ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκδήλωση στην Κάσο με αφήγηση παραμυθιών από το νέο βιβλίο του Φαρμακοποιού Μανόλη Μαυρολέων

Εκδήλωση στην Κάσο με αφήγηση παραμυθιών από το νέο βιβλίο του Φαρμακοποιού Μανόλη Μαυρολέων

«Ζήστε τη μαγεία της ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ! Σας περιμένουμε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7.30 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (σ.σ. της Κάσου) να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ κασιώτικα παραμύθια από την ηθοποιό – σκηνοθέτη Τόνια Μάνεση και τον συγγραφέα – αφηγητή Μανόλη Μαυρολέων».

Με αυτά τα λόγια ο φαρμακοποιός κ. Μαυρολέων καλεί όποιον το επιθυμεί, να βρεθεί στην εκδήλωση και να έχει την ευκαιρία να ρίξει κατά κάποιο τρόπο μία «βουτιά στο χώρο του φανταστικού», ξεφεύγοντας για λίγο από την καθημερινότητα, ακούγοντας παραμύθια που περιέχονται στο νέο βιβλίο του «Εφτάμισι φορές κι έναν καιρό στην Κάσο…» το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το βιβλίο στις 176 σελίδες του περιλαμβάνει παραμύθια της ιστορικής Κάσου σε διασκευή και σύγχρονη απόδοση. Μερικά από τα παραμύθια αυτού του βιβλίου μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά ή σπάνια, αφού δύσκολα, έστω και σε παραλλαγές, τα συναντάμε σε άλλους τόπους. Το σίγουρο πάντως είναι πως τα βιβλία με κασιώτικα παραμύθια είναι από καιρό εξαντλημένα.

Ο συγγραφέας αυτής της πρωτότυπης συλλογής έχει την τύχη να κουβαλά στις ζωντανές ακόμα παιδικές του αναμνήσεις, τα δικά του ακούσματα παραμυθιών, κυρίως από τη μητέρα του και τη γιαγιά του. Η προσπάθεια που έγινε εδώ  είναι να συνδυαστούν αυτά τα ακούσματα με τα παραμύθια που διάβασε στα (εξαντλημένα από καιρό) βιβλία. Το στοίχημα είναι να έγιναν οι ιστορίες πιο συμπαγείς ως αφηγήματα, πιο ενδιαφέρουσες, πιο «ζωντανές», πιο «σημερινές», χωρίς να ξεφεύγουν από τον αρχικό πυρήνα των παραδοσιακών παραμυθιών της Κάσου.

Στο κείμενο παρουσίασης του βιβλίου γίνεται αναφορά στον τελικό στόχο του βιβλίου: «Αν περιδιαβαίνοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου νιώσετε ένα πρωτόγνωρο άρωμα, αν, “δείτε” τους ήρωες των ιστοριών να περνούν έστω και σαν σκιές από μπροστά σας, τότε το εγχείρημα του “παντρέματος” των διασκευών με την παράδοση πέτυχε. Άλλωστε, τι σημαίνει τελικά παράδοση; Στο ερώτημα αυτό απαντά, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ο Γιώργος Σεφέρης: “…παράδοση δεν σημαίνει συνήθεια. Αντίθετα, μας ενδιαφέρει για την ικανότητα που έχει να σπάει τη συνήθεια: έτσι αποδείχνει τη ζωντάνια της”. Τελικός στόχος αυτού του βιβλίου είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον μικρών μεγάλων ώστε τα παραμύθια του να “επιστρέψουν” με σύγχρονο τρόπο εκεί όπου ανήκουν: στον προφορικό λόγο! Στην αφήγησή τους!».