NEA

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

-Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Δημιουργήθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την σοβαρή αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 6.000.000 ανθρώπων ετησίως.

- Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται στο ΣΔ τύπου Ι, στο ΣΔ τύπου ΙΙ, στο Διαβήτη Κυήσεως και σε άλλους ειδικούς, σπανιότερους τύπους διαβήτη.

- Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη, ένας αριθμός που εκτιμάται ότι μέχρι το 2045 θα ανέλθει στα 700 εκατομμύρια.

- Κατά την τελευταία 20ετία έχει σχεδόν 4πλασιαστεί ο επιπολασμός του διαβήτη στον πλανήτη, κυρίως λόγω της επικράτησης του καθιστικού τρόπου ζωής και της αύξησης της παχυσαρκίας.

--Περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 20 ετών ζουν με διαβήτη τύπου 1, ενώ 3 σε κάθε 4 άτομα με διαβήτη ( περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι ) είναι σε ηλικία εργασίας, δηλαδή μεταξύ 20-64 ετών.

- 1 στους 2 ανθρώπους που χάνουν την ζωή του από διαβήτη είναι κάτω των 60 ετών.

- Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί.

- Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στην Ελλάδα πάσχει από διαβήτη περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 είναι αδιαγνωστοι. Αν προστεθεί σ’ αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προδιαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

- Η πλειονότητα των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη, είναι τύπου 2. Τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

-Η πιθανότητα οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ασθενών με Διαβήτη τύπου 2 να αναπτύξουν διαβήτη κατά την διάρκεια της ζωής τους είναι 5 με 10 φορές υψηλότερη από ότι στον γενικό πληθυσμό.

- Περίπου το 5-10% του συνόλου των διαβητικών ασθενών πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία.

- To 85% των περιστατικών με Σακχαρώδη Διαβήτη  τύπου 1 εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 14 έτη.

- Στην Ελλάδα, περισσότερα από 2.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

- Ο Σακχαρώδης Διαβήτης  αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων, την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας, την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων, την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.

- Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη.

 -Το 40 – 45% των νοσηλευόμενων για έμφραγμα έχουν γνωστό ή ανακαλυπτόμενο στην νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65 – 70% των εμφραγματιών παρουσιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης.

- Όσοι έχουν προδιαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Το 80% των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν.

- Το 10% της παγκόσμιας δαπάνης για την υγεία αφορά τον διαβήτη. Το κόστος της νόσου (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χαμένες ώρες εργασίας) ξεπερνά τα 250 δισ. δολάρια ετησίως.

-Στην Ελλάδα, το μέσο ετήσιο κόστος για την φροντίδα και περίθαλψη ενός διαβητικού ασθενή ανέρχεται περίπου στα 7.000 ευρώ.

-Έχει αποδειχθεί ότι η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος και η εφαρμογή ενός προγράμματος μέτριας σωματικής άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.