NEA

Κ. Τούτουζας: Μία εβδομάδα μετά τη νόσηση με Covid19, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Κ. Τούτουζας: Μία εβδομάδα μετά τη νόσηση με Covid19, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

 

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ο κίνδυνος οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου διπλασιάζεται μέσα σε μια εβδομάδα από τη διάγνωση της νόσησης με Covid19 και σχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας, δηλώνει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews ο καθηγητής καρδιολογίας Κωσταντίνος Τούτουζας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η εν λόγω λοίμωξη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τόσο για αρτηριακές όσο και φλεβικές θρομβοεμβολικές επιπλοκές. «Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, αναφέρει ο κ. Τούτουζας, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει συμβάλλει σε αξιοσημείωτη μείωση της θνησιμότητας σε επιλεγμένες χώρες με προηγουμένως αναφερόμενη πολύ υψηλή (33%) ενδονοσοκομειακή θνητότητα για ασθενείς με STEMI και COVID-19, όπως η Βόρεια Αμερική, κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας. Ασθενείς που παρουσιάζουν Έμφραγμα του Μυοκαρδίου με ανάσπαση του διαστήματος ST (STEMI) και COVID-19 αποτελούν ένα υποσύνολο υψηλού κινδύνου με διακριτά κλινικά χαρακτηριστικά, εξηγεί ο καθηγητής, όπως υπεροχή μειονοτικής εθνότητας, ενδονοσοκομειακή εμφάνιση, καρδιογενή καταπληξία και πολύ υψηλή ενδονοσοκομειακή θνητότητα.

 

Η χρήση της στεφανιογραφίας αυξήθηκε από 77% το 2020 σε 86% το 2021

«Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Journal of American College of Cardiology» εξετάστηκαν οι τάσεις στα κλινικά χαρακτηριστικά, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα ασθενών με STEMI και λοίμωξη Covid-19, που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Βόρειας Αμερικής. Στην παρούσα έρευνα συμπεριλήφθηκαν συνολικά 586 θετικοί για COVID ασθενείς με STEMI, εκ των οποίων 227 υποβλήθηκαν σε θεραπεία το 2020 και 359 το 2021. Σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά των ασθενών εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου. Σε σχέση με το 2020, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία το 2021 ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην καυκάσια φυλή και να παρουσιαστούν με πόνο στο στήθος αντί για δύσπνοια και λιγότερο πιθανό να παρουσιαστούν με καρδιογενή καταπληξία προ της επαναιμάτωσης και με διηθήματα στην ακτινογραφία θώρακος». Ο καθηγητής μας παρέθεσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της τελευταίας διετίας σε σχέση με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. « Η χρήση της στεφανιογραφίας αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου από 77% το 2020 σε 86% το 2021. Διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση ήταν η κυρίαρχη μέθοδος επαναγγείωσης που χρησιμοποιήθηκε σε > 70% των περιπτώσεων χωρίς καμία σημαντική διαφορά μεταξύ 2020 και 2021. Θρομβόλυση και εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης χρησιμοποιήθηκαν σπάνια (< 5% και 2% αντίστοιχα). Αποκλειστικά φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιήθηκε για 19% των ασθενών το 2020 και 25% το 2021 (κυρίως για ασθενείς χωρίς ένοχο αγγείο)».        

 

Σημαντική μείωση της θνητότητας από 33% το 2020 σε 23% το 2021

Σύμφωνα με τον κορυφαίο καρδιολόγο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της θνητότητας από 33% το 2020 σε 23% το 2021 με τάση μείωσης της συχνότητας εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά καμία διαφορά στα ποσοστά επανεμφράγματος. Το σύνθετο αποτέλεσμα θανάτου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή επανεμφράγματος εμφανίστηκε σε 35% των ασθενών το 2020 και 25% το 2021.

«Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μειώθηκε από 7 ημέρες το 2020 σε 5 ημέρες το 2021 και η παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας μειώθηκε από 4 σε 2 ημέρες, ενώ ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής θνητότητας ήταν 25% χαμηλότερος το 2021 συγκριτικά με το 2020. Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη, μόνο 11% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με STEMI και COVID-19 ήταν εμβολιασμένοι. Οι εμβολιασμένοι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιαστούν με αναπνευστικά συμπτώματα ή διηθήματα στην ακτινογραφία θώρακος. Κανένας από τους εμβολιασμένους ασθενείς δεν απεβίωσε εντός νοσοκομείου, ενώ ενδονοσοκομειακή θνητότητα καταγράφηκε σε 22% των ανεμβολίαστων ασθενών».

Εν κατακλείδι, οι παρατηρήσεις αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι το κλινικό προφίλ, η διαχείριση και τα αποτελέσματα των ασθενών με STEMI και λοίμωξη COVID-19 εξελίσσεται προς εκείνον των ασθενών με STEMI προ της πανδημίας αν και η θνησιμότητα παραμένει υψηλή για τους μη εμβολιασμένους ασθενείς, σχολιάζει ο κ. Τούτουζας, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι ασθενείς με STEMI και COVID-19 έχουν πολύ υψηλή νοσοκομειακή θνητότητα. «Οι ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες θνητότητας σε ασθενείς με STEMI και COVID-19 είναι διαφορετικοί από εκείνους χωρίς COVID. Η εισαγωγή των εμβολίων έχει μειώσει σημαντικά τις νοσηλείες και τη θνητότητα λόγω λοίμωξης COVID-19. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, αναφέρθηκε η υπεροχή της μειονοτικής εθνότητας σε ασθενείς με STEMI και COVID-19. Οι συνωστισμένες συνθήκες διαβίωσης, η απασχόληση σε επαγγέλματα πρώτης γραμμής, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας και ο υψηλότερος επιπολασμός συννοσηροτήτων μπορεί να εξηγήσουν αυτά τα ευρήματα. Η παρούσα ανάλυση καταδεικνύει ότι, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, οι Καυκάσιοι έγιναν η κυρίαρχη φυλή, το οποίο είναι σύμφωνο με τα προ-πανδημίας μητρώα STEMI από τη Βόρεια Αμερική».