NEA

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σιωπηλή, ασυμπτωματική ασθένεια

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σιωπηλή, ασυμπτωματική ασθένεια

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Με περισσότερα από 450.000 νέα περιστατικά ετησίως στην Ευρώπη και τουλάχιστον 3.000 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα, ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. 

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η πλειονότητα των ανδρών, ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται αργά και «σιωπηλά» και στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που επηρεάζει την έκβαση της νόσου καθώς καθιστά δυσκολότερη την θεραπευτική αντιμετώπιση της. Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Να «πεισθούν» οι άντρες να επισκεφθούν τον ιατρό τους προληπτικά, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, τα οποία αρκετές φορές μπορεί να προκληθούν και από άλλες μη καρκινικές ασθένειες του προστάτη, όπως η καλοήθης υπερπλασία ή η προστατίτιδα.

Κι αυτό, πολλές φορές είναι η παγίδα. Η λανθασμένη «ανάγνωση» των συμπτωμάτων και η σύνδεσή τους με απλά ουρολογικά προβλήματα, αρκετές φορές συνδέεται με την άρνηση να επισκεφθεί κανείς τον γιατρό του.

Ποια μπορεί αυτά τα συμπτώματα;

  • συχνή και/ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση
  • δυσκολία στην ούρηση
  • αίσθημα ότι δεν έχει αδειάσει τελείως η κύστη μετά την ούρηση
  • κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση
  • παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα
  • σεξουαλικές διαταραχές (δυσλειτουργία στύσης, επώδυνη εκσπερμάτιση).

Σε κάθε περίπτωση, μόλις εκδηλωθεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα αυτά, είναι σημαντικό το άτομο να απευθυνθεί στο γιατρό του. Όταν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, η πιθανότητα πλήρους ίασης ξεπερνά το 95%.  Όταν όμως η διάγνωση γίνει σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, τότε το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%.

 

«Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε» !

Έχει αποδειχθεί ότι, χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA), στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο και είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καθοριστικής σημασίας και εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία. Επομένως, είναι αναγκαίο όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των 50 ετών να προβαίνουν σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο με δακτυλική εξέταση και PSA.

Σε μια προσπάθεια να παροτρύνει τους άνδρες να ξεπεράσουν πιθανούς φόβους και ανησυχίες και να προβούν στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους για τον προστάτη, η Janssen Ελλάδος πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι).

Τίτλος της καμπάνιας «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε» (Με τον Προστάτη ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΣΤΕ | Prostate Cancer | Janssen With Me) και κεντρικός πρωταγωνιστής, ο γνωστός κωμικός Αλέξανδρος Τσουβέλας, όπου με αμεσότητα και χιούμορ, αγγίζει το θέμα της πρόληψης στη ρίζα του, στην άρνηση, στον φόβο, στην ελλιπή πολλές φορές ενημέρωση που κρατά τους άνδρες μακριά από τον γιατρό τους και την απλή εξέταση που μπορεί να είναι σωτήρια για εκείνους. Εκτός αυτού, η καμπάνια, εμπλέκει και τονίζει τον ρόλο της γυναίκας που προτρέπει στηρίζει και παροτρύνει τον άνδρα και του υπενθυμίζει το ραντεβού με τον γιατρό του.

 

Ελ. Ψιλοπούλου: «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καθορίζουν την έκβαση της νόσου»»

Η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων Ιατρών Αθηνών, κ. Ελισάβετ Ψιλοπούλου, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά και στο καίριο ερώτημα «γιατί οι άνδρες δυσκολεύονται να είναι συνεπείς με την εξέταση τους»;

  • Οι άνδρες πηγαίνουν μόνοι τους στον γιατρό ή είναι καθοριστικής σημασίας η παρότρυνση των γυναικών;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία που βρίσκεται ο άνδρας. Οι μεγαλύτεροι άνδρες εκμυστηρεύονται  τα συμπτώματα και τους φόβους τους στις γυναίκες ή τις συντρόφους τους και με παρότρυνση αυτών των γυναικών επισκέπτονται τον γιατρό τους.

Τα τελευταία χρόνια που έχει μειωθεί η ηλικία των ανδρών που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη , τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσουν για τα συμπτώματα αυτά ακόμη και με τους καλύτερους φίλους τους και να οδηγηθούν νωρίτερα στον κατάλληλο γιατρό, γιατί θεωρούν ότι σε περίπτωση που βρεθεί κάποια νόσος στο συγκεκριμένο όργανο θα «χάσουν» κάτι από την αντρική τους υπόσταση, την σεξουαλικότητα τους, την δύναμη τους… και αφετέρου του φόβου της εξέτασης .

  • Μήπως ο «φόβος» που κρατά τους άνδρες μακριά από την εξέταση του προστάτη έχει να κάνει με τον τρόπο που έχει επικοινωνηθεί αυτή η διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από την πεποίθηση των ανδρών πως πρόκειται για κάτι δυσάρεστο, ανεπίτρεπτο, δύσκολο;

Σίγουρα ο τρόπος που έχει επικοινωνηθεί μεταξύ των ανδρών ο διαδικασία της εξέτασης του προστάτη από τον ουρολόγο/χειρούργο είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Υπάρχει βέβαια και η ελλιπής ενημέρωση , ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να υπάρχει ακόμη και αν δεν δίνει συμπτώματα και επομένως να ξέρουν ότι υπάρχει και ο προσυμπτωματικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και να προλαμβάνει την νόσο σε αρχικό στάδιο.

Θα πρέπει να επισημανθεί η σημασία της προληπτικής εξέτασης που πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση από την ηλικία των 50 ετών, ώστε αν διαγνωσθεί έγκαιρα γίνεται μία χρόνια νόσος.

  • Η αμεσότητα και το χιούμορ που χαρακτηρίζει την καμπάνια «Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε» βλέπετε να φτάνει στον τελικό της αποδέκτη και να επιτυγχάνει το ζητούμενο; Δηλαδή, να οδηγήσει περισσότερους άνδρες στον γιατρό;

Νομίζω ότι επειδή ο συγκεκριμένος stand up comedian, έχει μεγάλη απήχηση και διείσδυση ιδιαίτερα στους άνδρες, η καμπάνια « Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε» θα παροτρύνει μεγάλο μέρος ανδρών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, να κάνουν την εξέταση και να την εντάξουν στις ετήσιες εξετάσεις τους.

Η καμπάνια «που τρέχει» τώρα κάνει πιο ανάλαφρη την όλη διαδικασία και αφαιρεί ένα βάρος από τους άνδρες για τον τρόπο που θα το επικοινωνήσουν και οι ίδιοι μεταξύ τους.

  • Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη , εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη και την Αμερική σε σχέση με την Νοτιοανατολική Ασία και επίσης συχνότερα στους μαύρους άνδρες σε σχέση με τους λευκούς. Σημαντικό ρόλο «παίζει» η ηλικία , η παχυσαρκία και το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ τελευταίες έρευνες ενοχοποιούν την αρτηριακή πίεση και την έλλειψη άσκησης. Αν και η μέση ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 68 έτη, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε σημαντικά μικρότερες ηλικίες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το οικογενειακό ιστορικό (δηλ. να υπήρξαν ασθενείς πατέρας , αδερφός κ.λπ.) και ο οποίος πρέπει να κινητοποιεί  τους άνδρες για συχνότερους ελέγχους.

  • Σε ποιο βαθμό επηρεάζει την έκβαση της νόσου η καθυστερημένη διάγνωση και γιατί είναι αναγκαίος ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια «σιωπηλή» νόσος διότι δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα τα οποία θα ανησυχήσουν ένα άνδρα για να κάνει κάποιο έλεγχο και αναπτύσσονται σχετικά αργά και για μεγάλο χρονικά διάστημα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Να επισημάνουμε επίσης ότι μόνο ένας στους τρείς άνδρες με καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν συμπτώματα , όπως συχνοουρία, αιματουρία, νυκτερινή ούρηση κ.λπ. ενώ οι δυο στους τρείς δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα που θα τους κινητοποιούσε για περαιτέρω εξετάσεις.

  • Η πρώιμη διάγνωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πλήρη ίαση του καρκίνου του προστάτη;

Δεδομένου της αργής ανάπτυξης του, όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι άνδρες που θα υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο από την ηλικία των 50 ετών και άνω θα προλάβουν έγκαιρα και θα εκριζώσουν τον καρκίνο , χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Εμείς ως Σύλλογος Καρκινοπαθών, μετά από επαφές με διάφορους φορείς, έχουμε συμπεριλάβει και τον καρκίνο του προστάτη στις νόσους που πρέπει να ανιχνεύονται στους προσυμπτωματικούς ελέγχους για κακοήθειες και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ψηφισθεί ο νόμος αυτός.

 

Σχετικά με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του φορέαhttps://www.anticancerath.gr/  - https://dikaiomamou.gr/  να ακολουθήσετε το λογαριασμό του ΚΕΦΙ στο Facebook, https://www.facebook.com/skkephi/ , ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 6468222.