NEA

Σ. Κυριακίδου για την απαγόρευση των αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού

Σ. Κυριακίδου για την απαγόρευση των αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού

«Οι πολίτες θα προστατεύονται καλύτερα από τις βλαβερές συνέπειες αυτών των προϊόντων»

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή έναρξη ισχύος της απαγόρευσης των αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η απαγόρευση θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου που ορίζεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου για τη δημιουργία μιας «Γενιάς χωρίς καπνό», στην οποία λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «ο καπνός προκαλεί το 90% των καρκίνων του πνεύμονα. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε μια σταθερή στάση για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού, ειδικά καθώς παρακολουθούμε μια συνεχή εισαγωγή νέων προϊόντων στην αγορά. Χάρη στην απαγόρευση, οι πολίτες μας, ιδιαίτερα οι νέοι, θα προστατεύονται καλύτερα από τις βλαβερές συνέπειες αυτών των προϊόντων. Αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μια γενιά χωρίς καπνό».

Τα κράτη μέλη έχουν πλέον οκτώ μήνες για να μεταφέρουν την κατ' εξουσιοδότηση οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν πλήρως σε ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2023, μετά το τέλος μιας τρίμηνης μεταβατικής περιόδου για την εξάντληση του τρέχοντος αποθέματος αρωματισμένων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ