ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μπ. Καραθάνος: Ο πολύτιμος ρόλος του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ και η παραδοχή του Τζ. Καρόνε «κ. Φαρμακοποιέ, ενίκησες!»

Μπ. Καραθάνος: Ο πολύτιμος ρόλος του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ  και η παραδοχή του Τζ. Καρόνε «κ. Φαρμακοποιέ, ενίκησες!»

Ο επικεφαλής της Τρόικας για θέματα Φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε ήταν ένα πρόσωπο που σίγουρα θυμούνται όσοι ασχολούνται με το φάρμακο και ειδικά οι φαρμακοποιοί, αφού στα σκληρά μνημονιακά χρόνια ήταν ο εκφραστής των «τροϊκανών» πιέσεων για τις όποιες αλλαγές έπρεπε να κάνει η χώρα μας στο πλαίσιο των μνημονιακών της υποχρεώσεων.

Το όνομα αυτό ακούστηκε ξανά από τα χείλια του κ. Μπάμπη Καραθάνου, Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, όταν κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Το φαρμακείο στη μετά Covid εποχή. Κίνδυνοι και ευκαιρίες, μίλησε για τη μάχη που ο ίδιος έδωσε απέναντι στον κ. Καρόνε, ως σύμβουλος του τότε Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη. 

Όπως είπε ο κ. Καραθάνος «το ιδιωτικό φαρμακείο στην Ελλάδα πέρασε έναν τεράστιο κίνδυνο την εποχή της ουσιαστικής πτωχεύσεως της χώρας» υποστηρίζοντας ότι «ίσως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν έχει αντιληφθεί τι έγινε από το 2012 και μετά», ότι δηλαδή η χώρα πτώχευσε καθώς πλέον δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σε κοινωνική πολιτική, σε μισθούς, σε συντάξεις σε ό,τι είχε να προσφέρει.

Ευρισκόμενος λοιπόν στο πλευρό του Άδωνη Γεωργιάδη ως Υπουργού Υγείας έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτήν τη μεγάλη επίθεση που έγινε σε όλο το χώρο της υγείας με περικοπές δαπανών έχοντας ως βασικό του αντίπαλο τον Καρόνε.  

Πως τον θυμήθηκε;

Όπως είπε ο κ. Καραθάνος, ο Καρόνε «μόλις πριν λίγους μήνες απεστρατεύθη και είχε περάσει και από το Υπουργείο να μας αποχαιρετήσει και μου είπε –γιατί εγώ ήμουν ο βασικός του αντίπαλος τότε, και με την παρουσία του κ. Γεωργιάδη είμασταν ο κ. Καρόνε και ο “Mister Pharmacy”, εγώ ήμουν ο “Μίστερ Pharmacy”, o “κύριος Φαρμακοποιός” ο οποίος υπερασπιζόμουν το συμφέρον των ελληνικών φαρμακείων γιατί ήταν κάτι πρωτότυπο στην Ευρώπη να έχουμε τόσο πολλά φαρμακεία σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας».

Σε αυτήν λοιπόν την τελευταία, πιο πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των πρώην αντιπάλων ο κ. Καραθάνος άκουσε τον κ. Καρόνε να παραδέχεται ευθαρσώς, ύστερα από τόσα χρόνια, το λάθος που είχαν κάνει οι τροϊκανοί πιέζοντας για το κλείσιμο χιλιάδων φαρμακείων. Όπως είπε ο κ. Καραθάνος «ο κ. Καρόνε μου είπε χαμογελαστός “Φαρμακοποιέ νίκησες!” Διότι του αποδείξαμε και στην πράξη και νομίζω ότι το κατάλαβε και τώρα το είπε αυτό που είπε ειλικρινά, ότι αυτή η δομή του ιδιωτικού φαρμακείου στην Ελλάδα με βάση και τον χαρακτήρα των Ελλήνων αλλά και τη γενικότερη μορφολογία της χώρας, με μικρά νησιά, ορεινές περιοχές, σε απομακρυσμένα μέση όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε νοσοκομείο ή σε Κέντρα Υγείας κτλ. δίνει στο φαρμακείο αυτή τη δυνατότητα να προσφέρει και το φάρμακο που είναι πολύτιμο αλλά και πρώτες βοήθειες και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας».

Το κακό είναι ότι κάποιες τέτοιες λάθος εκτιμήσεις στις πολιτικές που ήθελαν να επιβάλλουν οι τροϊκανοί, είχαν πολύ άσχημα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες της, τα οποία πληρώνουν ακόμη.