθυνη για τον αυστηρό έλεγχο των προϊόντων της, ούτως ώστε να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους μέσω της κλινικής έρευνας.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει διαρκώς νέα φαρμακευτικά σκευάσματα για τις θεραπευτικές κατηγορίες, της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας, των αναπτυξιακών διαταραχών και άλλων χρόνιων σπάνιων παθήσεων.

Η κλινική έρευνα είναι μία σύνθετη διαδικασία που διέπεται από αυστηρό πλαίσιο και περιλαμβάνει τη συνεργασία ανάμεσα στη βιομηχανία, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες της υγείας, τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές υγείας.